Sernik gotowany

Sernik gotowany różni się od klasycznego tym, że masę serową zamiast piec, gotujemy. Sernik gotowany ma zwartą, aksamitną konsystencję, nie opada i nie pęka. Wierzch polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Sernik gotowanySernik gotowany
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 50 dag mąka pszenna
  • 0,75 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko jaja
  • 1,5 kostki masła
  • 50 ml śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Masa twarogowa:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 100 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 gorzkie czekolady
  • 5-6 łyżek mleka
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych

Przepis

  • Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i mieszamy, następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło( 1 kostkę chłodną), jaja, śmietanę, żółtko i zagniatamy ciasto.
  • Dzielimy je na trzy równe części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy.
  • Pieczemy 3 takie same blaty. Pieczenie powinno trwać około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Po upieczeniu spody odstawiamy do przestygnięcia.
  • Ser biały mielony przekładamy do rondla, dodajemy jajko, żółtko cukier, cukier waniliowy, masło pokrojone w kostkę i mieszamy podgrzewając.
  • Gdy masa zgęstnieje i będzie już gorąca, dodajemy zawiesinę przygotowaną z mleka i mąki. Całość energicznie mieszamy( można użyć blendera).
  • Gdy masa będzie gorąca, przekładamy nią blaty (blaszkę wykładamy folią aluminiową, układamy jasny blat, masę serową, ciemny blat, ponownie masę i całość przykrywamy jasnym blatem). Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
  • Na koniec ciasto dekorujemy polewą( rozpuszczona czekolada z mlekiem lub śmietanką) i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna