WP
Materiał Partnera
kuchenne nowości

Sery Hochland – polskie mleko, doskonała jakość

Żółty ser, niezwykle popularny produkt w polskich domach, lubiany przez dzieci i dorosłych jako składnik kanapek, sałatek, koreczków, tartinek i wielu innych przekąsek. Wybór serów żółtych na polskim rynku jest jednak ogromny. Firma Hochland, wychodząc naprzeciw potrzebom polskich konsumentów, swoje sery żółte dedykuje wszystkim, którzy szukają produktów naturalnych, mniej przetworzonych, wyprodukowanych ze znanych składników lokalnego pochodzenia. Poznaj sery żółte Hochland i dowiedz się więcej o ich zaletach.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Sery Hochland – polskie mleko, doskonała jakość
(Materiały prasowe)
WP

Dlaczego sery Hochland to wysoka jakość?

Firma Hochland przykłada bardzo dużą wagę do jakości oferowanych wyrobów. Oznacza to, że sery żółte produkowane są według najwyższych standardów z najlepszej jakości składników.

  1. Mleko od polskich rolników – w przypadku mleka jako produktu świeżego należy zoptymalizować czas transportu, aby ten podstawowy składnik wykorzystywany do produkcji sera jak najdłużej zachowywał swoje wartości odżywcze. Mleko używane do produkcji serów marki Hochland jest najwyższej jakości, pochodzi z gospodarstw rodzinnych specjalizujących się w jego produkcji. Głównie są to gospodarstwa zlokalizowane na terenie Mazowsza i Podlasia.
  1. Bez laktozysery żółte Hochland w trakcie procesu produkcyjnego są w naturalny sposób pozbawiane laktozy. Człowiek wraz z wiekiem traci wrodzoną zdolność trawienia laktozy, którą posiadał jeszcze jako dziecko, gdyż pierwszym i podstawowym pokarmem od chwili narodzin jest mleko. Niestety u dorosłych osób nie jest wytwarzany enzym laktaza, który trawi cukier mleczny. Może to powodować dyskomfort trawienny. Sery żółte pozbawione laktozy mogą być z powodzeniem spożywane przez osoby, które nie tolerują tradycyjnych wyrobów ją zawierających.
WP
  1. Bez konserwantów – w trosce o jak najwyższą jakość oferowanych produktów, firma Hochland nie stosuje sztucznych konserwantów ani dodatku tłuszczów roślinnych, które często możemy spotkać w produktach gorszej jakości. O ich smaku decydują jedynie naturalne składniki.
  1. Bez GMO – mleko oraz pozostałe surowce wykorzystywane do wytwarzania żółtych serów są wolne od GMO. Hochland jest jedynym producentem serów w Polsce certyfikowanym przez organizację VLOG, która zezwala na użytkowanie znaku „Wolne od GMO”. Standard VLOG daje pewność, że żywność jest „wolna” od modyfikacji genetycznych w całym łańcuchu dostaw, co pozwala konsumentom na dokonywanie świadomego wyboru.

Naturalny żółty ser to niezwykle wartościowe źródło składników odżywczych. W związku z tym zdrowe kanapki z żółtym serem powinny na stałe zagościć na naszych stołach.

Materiały prasowe
Podziel się
WP

W ofercie firmy Hochland znajdziemy sery typu: Gouda, Tylżycki, Maasdamer, Edamski czy Gouda wędzona cenione przez polskich konsumentów za doskonałą jakość i smak.

Wartości odżywcze żółtego sera

Ser żółty to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego białka. Na przykład w serze żółtym Gouda firmy Hochland znajduje się 25 g białka w 100 g produktu, czyli mniej więcej tyle, ile zawiera pierś kurczaka. Białko jako składnik pokarmowy zapewnia właściwą pracę wszystkich narządów wewnętrznych. W przewodzie pokarmowym jest trawione do aminokwasów, które są wykorzystywane m.in. w celach budulcowych, biorą udział w tworzeniu składników krwi, pełnią funkcje enzymatyczne będąc związkami, które wpływając na przyspieszenie określonych reakcji chemicznych w komórkach.
Wapń zawarty w żółtym serze wspomaga natomiast mineralizację kości i zębów. To minerał, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu w trakcie całego życia człowieka. Można wyodrębnić trzy etapy, w których należy szczególnie zadbać o prawidłową podaż wapnia w diecie. Są to:

  • Okres wzrostu – kiedy rozwija się układ kostny. Niedobór wapnia i witaminy D może mieć wpływ na rozwój krzywicy.
  • Okres emerytalny – kiedy obniża się gęstość i mineralizacja kości. Dochodzi wówczas do częstszych złamań ze względu na rozwój takich chorób jak osteoporoza, czy osteomalacja.
  • Okres ciąży – w fazie wzrostu płód pobiera wszystkie składniki budulcowe z organizmu matki, w tym między innymi wapń do budowy kośćca.
Materiały prasowe
Podziel się

Pod względem ilości wapnia plaster żółtego sera stanowi równowartość połowy szklanki mleka. Jest to ważna informacja dla osób, które nie trawią cukru mlecznego, czyli laktozy i mają z tego powodu problemy ze strony układu pokarmowego. W celu zapewnienia odpowiedniej ilości wapnia w diecie mogą one zrezygnować ze spożywania mleka, zastępując je żółtym serem. Jako produkt białkowo-tłuszczowy jest on polecany osobom z zaburzeniami gospodarki cukrowo-insulinowej, nie zawiera węglowodanów, więc nie podnosi poziomu glukozy we krwi. U osób cierpiących na insulinooporność bądź cukrzycę porcja żółtego sera doskonale sprawdzi się w codziennym menu. Lipidy służą również do budowy komórek mózgowych, a tkanka tłuszczowa chroni narządy wewnętrzne przed uszkodzeniami i zapewnia utrzymanie właściwej temperatury ciała.

Autor: Anna Matusik, trener personalny, dietetyk. Absolwentka Akademii Wychowania fizycznego-kierunek Żywienie i Wspomaganie Dietetyczne w Sporcie. Pasjonatka zdrowego stylu życia opartego na przekonaniu “Twoje zdrowie jest na talerzu”.

WP
Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP