Sernik gotowany
Sernik gotowany różni się od klasycznego tym, że masę serową zamiast piec, gotujemy. Sernik gotowany ma zwartą, aksamitną konsystencję, nie opada i nie pęka. Wierzch polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: |
Masa twarogowa:
- 1 kg mielonego twarogu
- 1,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 100 ml mleka
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 gorzkie czekolady
- 5-6 łyżek mleka
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych
- Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i mieszamy, następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło( 1 kostkę chłodną), jaja, śmietanę, żółtko i zagniatamy ciasto.
- Dzielimy je na trzy równe części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy.
- Pieczemy 3 takie same blaty. Pieczenie powinno trwać około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Po upieczeniu spody odstawiamy do przestygnięcia.
- Ser biały mielony przekładamy do rondla, dodajemy jajko, żółtko cukier, cukier waniliowy, masło pokrojone w kostkę i mieszamy podgrzewając.
- Gdy masa zgęstnieje i będzie już gorąca, dodajemy zawiesinę przygotowaną z mleka i mąki. Całość energicznie mieszamy( można użyć blendera).
- Gdy masa będzie gorąca, przekładamy nią blaty (blaszkę wykładamy folią aluminiową, układamy jasny blat, masę serową, ciemny blat, ponownie masę i całość przykrywamy jasnym blatem). Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
- Na koniec ciasto dekorujemy polewą( rozpuszczona czekolada z mlekiem lub śmietanką) i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Przepis dodał użytkownik IlonaAlberto
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze