Ser kozi czy owczy – który lepiej wybrać?

Polacy zaczęli intensywnie poszukiwać alternatywy dla produktów z mleka krowiego. Naprzeciw ich oczekiwaniom wychodzą wytwórcy serów kozich i owczych, które coraz częściej pojawiają się w sklepach, w różnych formach: twardych, twarożkowych czy smarowalnych. Które zasługują na większe zainteresowanie?

Kozi serKozi ser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tania Zbrodko

Owce i kozy towarzyszą człowiekowi od tysięcy lat, nieprzypadkowo uchodzą za najstarsze zwierzęta domowe – jako pierwsi mieli je ujarzmić ponad 10 tysięcy lat temu mieszkańcy tzw. żyznego półksiężyca, czyli terenów rozciągających się od Egiptu po Mezopotamię, kolebki rolniczych cywilizacji.

Stworzenia ceniono ze względu futro, skórę i mięso, ale również mleko, które z czasem stało się bazą pierwszych jogurtów, kefirów czy serów, przez wieki stanowiących ważny element diety znaczącej części ludzkości. Kozie i owcze sery jadano już w czasach starożytnych, choć uchodziły wówczas za produkty luksusowe. Upowszechniły się w średniowieczu, gdy odkryto, że podpuszczka umożliwia ścięcie mleka.

Tego typu specjały chętnie jadali też nasi przodkowie. Polska może pochwalić się długą historią hodowli kóz, ale przede wszystkim owiec – szczególnie popularną w południowych zakątkach kraju. "Kto ma owce, ten ma co chce" – głosi stare góralskie porzekadło. Do dziś te regiony szczycą się pysznym oscypkiem, pikantną bryndzą czy wędzoną redykołką, które zgodnie z tradycją powinny być wytwarzane z mleka owczego.

Jak wykorzystywać resztki jedzenia

Współcześni Polacy coraz chętniej sięgają także po wyroby z mleka koziego, których wybór w sklepach rośnie – możemy kupić twarożki, sery podpuszczkowe, długo dojrzewające czy przeznaczone do smarowania na pieczywie. Na bazie mleka koziego lub owczego produkuje się też sery pleśniowe.

Dużą popularnością cieszą się owcze i kozie przysmaki pochodzące z basenu Morza Śródziemnego – grecka feta czy cypryjski halloumi, który po zapieczeniu zyskuje chrupiącą skórkę skrywającą elastyczny miąższ o wyrazistym, lekko słonym smaku.

Sery owcze i kozie – wartości odżywcze

Jedzenie którego z tych serów jest korzystniejsze dla naszego zdrowia? Na to pytanie trudno znaleźć jednoznaczną odpowiedź. Nie ulega jednak wątpliwości, że zarówno mleko kozie, jak i owcze, to produkty o bardzo wysokich walorach odżywczych, przewyższających mleko krowie.

Kanapki z kozim serem
Kanapki z kozim serem © Adobe Stock

To bogate źródła pełnowartościowego białka zawierającego aminokwasy egzogenne, których organizm nie umie sam syntetyzować, a niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Mleko kozie wyróżnia się bardzo wysoką zawartością kazeiny (częsty składnik odżywek dla sportowców) oraz tauryny (przyśpiesza regenerację mięśni po wysiłku oraz pozytywnie wpływa na ośrodkowy układ nerwowy). W mleku owczym znajdziemy dużo leucyny, lizyny i waliny.

Sery z mleka owczego dostarczają więcej tłuszczów, ale nie należy się ich obawiać, gdyż kryją solidną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych, chociażby sprzężonego kwasu linolowego (CLA), który wzmacnia system odpornościowy, działa przeciwnowotworowo, ogranicza stany zapalne, obniża ciśnienie krwi, zapobiega astmie czy arteriosklerozie oraz wspomaga leczenie cukrzycy i osteoporozy.

Mleko kozie jest mniej tłuste, ale cechuje go za to bardziej optymalna proporcja kwasów omega-6 do omega-3 (3:1). Dlaczego jest to istotne? Jak wynika z badań naukowych, nadmierne spożywanie kwasów omega-6, przy jednoczesnym niedostatku kwasów omega-3, sprzyja m.in. rozwojowi raka piersi u kobiet po menopauzie, a także może zaburzać pracę układu krążenia i systemu odpornościowego, rozregulowywać gospodarkę hormonalną czy zaostrzać stany zapalne.

Produkty z mleka owczego dostarczają więcej wapnia, który nie tylko wzmacnia kości oraz zęby, ale też pomaga utrzymać prawidłową krzepliwość krwi i sprawne mięśnie, poprawia samopoczucie oraz łagodzi stres. Jest łatwo przyswajany, co wynika z korzystnej proporcji do fosforu, bez którego nie byłaby możliwa prawidłowa praca układu nerwowego, metabolizm węglowodanów czy regulacja ciśnienia krwi.

Grzanki z oscypkiem
Grzanki z oscypkiem © Adobe Stock | Zbigniew Lewczak

Przyswajalność wapnia poprawia wysoka zawartość witaminy D, której więcej jest w produktach z mleka owczego, bogatych też w witaminę A i witaminy z grupy B, zwłaszcza ryboflawinę (B2) uczestniczącą w metabolizmie serotoniny i dopaminy, czyli neuroprzekaźników odpowiedzialnych za nasze samopoczucie.

Skład do kontroli

Przed zakupem sera, owczego lub koziego, warto przeczytać skład. Najlepiej, jeśli znajdziemy w nim tylko: mleko, sól, kultury bakterii fermentacji mlekowej, podpuszczkę mikrobiologiczną, ewentualnie przyprawy.

Jednak często pojawiają się tam także inne dodatki, np. chlorek wapnia, pełniący rolę regulatora kwasowości, stabilizatora, emulgatora i substancji wiążącej. Na szczęście ten związek nie wykazuje niebezpiecznych dla zdrowia skutków ubocznych, a nawet niekiedy zwiększa przyswajalność zawartych w przysmaku aminokwasów, wapnia czy fosforu.

Zdecydowanie należy natomiast unikać wyrobów seropodobnych, "wzbogacanych" chemicznymi stabilizatorami i konserwantami (np. azotanem potasu, który pośrednio może sprzyjać rozwojowi nowotworów), a szczególnie utwardzonymi tłuszczami roślinnymi, które zwiększają ryzyko otyłości, podwyższają stężenie "złego" cholesterolu, pogarszają koncentrację i pamięć.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia