Sernik gotowany

Sernik gotowany różni się od klasycznego tym, że masę serową zamiast piec, gotujemy. Sernik gotowany ma zwartą, aksamitną konsystencję, nie opada i nie pęka. Wierzch polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Sernik gotowanySernik gotowany
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 50 dag mąka pszenna
  • 0,75 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko jaja
  • 1,5 kostki masła
  • 50 ml śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Masa twarogowa:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 100 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 gorzkie czekolady
  • 5-6 łyżek mleka
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych

Przepis

  • Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i mieszamy, następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło( 1 kostkę chłodną), jaja, śmietanę, żółtko i zagniatamy ciasto.
  • Dzielimy je na trzy równe części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy.
  • Pieczemy 3 takie same blaty. Pieczenie powinno trwać około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Po upieczeniu spody odstawiamy do przestygnięcia.
  • Ser biały mielony przekładamy do rondla, dodajemy jajko, żółtko cukier, cukier waniliowy, masło pokrojone w kostkę i mieszamy podgrzewając.
  • Gdy masa zgęstnieje i będzie już gorąca, dodajemy zawiesinę przygotowaną z mleka i mąki. Całość energicznie mieszamy( można użyć blendera).
  • Gdy masa będzie gorąca, przekładamy nią blaty (blaszkę wykładamy folią aluminiową, układamy jasny blat, masę serową, ciemny blat, ponownie masę i całość przykrywamy jasnym blatem). Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
  • Na koniec ciasto dekorujemy polewą( rozpuszczona czekolada z mlekiem lub śmietanką) i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita