Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście. Smakuje jak u babci

Sernik to jedno z najsmaczniejszych ciast, które uwielbiają Polacy! Dlatego chcielibyśmy podzielić się z wami przepisem na idealny i tradycyjny sernik brzoskwiniowy na kruchym cieście i z puszystą pianką. Zawsze się udaje.

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście. Smakuje jak u babciSernik z brzoskwiniami na kruchym cieście. Smakuje jak u babci
Karolina Wójciga

Na ciasto:

  • kostka zimnego masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 szklanki mąki pszennej.

Na masę serową

  • 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie),
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku,
  • ½ kostki masła,
  • 3 jajka,
  • ½ szklanki cukru pudru.

Dodatkowo:

  • brzoskwinie,
  • 5 białek,
  • ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków.

Przepis

Ciasto:
Posiekane masło umieść w dużej misce, dodaj mąkę oraz pozostałe składniki i zacznij ugniatać masę na kruche ciasto. Gotowe ciasto podziel na dwie części, każdą owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do zamrażalnika.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W dużej misce utrzyj przy pomocy miksera masło z cukrem. Kiedy otrzymasz gładką, puszystą masę, stopniowo dodaj jajka, twaróg i mąkę — cały czas ucierając.
Brzoskwinie umyj, obierz i pozbądź się pestek. Każdy owoc pokrój na ćwiartki. Teraz ubijaj białka, aż otrzymasz sztywną pianę i dodawaj do niej stopniowo cukier (cały czas ubijając).
Przygotuj głęboką blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Z zamrażarki wyjmij ciasto — jedną część zetrzyj na tarce wprost do blachy tak, by ciasto zakryło cały jej spód. Na startym cieście połóż masę serową, na niej brzoskwinie (równo, jedna przy drugiej). Teraz czas na ubitą pianę i na sam wierzch znowu starte na grubych oczkach pozostałe ciasto.
Sernik piecz przez ok. godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyłącz piekarnik, lekko uchyl jego drzwiczki i w takich warunkach studź ciasto.

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇