Skończyłeś 40 lat? Oto 5 produktów, z którymi powinieneś się pożegnać

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Twój organizm ci tego nie wybaczy

Obraz
© 123RF

Gdy masz mniej niż 40 lat, twój organizm wybacza ci wiele – alkohol, litry kawy, słodycze i fast food, po który chętnie sięgałeś przed, w trakcie czy po imprezach do białego rana. Niestety ten stan nie trwa wiecznie – po czterdziestce twój organizm jest znacznie mniej tolerancyjny, a lista produktów, które mogą przyczyniać się do otyłości, cukrzycy, chorób serca czy nadciśnienia – coraz dłuższa. Sprawdź, z czym koniecznie musisz się pożegnać na dobre.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Ryby hodowlane

Obraz
© 123RF

Niektóre gatunki ryb – takie jak panga czy tilapia lub sum – wcale nie są zdrowe, a ich jedzenie sprzyja absorbowaniu przez organizm toksyn, dioksyn i metali ciężkich. Z kolei łosoś hodowlany może zawierać od 15 do 34 procent tłuszczu, podczas gdy dziki łosoś to zaledwie 5-7 procent tłuszczu. Jeśli to was nie przekonuje, to warto jeszcze wspomnieć, że hodowlane ryby mają przewagę prozapalnych kwasów omega-6, których spożywanie zwłaszcza po 40. roku życia może zwiększać ryzyko wystąpienia wielu chorób – w tym miażdżycy.

/ 6Produkty bezglutenowe

Obraz
© 123RF

Na fali popularności diet eliminacyjnych, coraz częściej wykluczamy z diety gluten. Jeśli przyjdzie ci do głowy ten pomysł, zastanów się dwa razy. W przypadku braku takich schorzeń jak celiakia czy nietolerancji na gluten może to przynieść więcej szkody niż pożytku. Gdy po 40. roku życia metabolizm zwalnia, a waga coraz szybciej rośnie, pełnoziarniste produkty zbożowe, bogate w błonnik, mogą być zbawieniem dla sylwetki.

/ 6Napoje dietetyczne

Obraz
© 123RF

0 kalorii brzmi kusząco, zwłaszcza gdy nachodzi ochota na słodki, gazowany napój. Badania dowodzą, że sztuczne słodziki w rzeczywistości mogą wzmagać chęć na coś słodkiego, sprawiając, że częściej sięgamy po słodycze. Dodatkowo są od 200 do 600 razy słodsze od cukru, więc ich spożywanie może nadmiernie pobudzać trzustkę do produkcji insuliny, w konsekwencji prowadząc nawet do insulinooporności czy cukrzycy.

/ 6Nabiał w wersji light

Obraz
© 123RF

Chude sery, mleko beztłuszczowe, a może jogurt light? Wszystko dla pięknej sylwetki, ale nie tędy droga. Poza tym, że zamiast zaspokajać, mogą pobudzać apetyt, przede wszystkim zawierają sztuczne dodatki i słodziki, które poprawiają ich smak, a także konsystencję. Jeśli zrobisz rachunek zysków i strat, okaże się, że pełnotłuste produkty mleczne są zdecydowanie korzystniejsze dla twojego zdrowia i… figury.

/ 6Jedzenie z grilla

Obraz
© 123RF

Kiedy w miejsce szalonych imprez do świtu pojawia się cotygodniowy grill z rodziną i przyjaciółmi to znak, że wkroczyłeś w dorosłość. Ale uwaga! Grillowane jedzenie zwłaszcza po 40. roku życia jest na cenzurowanym. Aminy heterocykliczne i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne to substancje powstałe w wyniku spalania białka i tłuszczu w wysokich temperaturach. Mogą być przyczyną niektórych typów raka, a w dodatku steki i kiełbasa z grilla zdecydowanie nie szkodzą twojemu sercu i naczyniom krwionośnym.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce