Sernik z jabłkami. Jesienny deser na bogato
Jeśli macie ochotę na coś innego, niż tradycyjna szarlotka, możecie zaszaleć i zrobić cynamonowo-jabłkowy sernik na ciasteczkowym spodzie. Prosty do zrobienia, niezwykle kremowy dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej i przełożony delikatnymi, słodkimi owocami. Przepis poleca "Cukrowa wróżka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Spód:
- 250 g ciasteczek zbożowych
- 50 g masła
Masa serowa:
- 700 g twarogu śmietankowego lub sernikowego
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 duże jabłka
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 6 łyżek mąki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki stopionego masła
Aby przygotować spód, ciasteczka drobno kruszymy. Mieszamy z roztopionym masłem i wgniatamy w dno formy o średnicy 24 cm. Odstawiamy. Przygotowujemy jabłka: obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z cukrem i cynamonem. Następnie przygotowujemy kruszonkę – wszystkie jej składniki mieszamy do uzyskania wilgotnych okruszków. Na masę serową miksujemy twaróg z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy jajka, a na sam koniec mąkę i śmietanę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Na spodzie układamy 1/3 jabłek i posypujemy 1/3 kruszonki. Zalewamy połowę masy serowej. Znowu układamy 1/3 jabłek, 1/3 kruszonki i na nie wylewamy drugą połowę masy. Na wierzchu układamy pozostałe jabłka i posypujemy resztą kruszonki. Tortownicę owijamy od spodu i boków folią aluminiową. Wstawiamy ją do większego naczynia lub głębokiej blachy wypełnionej wodą do wysokości ok. 2 cm. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy ok. 1,5 godziny i zostawiamy sernik w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Ostudzony wstawiamy do lodówki.
Zobacz wideo: *Sernik z ricottą i malinami *
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze