Sernik lekki jak chmurka. Oczaruje smakiem wszystkich gości
Serniki cieszą się sporą popularnością wśród polskich ciast. Robimy je zarówno na zimno, jak i pieczemy w piekarniku. Poniższy sernik zachwyca delikatną konsystencją, którą uzyskamy dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Obiad gotowy".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 500 g twarogu półtłustego
- 250 g mascarpone
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru (jeśli wolicie słodsze ciasta, można dać 3/4)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 płaska łyżka mąki
- ok. 150 g herbatników na spód (można pominąć).
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg zmielić dwukrotnie albo przetrzeć przez sito. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dosypując pod koniec ubijania połowę cukru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodać twaróg i mascarpone, zmiksować. Dodać ekstrakt, budyń i mąkę, zmiksować. W 3 turach dodawać pianę z białek za każdym razem delikatnie mieszając. Formę o wymiarach 13x25 cm wyłożyć papierem, na dno ułożyć warstwę herbatników (można upiec sernik bez spodu, od razu wylewając na papier masę serową). Na herbatniki przelać masę serową. Formę z ciastem wstawić do większej formy, do której wlać gorąca wodę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C, następnie temperaturę zmniejszyć do 140 stopni C i piec jeszcze 40 minut. Masa serowa na środku powinna być ścięta. Sernik studzić w piekarniku 1h przy uchylonych drzwiczkach, a następnie pozostawić do całkowitego ostudzenia na blacie. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub sosem owocowym.
Uwaga: ponieważ sernik jest pieczony w kąpieli wodnej, forma musi być szczelna, najlepiej, żeby była wykonana z jednego kawałka metalu. Jeśli używamy tortownicy (22 cm), należy ją dobrze owinąć z zewnątrz folią aluminiową, żeby woda nie przesączyła się do ciasta.
Zobacz także: sernik z ricottą
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze