Sezon na dyniowate
Dietetyczna przekąska
Cukinia, patison, ogórek i rozmaite odmiany dyni to najbardziej znani przedstawiciele rodziny dyniowatych.
Cukinia, patison, ogórek i rozmaite odmiany dyni to najbardziej znani przedstawiciele rodziny dyniowatych. Nie zapominajmy, że do tej samej grupy należą też melon i arbuz. Na wszystkie mamy właśnie sezon, więc warto z nich korzystać.
Jeśli chodzi o zawartość cennych składników mineralnych dyniowate są w świecie roślin średniakami. Mają jednak kilka niezaprzeczalnych zalet. - Choć pod względem wartości odżywczych nie można ich porównać do takiego brokuła czy jagód, dyniowatym nie można odmówić wielu zalet - mówi Barbara Dąbrowska-Górska, prowadząca poradnię dietetyczną barbaradabrowska.pl. - Przede wszystkim są niskokaloryczne, co ucieszy osoby dbające o linię. Najmniej kalorii ma ogórek - 13 kcal w 100 gramach. Najbardziej "tuczący" jest arbuz, który również jest bardzo dietetyczny - tylko 36 kcal w takiej samej porcji. Mówiąc o tej grupie, warto też wprowadzić jeszcze jeden termin dietetyczny: niska gęstość energetyczna. Oznacza to, że w dużej objętości danego produktu mamy mało kalorii. To zaleta, bo przecież "jemy oczami". W trakcie odchudzania bardzo często czujemy, że porcje są za małe. W przypadku dyniowatych nam to nie grozi. Ponieważ składają się przede wszystkim z wody, możemy pozwolić sobie na objętościowo sporą przekąskę,
która nadal pozostanie niskokaloryczna - wyjaśnia specjalistka ds. żywienia człowieka.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl