Trwa ładowanie...
d6193jx
d6193jx

Sernik krówkowy z czekoladą

Przepis
3.2
(37 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Sernik krówkowy z czekoladą
www.malacukierenka.pl
Składniki
  • 750 g gotowego sera na sernik
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 300 g gotowej masy krówkowej – kajmakowej (użyłam gotowej z puszki)
  • 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60 proc.
  • 1 płaska łyżka kakao
  • Wierzch:
  • 50-80 g masy krówkowej – kajmakowej
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
  • 1-2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale z fixem śmietana lepiej trzyma kształt)
  • poszatkowane orzeszki
Przepis

Piekarnik nastawić na 180 stopni C na funkcji góra-dół.

Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (jeśli będziemy roztapiać w mikrofalówce, proszę uważać, żeby nie przypalić). Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodać ser, serek mascarpone, budyń i wymieszać mikserem na średnich obrotach.

Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać czekoladę i kakao, a do drugiej masę krówkową, każdą osobno wymieszać mikserem. Do tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę czekoladową, wyrównać. Na wierzch wylać masę serowo-krówkową. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec dalej przez 30 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku na około 40-60 minut. Po tym czasie wyciągnąć go do całkowitego ostygnięcia.

Wierzch:
Sernik wyjąć z blaszki. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem. Przełożyć do foliowego woreczka z metalową końcówką Wilton 6B i udekorować wierzch sernika.

Masę krówkową krótko podgrzać i przełożyć do pojemniczka z tylką lub foliowego woreczka. Naciąć róg woreczka i sernik polać masą krówkową, robiąc esy-floresy. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin.
Zobacz także: mangomisu - tiramisu z mango

Przepis na to ciasto sprawdzi się, kiedy mam ochotę podać wyjątkowy sernik ze słodkimi dodatkami. Ciacho poleca Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka".
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

  www.malacukierenka.pl
(www.malacukierenka.pl)
Sernik krówkowy z czekoladą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

70
9
Share
d6193jx
d6193jx
d6193jx
d6193jx
Więcej tematów
d6193jx