Śledź na greckiej pierzynce
Idealna przekąska dla miłośników śledzi, przygotowana na sposób ryby po grecku. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Przyjęcia i imprezy
 - Kategoria przepisów: Dania rybne
 - Sposób przygotowania: Duszenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
Przepis
- Śledzie zalewam wodą i odstawiam na dwie godziny.
 - Marchew, pietruszkę, selera obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
 - Cebulę obieram, drobno kroję, pora myję, osuszam również drobno kroję. Warzywa smażę na rozgrzanym oleju. Najpierw cebulę i pora a następnie dodaję pozostałe warzywa.
 - Na koniec doprawiam solą, pieprzem i dodaję koncentrat pomidorowy. Chwilkę smażę i studzę.
 - Warzywa układam na półmisku. Śledzie odlewam z wody, kroję na mniejsze kawałki, zwijam w kształt koreczka, utykam wykałaczkę i układam na warzywach.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl