Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście. Smakuje jak u babci

Sernik to jedno z najsmaczniejszych ciast, które uwielbiają Polacy! Dlatego chcielibyśmy podzielić się z wami przepisem na idealny i tradycyjny sernik brzoskwiniowy na kruchym cieście i z puszystą pianką. Zawsze się udaje.

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście. Smakuje jak u babciSernik z brzoskwiniami na kruchym cieście. Smakuje jak u babci
Karolina Wójciga

Na ciasto:

  • kostka zimnego masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 szklanki mąki pszennej.

Na masę serową

  • 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie),
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku,
  • ½ kostki masła,
  • 3 jajka,
  • ½ szklanki cukru pudru.

Dodatkowo:

  • brzoskwinie,
  • 5 białek,
  • ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków.

Przepis

Ciasto:
Posiekane masło umieść w dużej misce, dodaj mąkę oraz pozostałe składniki i zacznij ugniatać masę na kruche ciasto. Gotowe ciasto podziel na dwie części, każdą owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do zamrażalnika.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W dużej misce utrzyj przy pomocy miksera masło z cukrem. Kiedy otrzymasz gładką, puszystą masę, stopniowo dodaj jajka, twaróg i mąkę — cały czas ucierając.
Brzoskwinie umyj, obierz i pozbądź się pestek. Każdy owoc pokrój na ćwiartki. Teraz ubijaj białka, aż otrzymasz sztywną pianę i dodawaj do niej stopniowo cukier (cały czas ubijając).
Przygotuj głęboką blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Z zamrażarki wyjmij ciasto — jedną część zetrzyj na tarce wprost do blachy tak, by ciasto zakryło cały jej spód. Na startym cieście połóż masę serową, na niej brzoskwinie (równo, jedna przy drugiej). Teraz czas na ubitą pianę i na sam wierzch znowu starte na grubych oczkach pozostałe ciasto.
Sernik piecz przez ok. godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyłącz piekarnik, lekko uchyl jego drzwiczki i w takich warunkach studź ciasto.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥