Sernik z malinami. Słodki i kwaskowaty mariaż twarogu z owocami
Sernik to bodaj najczęściej modyfikowane ciasto świata. Napowietrzona masa serowa może być pieczona, gotowana lub schładzana z dodatkiem żelatyny, może mieć spód z ciastek, biszkoptu lub ciasta kruchego i być oblana polewą z czekolady lub sosem owocowym. Możliwości jest nieskończenie wiele, więc dziś: puszysty sernik z malinami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
Sernik:
- 200 g ciastek typu digestive lub ciastek owsianych
- 1 kg twarogu na sernik
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 300 g drobnego cukru
- 200 g śmietany kremówki
- 3 jajka klasy L
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Glazura z malin:
- 400 g świeżych malin
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Wymiary tortownicy – średnica ok. 23 cm
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Na dnie układać warstwowo ciastka, delikatnie je dociskając tak, by gdzieniegdzie się pokruszyły.
- Zmiksować skrobię ziemniaczaną z cukrem i połową twarogu. Gdy składniki się połączą, dodać resztę sera, cukier waniliowy, jaja i śmietanę.
- Ubijać przez kilka minut na średnich obrotach miksera, aż masa stanie się jednolita i delikatnie napowietrzona.
- Przelać do tortownicy i nagrzać piekarnik do 175 stopni. W międzyczasie, do dużego, płaskiego naczynia nalać wrzątku i wstawić na dół piekarnika.
- Po nagrzaniu się pieca, tortownicę umieścić na środkowym poziomie i piec przez około godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić sernik, aż do ostygnięcia.
- Następnie ciasto schłodzić w lodówce – najlepiej przez kilka godzin.
- W tym czasie przygotować glazurę z malin. 300 g owoców zblendować na gładką masę i przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach. W garnku zagotować 3/4 musu z malin, 1/4 rozmieszać z mąką ziemniaczaną z dodatkiem 1-2 łyżek wody.
- Krochmal wlać do gotującego się musu, dodać 1 łyżkę cukru i gotować przez chwilę, nie przestając mieszać.
- Przestudzony mus wylać na sernik i ponownie odstawić do lodówki, by wszystko stężało. Przed podaniem sernik posypać resztą świeżych malin.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze