Skandynawskie pulpeciki w kremowym sosie
delikatne pulpeciki w kremowym sosie. Kluczem do sukcesu są odpowiednio dobrane przyprawy. Pulpeciki możemy podać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do tego surówka z czerwonej kapusty i wyśmienity obiad gotowy. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Składniki na pulpety:
- 100 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 15 oleju
- 750 g mięsa mielonego
- 80 g bułki tartej
- 1 całe jajko
- 30 g mleka
- ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¾ łyżeczki pieprzu
- 1 ½ łyżeczki soli
Składniki na sos:
- 400 g wody
- 1 kostka bulionu mięsnego
- 40 g masła
- 20 g musztardy Dijon
- 20 g sosu sojowego jasnego
- 5 g soku z cytryny
- ¼ łyżeczki imbiru suszonego
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ szk. śmietany 30 proc.
- 1 łyżka mąki pszennej
- Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do miski przekładam mięso, dodaję usmażone warzywa, wsypuję bułkę tartą, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, wbijam jajko, wlewam mleko i wyrabiam masę mięsną.
- Z masy mięsnej robię okrągłe kuleczki i smażę na rozgrzanym oleju.
- Po usmażeniu pulpety układam w naczyniu.
- Do garnka wlewam wodę, dodaję kostkę bulionową, masło, musztardę, sos sojowy, sok z cytryny, imbir, pieprz i gotuję około 10 minut.
- Po tym czasie sos zagęszczam mąką rozrobioną ze śmietaną, chwilkę gotuje i polewam sosem pulpety.
- Danie podaję z ziemniakami oraz surówką.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Podziel się opinią
Komentarze