Sernikobrownie z karmelizowanymi jabłkami

Czekoladowo-serowe ciasto z dodatkiem owoców, czyli sernikobrownie z karmelizowanymi jabłkami to apetyczna propozycja na podwieczorek. Wbrew pozorom jest bardzo proste do przygotowania i doskonale łączy ze sobą różne smaki i tekstury. Przepis prosto z bloga "Cukrowa wrożka".

Sernikobrownie z karmelizowanymi jabłkamiSernikobrownie z karmelizowanymi jabłkami
oprac. Magdalena Pomorska

Składniki

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jaja
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka sody

Masa serowa:

  • 350 g twarogu sernikowego lub twarożku śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Owoce:

  • 2 jabłka
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru

Przepis

Zaczynamy od jabłek. Obieramy je, kroimy w kosteczkę i wkładamy do rondelka z roztopionym masłem i cukrem. Podgrzewamy, aż jabłka zmiękną – około 10 minut. Co jakiś czas mieszamy. W tym czasie roztapiamy masło na ciasto. Mieszamy z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę przesianą z sodą i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta i nakładamy do blaszki. Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajko i miksujemy na jednolitą masę. Wykładamy ją na ciasto i widelcem mieszamy obie warstwy. Na wierzchu rozkładamy jabłka, odcedzając je z nadmiaru wody. Pieczemy ok. 25-30 minut w 165 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Zobacz także: sernik z białą czekoladą i masłem orzechowym

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się