Sernik dyniowy z lodami
- Sernik dyniowy, spód:
- 250 g pokruszonych migdałów lub innych orzechów
- 50 g mąki pszennej
- 200 g margaryny
- 100 g cukru
- Polewa do sernika:
- 200 g śmietany 18%
- Sok z dwóch cytryn
- 1,5 łyżki cukru wanilinowego
- 1 biała czekolada
- 100 g cukru
- 100 g purre z pieczonej dyni
- Sernik masa:
- 1 kg serka twarogowego
- 100 g purre z pieczonej dyni
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 jajek
- 16 g wanilii
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- Szczypta cynamonu
- Skórka otarta z dwóch cytryn
- 200 g pieczonych kawałków dyni
- 100 g kawałków dyni podsmażonych w cukrze
- Lody dyniowo-imbirowe:
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 20 g pieczonego kłącza z imbiru
- 2 żółtka
- 80 g cukru
- Szczypta cynamonu
- Szczypta mielonego kardamonu
- Sos rumowo-waniliowy:
- 200 g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 150 ml ciemnego rumu
- 150 g śmietany 30%
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- Szczypta cynamonu
- +
- Świeże owoce do dekoracji
- Łyżka oleju z pestek dyni
- Listki świeżej mięty
Spód do sernika:
Połącz orzechy z mąką, roztopionym tłuszczem i cukrem. Posmaruj tortownicę tłuszczem i wyściel pergaminem. Wyłóż spód tortownicy przygotowaną masą i włóż ją do lodówki.
Polewa do sernika:
Zagotuj śmietanę. Dodaj czekoladę, purre z dyni, cukier i cukier wanilinowy. Dokładnie wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj sok z cytryny.
Masa do sernika:
Rozdziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z cukrem i serem. Dodaj skórkę z cytryny oraz cynamon, wyciśnięte wnętrze z laski wanilii, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Masę połącz z ubitą wcześniej pianą z jajek i delikatnie wymieszaj. Podziel na dwie części i do jednej z nich dodaj purre z dyni. Przełóż masę do brytfanki, wylewając na przemian raz jedną raz drugą masę, a następnie rozrzuć na wierzchu kawałki dyni. Całość dokładnie zawiń folią aluminiową. Piecz w kąpieli wodnej w temp. 170 stopni C przez około 80 min. Po wyjęciu z pieca wylej polewę i pozostaw sernik do schłodzenia.
Lody:
Wszystkie składniki umieść w kielichu paco jeta. Zmrożone składniki dokładnie homogenizuj w maszynie.
Sos:
Zagotuj mleko ze śmietaną, ekstraktem waniliowym, cynamonem i rumem. Utrzyj 6 żółtek z cukrem, a następnie dodawaj powoli gorące mleko w kąpieli wodnej. Podgrzewaj masę, ucierając, aż sos zgęstnieje.
Nałóż na talerz sos, sernik i kulkę lodów. Udekoruj talerz kilkoma kroplami oleju z dyni, świeżymi owocami oraz listkiem mięty. Smacznego!
Podziel się opinią
Komentarze