Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście. Smakuje jak u babci

Sernik to jedno z najsmaczniejszych ciast, które uwielbiają Polacy! Dlatego chcielibyśmy podzielić się z wami przepisem na idealny i tradycyjny sernik brzoskwiniowy na kruchym cieście i z puszystą pianką. Zawsze się udaje.

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście. Smakuje jak u babciSernik z brzoskwiniami na kruchym cieście. Smakuje jak u babci
Karolina Wójciga

Na ciasto:

  • kostka zimnego masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 szklanki mąki pszennej.

Na masę serową

  • 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie),
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku,
  • ½ kostki masła,
  • 3 jajka,
  • ½ szklanki cukru pudru.

Dodatkowo:

  • brzoskwinie,
  • 5 białek,
  • ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków.

Przepis

Ciasto:
Posiekane masło umieść w dużej misce, dodaj mąkę oraz pozostałe składniki i zacznij ugniatać masę na kruche ciasto. Gotowe ciasto podziel na dwie części, każdą owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do zamrażalnika.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W dużej misce utrzyj przy pomocy miksera masło z cukrem. Kiedy otrzymasz gładką, puszystą masę, stopniowo dodaj jajka, twaróg i mąkę — cały czas ucierając.
Brzoskwinie umyj, obierz i pozbądź się pestek. Każdy owoc pokrój na ćwiartki. Teraz ubijaj białka, aż otrzymasz sztywną pianę i dodawaj do niej stopniowo cukier (cały czas ubijając).
Przygotuj głęboką blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Z zamrażarki wyjmij ciasto — jedną część zetrzyj na tarce wprost do blachy tak, by ciasto zakryło cały jej spód. Na startym cieście połóż masę serową, na niej brzoskwinie (równo, jedna przy drugiej). Teraz czas na ubitą pianę i na sam wierzch znowu starte na grubych oczkach pozostałe ciasto.
Sernik piecz przez ok. godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyłącz piekarnik, lekko uchyl jego drzwiczki i w takich warunkach studź ciasto.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇