Sernik z zieloną herbatą i polewą z białej czekolady
Sernik jest jednym z ulubionych ciast dzieciństwa. Jego smak zna niemal każdy. Najczęściej przygotowujemy ten klasyczny - z czekoladą i rodzynkami. Blogerka kulinarna Daria Ładocha zaprezentowała przepis na sernik w nieco innym wydaniu - z dodatkiem zielonej herbaty, która jest znana ze swojego dobroczynnego działania. Między innymi obniża poziom cholesterolu, chroni zęby przed próchnicą oraz wspomaga odchudzanie. Blogerka przygotowała też inne potrawy na bazie zielonej herbaty, między innymi sałatkę z awokado oraz napój z trawą cytrynową.
Blogerka kulinarna Daria Ładocha zaprezentowała przepis na sernik w nieco innym wydaniu - z dodatkiem zielonej herbaty, która jest znana ze swojego dobroczynnego działania. Między innymi obniża poziom cholesterolu, chroni zęby przed próchnicą oraz wspomaga odchudzanie. Blogerka przygotowała też inne potrawy na bazie zielonej herbaty, między innymi sałatkę z awokado oraz napój z trawą cytrynową.
Składniki na ciasto:
300 g ciasteczek owsianych oblanych czekoladą
5 łyżek masła orzechowego
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
Masa serowa:
4 łyżki zielonej herbaty zmielonej w młynku do kawy
500 g twarogu sernikowego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
Do dekoracji:
200 g rozpuszczonej białej czekolady
2 łyżki słodkiej śmietanki 36 proc.
skórka z limonki
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 170 stopni. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka owsiane zmiksuj, następnie dodaj masło orzechowe i olej. Całość zagnieć. Następnie wyłóż spód na tortownicę i schowaj do lodówki.
Zmieloną herbatę wymieszaj z kilkoma łyżkami podgrzanego mleka skondensowanego. Wymieszaj dokładnie i następnie połącz zresztą mleka. Masę zmiksuj z serem na gładko. Dodaj mąkę ziemniaczaną a następnie dodawaj po jednym jajku w kilkusekundowych odstępach czasu. Miksuj całość na wolnych obrotach. Całość wlej na przygotowany spód i wstaw do piekarnika na 15 minut nagrzanego na 170 stopni. Następnie obniż temperaturę do 120 stopni i piecz kolejne 40 minut. Wyłącz piekarnik i stopniowo wyciągaj sernik z piekarnika. Gdy sernik lekko ostygnie polej go rozpuszczoną białą czekoladą i dodaj skórkę z limonki. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
href="http://diety.wp.pl/index.php/mid/67/fid/1935/kalorie/diety?lifestyle"> Najlepsze diety 2016