Siekane kotleciki drobiowe. Złociste, chrupiące i pyszne danie
Pomysł na obiad dla dzieci i dorosłych, który zasmakuje i nie obejdzie się bez dokładki. Kotlety można podać tradycyjnie jako danie obiadowe z ryżem lub ziemniakami i surówką, można również potraktować je jako sytą przekąskę i zajadać zanurzając w ulubionym sosie. Świetnie sprawdzają się również w burgerach albo z lekką sałatką jako lunch do pracy. Przepis z bloga "Obiad gotowy".
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 300 g fileta z kurczaka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 kopiasta łyżka majonezu
- 1 łyżka maki
- 1 jajko
- sól
- pieprz czarny
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- pół łyżeczki słodkiej papryki (może być wędzona)
- szczypta tymianku
- olej rzepakowy do smażenia
Przepis
Mięso oczyścić z błon, pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Do mięsa dodać majonez, cebulę, czosnek, doprawić do smaku, wymieszać i odstawić na 2 godziny do lodówki. Jeśli jednak bardzo się nam spieszy, można pominąć marynowanie. Następnie dodać jajko, mąkę, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, łyżką wykładać płaskie kotlety (jak racuchy), smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone kotlety dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut.
Zobacz także: placki cukiniowe z czarnuszką