Trwa ładowanie...
d27tilf
25-10-2017 11:37

Sernik z jabłkami. Jesienny deser na bogato

Przepis

Jeśli macie ochotę na coś innego, niż tradycyjna szarlotka, możecie zaszaleć i zrobić cynamonowo-jabłkowy sernik na ciasteczkowym spodzie. Prosty do zrobienia, niezwykle kremowy dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej i przełożony delikatnymi, słodkimi owocami. Przepis poleca "Cukrowa wróżka".

d27tilf
4.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Cukrowa Wróżka
Źródło: Cukrowa Wróżka
Składniki

Spód:

  • 250 g ciasteczek zbożowych
  • 50 g masła

Masa serowa:

  • 700 g twarogu śmietankowego lub sernikowego
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 duże jabłka
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki stopionego masła
Przepis

Aby przygotować spód, ciasteczka drobno kruszymy. Mieszamy z roztopionym masłem i wgniatamy w dno formy o średnicy 24 cm. Odstawiamy. Przygotowujemy jabłka: obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z cukrem i cynamonem. Następnie przygotowujemy kruszonkę – wszystkie jej składniki mieszamy do uzyskania wilgotnych okruszków. Na masę serową miksujemy twaróg z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy jajka, a na sam koniec mąkę i śmietanę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Na spodzie układamy 1/3 jabłek i posypujemy 1/3 kruszonki. Zalewamy połowę masy serowej. Znowu układamy 1/3 jabłek, 1/3 kruszonki i na nie wylewamy drugą połowę masy. Na wierzchu układamy pozostałe jabłka i posypujemy resztą kruszonki. Tortownicę owijamy od spodu i boków folią aluminiową. Wstawiamy ją do większego naczynia lub głębokiej blachy wypełnionej wodą do wysokości ok. 2 cm. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy ok. 1,5 godziny i zostawiamy sernik w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Ostudzony wstawiamy do lodówki.

Sernik z jabłkami. Jesienny deser na bogato
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d27tilf
d27tilf
d27tilf
d27tilf
Więcej tematów
d27tilf

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj