Trwa ładowanie...
d47p1ze
19-11-2020 14:08

Sernik z malinami. Słodki i kwaskowaty mariaż twarogu z owocami

Przepis

Sernik to bodaj najczęściej modyfikowane ciasto świata. Napowietrzona masa serowa może być pieczona, gotowana lub schładzana z dodatkiem żelatyny, może mieć spód z ciastek, biszkoptu lub ciasta kruchego i być oblana polewą z czekolady lub sosem owocowym. Możliwości jest nieskończenie wiele, więc dziś: puszysty sernik z malinami.

d47p1ze
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Sernik:

  • 200 g ciastek typu digestive lub ciastek owsianych
  • 1 kg twarogu na sernik
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 300 g drobnego cukru
  • 200 g śmietany kremówki
  • 3 jajka klasy L
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Glazura z malin:

  • 400 g świeżych malin
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
Przepis

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Wymiary tortownicy – średnica ok. 23 cm

  • Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Na dnie układać warstwowo ciastka, delikatnie je dociskając tak, by gdzieniegdzie się pokruszyły.
  • Zmiksować skrobię ziemniaczaną z cukrem i połową twarogu. Gdy składniki się połączą, dodać resztę sera, cukier waniliowy, jaja i śmietanę.
  • Ubijać przez kilka minut na średnich obrotach miksera, aż masa stanie się jednolita i delikatnie napowietrzona.
  • Przelać do tortownicy i nagrzać piekarnik do 175 stopni. W międzyczasie, do dużego, płaskiego naczynia nalać wrzątku i wstawić na dół piekarnika.
  • Po nagrzaniu się pieca, tortownicę umieścić na środkowym poziomie i piec przez około godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić sernik, aż do ostygnięcia.
  • Następnie ciasto schłodzić w lodówce – najlepiej przez kilka godzin.
  • W tym czasie przygotować glazurę z malin. 300 g owoców zblendować na gładką masę i przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach. W garnku zagotować 3/4 musu z malin, 1/4 rozmieszać z mąką ziemniaczaną z dodatkiem 1-2 łyżek wody.
  • Krochmal wlać do gotującego się musu, dodać 1 łyżkę cukru i gotować przez chwilę, nie przestając mieszać.
  • Przestudzony mus wylać na sernik i ponownie odstawić do lodówki, by wszystko stężało. Przed podaniem sernik posypać resztą świeżych malin.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Sernik z malinami. Słodki i kwaskowaty mariaż twarogu z owocami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47p1ze
d47p1ze
d47p1ze
d47p1ze
Więcej tematów
d47p1ze

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj