Sernik z malinami. Słodki i kwaskowaty mariaż twarogu z owocami

Sernik to bodaj najczęściej modyfikowane ciasto świata. Napowietrzona masa serowa może być pieczona, gotowana lub schładzana z dodatkiem żelatyny, może mieć spód z ciastek, biszkoptu lub ciasta kruchego i być oblana polewą z czekolady lub sosem owocowym. Możliwości jest nieskończenie wiele, więc dziś: puszysty sernik z malinami.

Sernik z malinamiSernik z malinami
oprac. Karolina Rozmus

Sernik:

  • 200 g ciastek typu digestive lub ciastek owsianych
  • 1 kg twarogu na sernik
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 300 g drobnego cukru
  • 200 g śmietany kremówki
  • 3 jajka klasy L
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Glazura z malin:

  • 400 g świeżych malin
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru

Przepis

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Wymiary tortownicy – średnica ok. 23 cm

Przepis

  • Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Na dnie układać warstwowo ciastka, delikatnie je dociskając tak, by gdzieniegdzie się pokruszyły.
  • Zmiksować skrobię ziemniaczaną z cukrem i połową twarogu. Gdy składniki się połączą, dodać resztę sera, cukier waniliowy, jaja i śmietanę.
  • Ubijać przez kilka minut na średnich obrotach miksera, aż masa stanie się jednolita i delikatnie napowietrzona.
  • Przelać do tortownicy i nagrzać piekarnik do 175 stopni. W międzyczasie, do dużego, płaskiego naczynia nalać wrzątku i wstawić na dół piekarnika.
  • Po nagrzaniu się pieca, tortownicę umieścić na środkowym poziomie i piec przez około godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić sernik, aż do ostygnięcia.
  • Następnie ciasto schłodzić w lodówce – najlepiej przez kilka godzin.
  • W tym czasie przygotować glazurę z malin. 300 g owoców zblendować na gładką masę i przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach. W garnku zagotować 3/4 musu z malin, 1/4 rozmieszać z mąką ziemniaczaną z dodatkiem 1-2 łyżek wody.
  • Krochmal wlać do gotującego się musu, dodać 1 łyżkę cukru i gotować przez chwilę, nie przestając mieszać.
  • Przestudzony mus wylać na sernik i ponownie odstawić do lodówki, by wszystko stężało.Przed podaniem sernik posypać resztą świeżych malin.
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥