Składniki kupisz na grosze. Przepis na aromatyczna zupę chrzanową
Kiedy lodówka świeci pustkami, przygotuj na obiad rozgrzewającą zupę chrzanową. Potrzebujesz do niej jedynie kilku składników - przede wszystkim ziemniaków, cebuli i tartego chrzanu. W wersji premium możesz zupę zblendować ze słodką śmietanką i podać z podsmażonym boczkiem i czosnkowymi grzankami. Pysznie, szybko i tanio.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 70 dag ziemniaków
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 czubata łyżka chrzanu
- 2 łyżki śmietany
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek do smaku
- 1 łyżka masła
Przepis
- Ziemniaki pokroić w kostkę i dusić na maśle w dużym garnku przez ok. 15 minut. Potem zalać przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym. Dodać garść majeranku, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce cebulę oraz sól i pieprz. Gotować następne 15 minut.
- Gdy ziemniaki są już miękkie, dodać wymieszany ze śmietaną i odrobiną soli chrzan.
- Gotować chwilę i na koniec doprawić do smaku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl