Trwa ładowanie...
d3rdagf
20-12-2022 10:16

Skandynawskie pulpeciki w kremowym sosie

Przepis

delikatne pulpeciki w kremowym sosie. Kluczem do sukcesu są odpowiednio dobrane przyprawy. Pulpeciki możemy podać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do tego surówka z czerwonej kapusty i wyśmienity obiad gotowy. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d3rdagf
3.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

Składniki na pulpety:

  • 100 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 oleju
  • 750 g mięsa mielonego
  • 80 g bułki tartej
  • 1 całe jajko
  • 30 g mleka
  • ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¾ łyżeczki pieprzu
  • 1 ½ łyżeczki soli

Składniki na sos:

  • 400 g wody
  • 1 kostka bulionu mięsnego
  • 40 g masła
  • 20 g musztardy Dijon
  • 20 g sosu sojowego jasnego
  • 5 g soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki imbiru suszonego
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ szk. śmietany 30 proc.
  • 1 łyżka mąki pszennej
Przepis
  • Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do miski przekładam mięso, dodaję usmażone warzywa, wsypuję bułkę tartą, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, wbijam jajko, wlewam mleko i wyrabiam masę mięsną.
  • Z masy mięsnej robię okrągłe kuleczki i smażę na rozgrzanym oleju.
  • Po usmażeniu pulpety układam w naczyniu.
  • Do garnka wlewam wodę, dodaję kostkę bulionową, masło, musztardę, sos sojowy, sok z cytryny, imbir, pieprz i gotuję około 10 minut.
  • Po tym czasie sos zagęszczam mąką rozrobioną ze śmietaną, chwilkę gotuje i polewam sosem pulpety.
  • Danie podaję z ziemniakami oraz surówką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3rdagf
d3rdagf
d3rdagf
d3rdagf
Więcej tematów
d3rdagf