Serowe kotlety

Kotlety serowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych schabowych. Są bardzo smaczne i sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i przekąska. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

Serowe kotletySerowe kotlety
Alina Jasińska

Składniki

  • 2 serki pleśniowe camembert
  • 200 g żółtego sera w plasterkach
  • 100 g białego sera, krajanki
  • 8 plasterków szynki
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka świeżego
  • 2 łyżki posiekanych ziół świeżych lub suszonych
  • sól, pieprz
  • mąka i bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Przepis

Ser camembert pokroić na plastry (z każdego powinny wyjść 3 lub 4). Układamy 8 plasterków żółtego sera na deseczce kuchennej. Na to po 1 plasterku białego sera. Posypać pieprzem i solą.

Przepis

Przykryć plasterkami szynki i sera pleśniowego. Ostatnia warstwa to żółty ser. Roztrzepać jajka z mlekiem, dodać zioła i dokładnie wymieszać.

Przepis

Panierować delikatnie kotlety w jajku, następnie mące, znów w jajku i bułce tartej. Układać na desce i odstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie kotlety nieco stwardnieją, a warstwy skleją się ze sobą. Po wyjęciu docisnąć dookoła brzegi.

Przepis

Rozgrzać w rondelku tłuszcz, kłaść kotlety i smażyć na złoto z każdej strony. Wyjmować na deseczkę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Od razu podawać z dowolnymi dodatkami. Polecam pieczone ziemniaczki lub frytki i surówkę.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca