Trwa ładowanie...

Sernik z zieloną herbatą i polewą z białej czekolady

Sernik jest jednym z ulubionych ciast dzieciństwa. Jego smak zna niemal każdy. Najczęściej przygotowujemy ten klasyczny - z czekoladą i rodzynkami. Blogerka kulinarna Daria Ładocha zaprezentowała przepis na sernik w nieco innym wydaniu - z dodatkiem zielonej herbaty, która jest znana ze swojego dobroczynnego działania. Między innymi obniża poziom cholesterolu, chroni zęby przed próchnicą oraz wspomaga odchudzanie. Blogerka przygotowała też inne potrawy na bazie zielonej herbaty, między innymi sałatkę z awokado oraz napój z trawą cytrynową.

d3zrlz5
d3zrlz5

Sernik jest jednym z najpopularniejszych i ulubionych ciast Polaków. Nie może go również zabraknąć na świątecznym stole. Najczęściej przygotowujemy ten klasyczny - z czekoladą i rodzynkami.

Blogerka kulinarna Daria Ładocha zaprezentowała przepis na sernik w nieco innym wydaniu - z dodatkiem zielonej herbaty, która jest znana ze swojego dobroczynnego działania. Między innymi obniża poziom cholesterolu, chroni zęby przed próchnicą oraz wspomaga odchudzanie. Blogerka przygotowała też inne potrawy na bazie zielonej herbaty, między innymi sałatkę z awokado oraz napój z trawą cytrynową.

Składniki na ciasto:

300 g ciasteczek owsianych oblanych czekoladą
5 łyżek masła orzechowego
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych

Masa serowa:

4 łyżki zielonej herbaty zmielonej w młynku do kawy
500 g twarogu sernikowego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka

d3zrlz5

Do dekoracji:

200 g rozpuszczonej białej czekolady
2 łyżki słodkiej śmietanki 36 proc.
skórka z limonki

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 170 stopni. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka owsiane zmiksuj, następnie dodaj masło orzechowe i olej. Całość zagnieć. Następnie wyłóż spód na tortownicę i schowaj do lodówki.
Zmieloną herbatę wymieszaj z kilkoma łyżkami podgrzanego mleka skondensowanego. Wymieszaj dokładnie i następnie połącz zresztą mleka. Masę zmiksuj z serem na gładko. Dodaj mąkę ziemniaczaną a następnie dodawaj po jednym jajku w kilkusekundowych odstępach czasu. Miksuj całość na wolnych obrotach. Całość wlej na przygotowany spód i wstaw do piekarnika na 15 minut nagrzanego na 170 stopni. Następnie obniż temperaturę do 120 stopni i piecz kolejne 40 minut. Wyłącz piekarnik i stopniowo wyciągaj sernik z piekarnika. Gdy sernik lekko ostygnie polej go rozpuszczoną białą czekoladą i dodaj skórkę z limonki. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

d3zrlz5
d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj