Sery żółte – na co zwracać uwagę, kupując je sklepie, i dlaczego warto je jeść?

Idziemy do sklepu po żółty ser. Stajemy przy lodówkach albo ladzie i widzimy mnóstwo różnego rodzaju produktów. Kolorystycznie są mniej lub bardziej żółte. Jedne mają dziurki większe, inne mniejsze, a jeszcze inne nie mają ich wcale. Jedne są płaskie, inne okrągłe. Które z nich warto kupić, a których lepiej unikać?

ser żółtyZgodnie z zaleceniami dietetyków ser warto jeść 2-3 razy w tygodniu jako dodatek do kanapek lub innego rodzaju dań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ildi Papp

Jak wybrać żółty ser?

Przede wszystkim musimy pamiętać, że ser żółty może być nazwany serem tylko wtedy, gdy został wyprodukowany z mleka pochodzenia zwierzęcego. Takie obostrzenia obowiązują w Unii Europejskiej. Tymczasem rynek zapycha nas tańszymi wersjami seropodobnych wersji, które z żółtym serem mają niewiele wspólnego. Zawierają one tylko tłuszcze roślinne i tłuszcze trans, których zdecydowanie powinniśmy unikać.

Na opakowaniach tego typu produktów nie znajdziemy nigdzie nazwy "ser". Dlatego też wystarczy dokładnie sprawdzić etykietę, by mieć pewność, co tak naprawdę kupujemy.

Prawdziwy ser w czasie krojenia nie powinien się kruszyć ani rwać, ale też nie może się ciągnąć i być gumowaty. Po ściśnięciu ręką żółtego sera na dłoni powinien zostać tłusty ślad. Jeśli dzieje się inaczej, istnieje prawdopodobieństwo, że kupiliśmy nie ser, ale wyrób serodopodobny.

Prosty i przepyszny langosz. Przepis na tradycyjny przysmak z Węgier

Ważny jest oczywiście również skład. Do wyprodukowania prawdziwego sera żółtego wystarczą: mleko, bakterie kwasu mlekowego, podpuszczka oraz sól. Każdy dodatkowy składnik może sugerować gorszą jakość produktu.

Sery mogą zawierać również chlorek wapnia (E509), który jest nieszkodliwy, a poprawia konsystencję sera i zwiększa zawartość wapnia. Żółty kolor ser często zyskuje dzięki barwnikowi pochodzącemu z drzewka orleańskiego (E160b), który również jest nieszkodliwy.

Niestety, w serach możemy też znaleźć azotan sodu (E251) i potasu (E252), które są konserwantami. Nie zaleca się ich częstego spożywania. Ponadto w składzie sera zdarza się również sztuczny emulgator i stabilizator (E452), który może zmniejszać zdolność organizmu do wchłaniania wapnia, żelaza i magnezu. Może też powodować osteoporozę.

Jaki jest więc sens jeść ser, który stanowi doskonałe źródło wapnia i jednocześnie spożywać E452, który utrudnia jego wchłanianie?

Kupując ser, raczej pomijajmy sery z przyprawami lub orzechami. Bardzo często mają one za zadanie ukryć słabą jakość i smak sera. Z kolei w wyrobach seropodobnych możemy znaleźć tłuszcz palmowy, skrobię pszenną, soję i kukurydzę. Uważajmy też na sery odtłuszczone bądź o obniżonej zawartości cholesterolu itp. Zazwyczaj tego rodzaju produkty mają w sobie utwardzany olej roślinny, który jest bardzo niezdrowy.

Jeśli mamy możliwość, kupujmy sery na wagę. Zawsze możemy zapytać sprzedawcę o skład interesującego nas produktu.

Dlaczego warto spożywać prawdziwy ser?

Sery
© Adobe Stock | DON MASTEN

Zgodnie z zaleceniami dietetyków ser warto jeść 2-3 razy w tygodniu jako dodatek do kanapek lub innego rodzaju dań.

Jak już wcześniej było wspomniane, przede wszystkim prawdziwy żółty ser jest bogaty w wapń, który wzmacnia kości i zęby. Już cztery plastry żółtego sera zaspokajają dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek.

Dodatkowo w serze znajduje się dużo fosforu, magnezu, żelaza, chromu, białka i tłuszczy. Produkt ten zawiera również witaminę A i D oraz witaminy z grupy B. Nie ma za to prawie wcale węglowodanów.

Spożywanie serów żółtych może mieć nawet działanie przeciwdepresyjne. Szczególnie polecane są sery twarde, dojrzewające, które zawierają tryptofan, z którego powstaje serotonina. Ponadto sery wspierają pracę mózgu i dodają energii.

Co ciekawe, jedzenie żółtego sera korzystnie wpływa na szkliwo, wspierając utrzymanie prawidłowego pH w jamie ustnej. Dzięki niemu na zębach wolniej odkłada się płytka nazębna i kamień.

Statystyczny Polak w ciągu roku zjada ok. 13 kg żółtego sera. I bardzo dobrze, bo prawdziwy ser jest nie tylko niezwykle smaczny, ale i wartościowy. Do najpopularniejszych gatunków żółtego sera należą gouda, edamski, salami, podlaski, ementaler, parmezan czy też cheddar. Jeśli mamy możliwość, spróbujmy też innych – może znajdziemy taki, który zachwyci nasze kubki smakowe bardziej niż te znane nam na co dzień.

Wybrane dla Ciebie
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit