Sernik na zimno na serkach homogenizowanych. Łatwy w przygotowaniu i pyszny
Sernik na zimno na serkach homogenizowanych jest propozycją, która nigdy nie wychodzi z mody. W odróżnieniu od klasycznego sernika pieczonego, ten na zimno jest bardzo delikatny w smaku, kremowy i lekki. Galaretka z owocami przełamuje jego słodycz i ożywia smak.
Czas przygotowania: | |
Okazja: |
Na spód:
- duże opakowanie okrągłych biszkoptów
Masa serowa:
- 700 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 4 łyżki drobnego cukru
- 250 ml kremówki
- 8 łyżeczek żelatyny i 80 ml zimnej wody do rozrobienia
Galaretka z owocami:
- 300 g świeżych lub rozmrożonych i osączonych wiśni
- 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe rozpuszczone w 700 ml wody
Przepis na tortownicę o średnicy ok. 25 cm
- W tortownicy poukładać obok siebie biszkopty.
- Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, a następnie przelać do rondelka, gdy lekko napęcznieje. Podgrzewać mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić.
- W tym czasie ubić kremówkę na sztywno wraz z cukrem.
- Dodać serek homogenizowany w kilku turach, nie przerywając miksowania.
- Dodać wystudzoną żelatynę rozrobioną w kilku łyżkach masy serowej.
- Wymieszać delikatnie, tylko do połączenia składników.
- Wyłożyć masę serową na biszkopty i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała.
- Po tym czasie przygotować galaretkę.
- Na stężałym serniku ułożyć wiśnie. Na owoce ostrożnie wylać ostudzoną galaretkę.
- Formę nakryć folią aluminiową i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze