Skandynawskie pulpeciki w kremowym sosie

delikatne pulpeciki w kremowym sosie. Kluczem do sukcesu są odpowiednio dobrane przyprawy. Pulpeciki możemy podać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do tego surówka z czerwonej kapusty i wyśmienity obiad gotowy. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Pulpeciki skandynawskiePulpeciki skandynawskie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na pulpety:

  • 100 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 oleju
  • 750 g mięsa mielonego
  • 80 g bułki tartej
  • 1 całe jajko
  • 30 g mleka
  • ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¾ łyżeczki pieprzu
  • 1 ½ łyżeczki soli

Składniki na sos:

  • 400 g wody
  • 1 kostka bulionu mięsnego
  • 40 g masła
  • 20 g musztardy Dijon
  • 20 g sosu sojowego jasnego
  • 5 g soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki imbiru suszonego
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ szk. śmietany 30 proc.
  • 1 łyżka mąki pszennej

Przepis

  • Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do miski przekładam mięso, dodaję usmażone warzywa, wsypuję bułkę tartą, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, wbijam jajko, wlewam mleko i wyrabiam masę mięsną.
  • Z masy mięsnej robię okrągłe kuleczki i smażę na rozgrzanym oleju.
  • Po usmażeniu pulpety układam w naczyniu.
  • Do garnka wlewam wodę, dodaję kostkę bulionową, masło, musztardę, sos sojowy, sok z cytryny, imbir, pieprz i gotuję około 10 minut.
  • Po tym czasie sos zagęszczam mąką rozrobioną ze śmietaną, chwilkę gotuje i polewam sosem pulpety.
  • Danie podaję z ziemniakami oraz surówką.
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇