Skończyłeś 40 lat? Oto 5 produktów, z którymi powinieneś się pożegnać

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Twój organizm ci tego nie wybaczy

Obraz
© 123RF

Gdy masz mniej niż 40 lat, twój organizm wybacza ci wiele – alkohol, litry kawy, słodycze i fast food, po który chętnie sięgałeś przed, w trakcie czy po imprezach do białego rana. Niestety ten stan nie trwa wiecznie – po czterdziestce twój organizm jest znacznie mniej tolerancyjny, a lista produktów, które mogą przyczyniać się do otyłości, cukrzycy, chorób serca czy nadciśnienia – coraz dłuższa. Sprawdź, z czym koniecznie musisz się pożegnać na dobre.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Ryby hodowlane

Obraz
© 123RF

Niektóre gatunki ryb – takie jak panga czy tilapia lub sum – wcale nie są zdrowe, a ich jedzenie sprzyja absorbowaniu przez organizm toksyn, dioksyn i metali ciężkich. Z kolei łosoś hodowlany może zawierać od 15 do 34 procent tłuszczu, podczas gdy dziki łosoś to zaledwie 5-7 procent tłuszczu. Jeśli to was nie przekonuje, to warto jeszcze wspomnieć, że hodowlane ryby mają przewagę prozapalnych kwasów omega-6, których spożywanie zwłaszcza po 40. roku życia może zwiększać ryzyko wystąpienia wielu chorób – w tym miażdżycy.

/ 6Produkty bezglutenowe

Obraz
© 123RF

Na fali popularności diet eliminacyjnych, coraz częściej wykluczamy z diety gluten. Jeśli przyjdzie ci do głowy ten pomysł, zastanów się dwa razy. W przypadku braku takich schorzeń jak celiakia czy nietolerancji na gluten może to przynieść więcej szkody niż pożytku. Gdy po 40. roku życia metabolizm zwalnia, a waga coraz szybciej rośnie, pełnoziarniste produkty zbożowe, bogate w błonnik, mogą być zbawieniem dla sylwetki.

/ 6Napoje dietetyczne

Obraz
© 123RF

0 kalorii brzmi kusząco, zwłaszcza gdy nachodzi ochota na słodki, gazowany napój. Badania dowodzą, że sztuczne słodziki w rzeczywistości mogą wzmagać chęć na coś słodkiego, sprawiając, że częściej sięgamy po słodycze. Dodatkowo są od 200 do 600 razy słodsze od cukru, więc ich spożywanie może nadmiernie pobudzać trzustkę do produkcji insuliny, w konsekwencji prowadząc nawet do insulinooporności czy cukrzycy.

/ 6Nabiał w wersji light

Obraz
© 123RF

Chude sery, mleko beztłuszczowe, a może jogurt light? Wszystko dla pięknej sylwetki, ale nie tędy droga. Poza tym, że zamiast zaspokajać, mogą pobudzać apetyt, przede wszystkim zawierają sztuczne dodatki i słodziki, które poprawiają ich smak, a także konsystencję. Jeśli zrobisz rachunek zysków i strat, okaże się, że pełnotłuste produkty mleczne są zdecydowanie korzystniejsze dla twojego zdrowia i… figury.

/ 6Jedzenie z grilla

Obraz
© 123RF

Kiedy w miejsce szalonych imprez do świtu pojawia się cotygodniowy grill z rodziną i przyjaciółmi to znak, że wkroczyłeś w dorosłość. Ale uwaga! Grillowane jedzenie zwłaszcza po 40. roku życia jest na cenzurowanym. Aminy heterocykliczne i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne to substancje powstałe w wyniku spalania białka i tłuszczu w wysokich temperaturach. Mogą być przyczyną niektórych typów raka, a w dodatku steki i kiełbasa z grilla zdecydowanie nie szkodzą twojemu sercu i naczyniom krwionośnym.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca