Siekane kotlety z papryką i kukurydzą. Spakuj do pudełka i zabierz do pracy
Siekane kotlety drobiowe z warzywami to smaczna alternatywa dla smażonych w całości filetów. Z pewnością przypadną do gustu także najmłodszym. Do bento proponuję zapakować je razem z surówką z kiszonej kapusty i marchewki. Jest prosta w przygotowaniu, smaczna i przede wszystkim zdrowa.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Składniki na kotlety:
• 1 pierś z kurczaka (250 g)
• Pół białej cebuli
• 1 ząbek czosnku
• Pół czerwonej papryki
• 2 łyżki gotowanej lub konserwowej kukurydzy
• 1 łyżka posiekanego szczypioru (świeżego lub mrożonego)
• 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki (świeżej lub mrożonej)
• 2 jajka
• 2–3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka czerwonej czubrycy
• 1 łyżeczka pikantnej musztardy dijon
• Sól
• Pieprz
• Olej do smażenia
Składniki na surówkę:
• 250 g kiszonej kapusty
• 1 mała cebulka
• 1 mała marchewka
• Cukier lub erytrol do smaku
• Pieprz
• 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
Kurczaka i paprykę kroimy w niedużą kostkę. Cebulę siekamy w kostkę. Czosnek drobno kroimy. W misce umieszczamy mięso, czosnek, paprykę, kukurydzę, natkę pietruszki, szczypior, musztardę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżeczki oleju i rozprowadzamy po dnie przy pomocy silikonowego pędzelka. Wrzucamy cebulę, smażymy przez około 5 minut, aż się zrumieni. Studzimy i przekładamy do miski z mięsem. Całość przyprawiamy czubrycą, solą i sporą ilością czarnego pieprzu. Jajka roztrzepujemy widelcem, wlewamy do miski z mięsem, mieszamy. Dodajemy około 2–3 łyżki mąki ziemniaczanej. Ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Nakładamy nieduże porcje ciasta, spłaszczając je spodem łyżki. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z obu stron, aż kotleciki ładnie się zrumienią, a mięso przestanie być surowe w środku. Usmażone kotlety przekładamy na papierowy ręcznik. Po ostudzeniu umieszczamy je w lunchboxie. Podajemy na zimno lub na ciepło po podgrzaniu w mikrofalówce. Przechowywanie: W pojemniku z uszczelką w lodówce do 3 dni.
Odciśniętą z nadmiaru soku kapustę siekamy w mniejsze kawałki. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę drobno siekamy. W misce umieszczamy kapustę, cebulę, marchewkę. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością cukru/erytrolu. Polewamy olejem, mieszamy. Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 5 dni.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze