Sernik z jabłkami. Jesienny deser na bogato

Jeśli macie ochotę na coś innego, niż tradycyjna szarlotka, możecie zaszaleć i zrobić cynamonowo-jabłkowy sernik na ciasteczkowym spodzie. Prosty do zrobienia, niezwykle kremowy dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej i przełożony delikatnymi, słodkimi owocami. Przepis poleca "Cukrowa wróżka".

Sernik z jabłkami. Jesienny deser na bogatoSernik z jabłkami. Jesienny deser na bogato
oprac. Katarzyna Gileta

Spód:

  • 250 g ciasteczek zbożowych
  • 50 g masła

Masa serowa:

  • 700 g twarogu śmietankowego lub sernikowego
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 duże jabłka
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki stopionego masła

Przepis

Aby przygotować spód, ciasteczka drobno kruszymy. Mieszamy z roztopionym masłem i wgniatamy w dno formy o średnicy 24 cm. Odstawiamy. Przygotowujemy jabłka: obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z cukrem i cynamonem. Następnie przygotowujemy kruszonkę – wszystkie jej składniki mieszamy do uzyskania wilgotnych okruszków. Na masę serową miksujemy twaróg z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy jajka, a na sam koniec mąkę i śmietanę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Na spodzie układamy 1/3 jabłek i posypujemy 1/3 kruszonki. Zalewamy połowę masy serowej. Znowu układamy 1/3 jabłek, 1/3 kruszonki i na nie wylewamy drugą połowę masy. Na wierzchu układamy pozostałe jabłka i posypujemy resztą kruszonki. Tortownicę owijamy od spodu i boków folią aluminiową. Wstawiamy ją do większego naczynia lub głębokiej blachy wypełnionej wodą do wysokości ok. 2 cm. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy ok. 1,5 godziny i zostawiamy sernik w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Ostudzony wstawiamy do lodówki.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥