Trwa ładowanie...
d450ffw
28-08-2017 14:23

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście. Smakuje jak u babci

Przepis

Sernik to jedno z najsmaczniejszych ciast, które uwielbiają Polacy! Dlatego chcielibyśmy podzielić się z wami przepisem na idealny i tradycyjny sernik brzoskwiniowy na kruchym cieście i z puszystą pianką. Zawsze się udaje.

d450ffw
4.3
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki

Na ciasto:

  • kostka zimnego masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 szklanki mąki pszennej.

Na masę serową

  • 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie),
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku,
  • ½ kostki masła,
  • 3 jajka,
  • ½ szklanki cukru pudru.

Dodatkowo:

  • brzoskwinie,
  • 5 białek,
  • ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków.
Przepis

Ciasto:
Posiekane masło umieść w dużej misce, dodaj mąkę oraz pozostałe składniki i zacznij ugniatać masę na kruche ciasto. Gotowe ciasto podziel na dwie części, każdą owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do zamrażalnika.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W dużej misce utrzyj przy pomocy miksera masło z cukrem. Kiedy otrzymasz gładką, puszystą masę, stopniowo dodaj jajka, twaróg i mąkę — cały czas ucierając.
Brzoskwinie umyj, obierz i pozbądź się pestek. Każdy owoc pokrój na ćwiartki. Teraz ubijaj białka, aż otrzymasz sztywną pianę i dodawaj do niej stopniowo cukier (cały czas ubijając).
Przygotuj głęboką blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Z zamrażarki wyjmij ciasto — jedną część zetrzyj na tarce wprost do blachy tak, by ciasto zakryło cały jej spód. Na startym cieście połóż masę serową, na niej brzoskwinie (równo, jedna przy drugiej). Teraz czas na ubitą pianę i na sam wierzch znowu starte na grubych oczkach pozostałe ciasto.
Sernik piecz przez ok. godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyłącz piekarnik, lekko uchyl jego drzwiczki i w takich warunkach studź ciasto.

Zobacz także wideo: Sernik z ricottą i malinami

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście. Smakuje jak u babci
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

13
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d450ffw
d450ffw
d450ffw
d450ffw
Więcej tematów
d450ffw

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj