Sernik krówkowy z czekoladą
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 750 g gotowego sera na sernik
- 250 g serka mascarpone
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 300 g gotowej masy krówkowej – kajmakowej (użyłam gotowej z puszki)
- 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60 proc.
- 1 płaska łyżka kakao
- Wierzch:
- 50-80 g masy krówkowej – kajmakowej
- 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
- 1-2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale z fixem śmietana lepiej trzyma kształt)
- poszatkowane orzeszki
Piekarnik nastawić na 180 stopni C na funkcji góra-dół.
Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (jeśli będziemy roztapiać w mikrofalówce, proszę uważać, żeby nie przypalić). Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodać ser, serek mascarpone, budyń i wymieszać mikserem na średnich obrotach.
Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać czekoladę i kakao, a do drugiej masę krówkową, każdą osobno wymieszać mikserem. Do tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę czekoladową, wyrównać. Na wierzch wylać masę serowo-krówkową. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec dalej przez 30 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku na około 40-60 minut. Po tym czasie wyciągnąć go do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch:
Sernik wyjąć z blaszki. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem. Przełożyć do foliowego woreczka z metalową końcówką Wilton 6B i udekorować wierzch sernika.
Masę krówkową krótko podgrzać i przełożyć do pojemniczka z tylką lub foliowego woreczka. Naciąć róg woreczka i sernik polać masą krówkową, robiąc esy-floresy. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin.
Zobacz także: mangomisu - tiramisu z mango
Przepis na to ciasto sprawdzi się, kiedy mam ochotę podać wyjątkowy sernik ze słodkimi dodatkami. Ciacho poleca Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka".
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze