Trwa ładowanie...
dxon1o0
01-11-2014 20:15

Sernik dyniowy z lodami

Przepis
2.4
(5 głosów)
Oceń:
dxon1o0
Składniki
  • Sernik dyniowy, spód:
  • 250 g pokruszonych migdałów lub innych orzechów
  • 50 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 100 g cukru
    • Polewa do sernika:
  • 200 g śmietany 18%
  • Sok z dwóch cytryn
  • 1,5 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 biała czekolada
  • 100 g cukru
  • 100 g purre z pieczonej dyni
    • Sernik masa:
  • 1 kg serka twarogowego
  • 100 g purre z pieczonej dyni
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • 16 g wanilii
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Szczypta cynamonu
  • Skórka otarta z dwóch cytryn
  • 200 g pieczonych kawałków dyni
  • 100 g kawałków dyni podsmażonych w cukrze
    • Lody dyniowo-imbirowe:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 20 g pieczonego kłącza z imbiru
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta mielonego kardamonu
    • Sos rumowo-waniliowy:
  • 200 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 150 ml ciemnego rumu
  • 150 g śmietany 30%
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • Szczypta cynamonu
    • +
  • Świeże owoce do dekoracji
  • Łyżka oleju z pestek dyni
  • Listki świeżej mięty
Przepis

Spód do sernika:
Połącz orzechy z mąką, roztopionym tłuszczem i cukrem. Posmaruj tortownicę tłuszczem i wyściel pergaminem. Wyłóż spód tortownicy przygotowaną masą i włóż ją do lodówki.

Polewa do sernika:
Zagotuj śmietanę. Dodaj czekoladę, purre z dyni, cukier i cukier wanilinowy. Dokładnie wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj sok z cytryny.

Masa do sernika:
Rozdziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z cukrem i serem. Dodaj skórkę z cytryny oraz cynamon, wyciśnięte wnętrze z laski wanilii, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Masę połącz z ubitą wcześniej pianą z jajek i delikatnie wymieszaj. Podziel na dwie części i do jednej z nich dodaj purre z dyni. Przełóż masę do brytfanki, wylewając na przemian raz jedną raz drugą masę, a następnie rozrzuć na wierzchu kawałki dyni. Całość dokładnie zawiń folią aluminiową. Piecz w kąpieli wodnej w temp. 170 stopni C przez około 80 min. Po wyjęciu z pieca wylej polewę i pozostaw sernik do schłodzenia.

Lody:
Wszystkie składniki umieść w kielichu paco jeta. Zmrożone składniki dokładnie homogenizuj w maszynie.

Sos:
Zagotuj mleko ze śmietaną, ekstraktem waniliowym, cynamonem i rumem. Utrzyj 6 żółtek z cukrem, a następnie dodawaj powoli gorące mleko w kąpieli wodnej. Podgrzewaj masę, ucierając, aż sos zgęstnieje.

Nałóż na talerz sos, sernik i kulkę lodów. Udekoruj talerz kilkoma kroplami oleju z dyni, świeżymi owocami oraz listkiem mięty. Smacznego!

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dxon1o0
dxon1o0
dxon1o0
Więcej tematów
dxon1o0