Sernik na kruchym spodzie
Sernik na kruchym spodzie to klasyka gatunku. Doskonale smakuje zarówno na co dzień, jak i od święta.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto: 100 g masła lub margaryny
- 1,5 szk. mąki
- 1 jajko
- 1 szk. cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Masa serowa:
- 5 jajek
- 1,5 szk. cukru pudru
- 3/4 kg twarogu
- opakowanie budyniu waniliowego
- 200 ml mleka
Przepis
- Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Masa serowa: jajka utrzeć z cukrem pudrem, twarogiem, budyniem i ciepłym mlekiem. Masę wyłożyć na ciasto i piecz około 1 godzinę w temp. 180 st. C. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Polać polewą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl