Trwa ładowanie...
d2zsmfj
d2zsmfj

Serowe kotlety

Przepis

Kotlety serowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych schabowych. Są bardzo smaczne i sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i przekąska. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

2.7
(6 głosów)
Oceń:
d2zsmfj
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4-6

Rodzaj diety:
Serowe kotlety
Gotuj ze mną
Serowe kotlety
Składniki
  • 2 serki pleśniowe camembert
  • 200 g żółtego sera w plasterkach
  • 100 g białego sera, krajanki
  • 8 plasterków szynki
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka świeżego
  • 2 łyżki posiekanych ziół świeżych lub suszonych
  • sól, pieprz
  • mąka i bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Przepis

Ser camembert pokroić na plastry (z każdego powinny wyjść 3 lub 4). Układamy 8 plasterków żółtego sera na deseczce kuchennej. Na to po 1 plasterku białego sera. Posypać pieprzem i solą.

Przykryć plasterkami szynki i sera pleśniowego. Ostatnia warstwa to żółty ser. Roztrzepać jajka z mlekiem, dodać zioła i dokładnie wymieszać.

Panierować delikatnie kotlety w jajku, następnie mące, znów w jajku i bułce tartej. Układać na desce i odstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie kotlety nieco stwardnieją, a warstwy skleją się ze sobą. Po wyjęciu docisnąć dookoła brzegi.

Rozgrzać w rondelku tłuszcz, kłaść kotlety i smażyć na złoto z każdej strony. Wyjmować na deseczkę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Od razu podawać z dowolnymi dodatkami. Polecam pieczone ziemniaczki lub frytki i surówkę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Serowe kotlety
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2zsmfj

Podziel się opinią

5
13
Share
d2zsmfj
d2zsmfj

d2zsmfj
d2zsmfj
d2zsmfj