Sernik z malinami. Słodki i kwaskowaty mariaż twarogu z owocami

Sernik to bodaj najczęściej modyfikowane ciasto świata. Napowietrzona masa serowa może być pieczona, gotowana lub schładzana z dodatkiem żelatyny, może mieć spód z ciastek, biszkoptu lub ciasta kruchego i być oblana polewą z czekolady lub sosem owocowym. Możliwości jest nieskończenie wiele, więc dziś: puszysty sernik z malinami.

Sernik z malinamiSernik z malinami
oprac. Karolina Rozmus

Sernik:

  • 200 g ciastek typu digestive lub ciastek owsianych
  • 1 kg twarogu na sernik
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 300 g drobnego cukru
  • 200 g śmietany kremówki
  • 3 jajka klasy L
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Glazura z malin:

  • 400 g świeżych malin
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru

Przepis

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Wymiary tortownicy – średnica ok. 23 cm

Przepis

  • Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Na dnie układać warstwowo ciastka, delikatnie je dociskając tak, by gdzieniegdzie się pokruszyły.
  • Zmiksować skrobię ziemniaczaną z cukrem i połową twarogu. Gdy składniki się połączą, dodać resztę sera, cukier waniliowy, jaja i śmietanę.
  • Ubijać przez kilka minut na średnich obrotach miksera, aż masa stanie się jednolita i delikatnie napowietrzona.
  • Przelać do tortownicy i nagrzać piekarnik do 175 stopni. W międzyczasie, do dużego, płaskiego naczynia nalać wrzątku i wstawić na dół piekarnika.
  • Po nagrzaniu się pieca, tortownicę umieścić na środkowym poziomie i piec przez około godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić sernik, aż do ostygnięcia.
  • Następnie ciasto schłodzić w lodówce – najlepiej przez kilka godzin.
  • W tym czasie przygotować glazurę z malin. 300 g owoców zblendować na gładką masę i przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach. W garnku zagotować 3/4 musu z malin, 1/4 rozmieszać z mąką ziemniaczaną z dodatkiem 1-2 łyżek wody.
  • Krochmal wlać do gotującego się musu, dodać 1 łyżkę cukru i gotować przez chwilę, nie przestając mieszać.
  • Przestudzony mus wylać na sernik i ponownie odstawić do lodówki, by wszystko stężało.Przed podaniem sernik posypać resztą świeżych malin.
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟