Sernik z jabłkami. Jesienny deser na bogato

Jeśli macie ochotę na coś innego, niż tradycyjna szarlotka, możecie zaszaleć i zrobić cynamonowo-jabłkowy sernik na ciasteczkowym spodzie. Prosty do zrobienia, niezwykle kremowy dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej i przełożony delikatnymi, słodkimi owocami. Przepis poleca "Cukrowa wróżka".

Sernik z jabłkami. Jesienny deser na bogatoSernik z jabłkami. Jesienny deser na bogato
oprac. Katarzyna Gileta

Spód:

  • 250 g ciasteczek zbożowych
  • 50 g masła

Masa serowa:

  • 700 g twarogu śmietankowego lub sernikowego
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 duże jabłka
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki stopionego masła

Przepis

Aby przygotować spód, ciasteczka drobno kruszymy. Mieszamy z roztopionym masłem i wgniatamy w dno formy o średnicy 24 cm. Odstawiamy. Przygotowujemy jabłka: obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z cukrem i cynamonem. Następnie przygotowujemy kruszonkę – wszystkie jej składniki mieszamy do uzyskania wilgotnych okruszków. Na masę serową miksujemy twaróg z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy jajka, a na sam koniec mąkę i śmietanę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Na spodzie układamy 1/3 jabłek i posypujemy 1/3 kruszonki. Zalewamy połowę masy serowej. Znowu układamy 1/3 jabłek, 1/3 kruszonki i na nie wylewamy drugą połowę masy. Na wierzchu układamy pozostałe jabłka i posypujemy resztą kruszonki. Tortownicę owijamy od spodu i boków folią aluminiową. Wstawiamy ją do większego naczynia lub głębokiej blachy wypełnionej wodą do wysokości ok. 2 cm. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy ok. 1,5 godziny i zostawiamy sernik w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Ostudzony wstawiamy do lodówki.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia