Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście. Smakuje jak u babci
Sernik to jedno z najsmaczniejszych ciast, które uwielbiają Polacy! Dlatego chcielibyśmy podzielić się z wami przepisem na idealny i tradycyjny sernik brzoskwiniowy na kruchym cieście i z puszystą pianką. Zawsze się udaje.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Na ciasto:
- kostka zimnego masła,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 5 żółtek,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 szklanki mąki pszennej.
Na masę serową
- 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie),
- 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku,
- ½ kostki masła,
- 3 jajka,
- ½ szklanki cukru pudru.
Dodatkowo:
- brzoskwinie,
- 5 białek,
- ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków.
Ciasto:
Posiekane masło umieść w dużej misce, dodaj mąkę oraz pozostałe składniki i zacznij ugniatać masę na kruche ciasto. Gotowe ciasto podziel na dwie części, każdą owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do zamrażalnika.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W dużej misce utrzyj przy pomocy miksera masło z cukrem. Kiedy otrzymasz gładką, puszystą masę, stopniowo dodaj jajka, twaróg i mąkę — cały czas ucierając.
Brzoskwinie umyj, obierz i pozbądź się pestek. Każdy owoc pokrój na ćwiartki. Teraz ubijaj białka, aż otrzymasz sztywną pianę i dodawaj do niej stopniowo cukier (cały czas ubijając).
Przygotuj głęboką blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Z zamrażarki wyjmij ciasto — jedną część zetrzyj na tarce wprost do blachy tak, by ciasto zakryło cały jej spód. Na startym cieście połóż masę serową, na niej brzoskwinie (równo, jedna przy drugiej). Teraz czas na ubitą pianę i na sam wierzch znowu starte na grubych oczkach pozostałe ciasto.
Sernik piecz przez ok. godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyłącz piekarnik, lekko uchyl jego drzwiczki i w takich warunkach studź ciasto.
Zobacz także wideo: Sernik z ricottą i malinami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze