Mascarpone - włoski ser w kuchni. Jak go wykorzystać?

Se mascarpone to obowiązkowy składnik pysznego włoskiego deseru, czyli tiramisu. Przygotowuje się również z niego kremy do ciast i bezowych torcików. Jednak to niejedyne jego zastosowanie mascarpone doskonale nadaje się do zagęszczania zup i sosów. Nadaje potrawom aksamitną konsystencję. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

ser mascarponeMascarpone to jeden ze składników włoskiego tiramisu
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Mascarpone - jak powstaje?

Historia sera mascarpone rozpoczęła się prawdopodobnie w XVI wieku, w północnym regionie Włoch - Lombardii, gdzie do dziś wytwarza się najlepsze odmiany tego specjału, nazywanego tam poetycko "mascarpone mascherga", czyli "mleczny kwiat".

Pomysł na mascarpone narodził się dość przypadkowo, serowarzy szukali bowiem pomysłu na wykorzystanie śmietany powstałej w procesie produkcyjnym parmezanu. Okazało się, że w wyniku reakcji z bakteriami kwasu mlekowego można uzyskać z niej znakomity, kremowy przysmak.

Przed wiekami, w Lombardii mascarpone wytwarzano tylko w sezonie jesienno-zimowym i sprzedawano w płóciennych woreczkach. Na jego unikalny smak wpływała śmietanka z mleka pochodzącego od krów karmionych specjalną mieszanką ziół, kwiatów i traw.

Sekret Włochów. Ugotuj tak makaron, a wyjdzie idealny

Dziś nowoczesna technologia pozwala produkować mascarpone przez cały rok, a ser wytwarza się już nie tylko w Lombardii, ale na całym świecie, także w Polsce. Śmietanę, uzyskaną po odwirowaniu świeżego mleka, podgrzewa się do temperatury 85-90 stopni, a następnie wzbogaca substancjami koagulującymi i zakwaszającymi. Przez następne godziny zostaje odsączona serwatka, a ser w bardzo szybkim tempie dojrzewa. Dzięki ciągłemu wirowaniu mascarpone uzyskuje jednolitą kremową konsystencję.

Mascarpone - kalorie

Baza mascarpone, czyli śmietana, sprawia, że ser jest dość kalorycznym przysmakiem - 100 g produktu dostarcza blisko 400 kcal. Dlatego powinniśmy spożywać go z umiarem, ponieważ objadanie się takimi "energetycznymi bombami" może skutkować nadwagą i otyłością, a w konsekwencji także licznymi chorobami (np. cukrzycą) oraz dolegliwościami ze strony układu krążenia.

Mascarpone - jak wybrać?

Dobrej jakości mascarpone powinno wyglądać jak gęsty krem, o aksamitnej konsystencji i biało-żółtym kolorze. W jego smaku musimy odnaleźć nutki słodyczy, ale również aromat śmietankowo-maślany.

Pamiętajmy, że jest to ser błyskawicznie chłonący obce zapachy, dlatego w lodówce musi być szczelnie zamknięty. Wykazuje również tendencję do szybkiego kwaśnienia, dlatego najlepiej wykorzystywać go zaraz po otwarciu opakowania.

tiramisu
© Getty Images

Włoskie tiramisu - przepis

Składniki:

  1. 2 szklanki mocnej kawy (najlepiej z ekspresu),
  2. ok. 200 g podłużnych biszkoptów (tzw. ladyfingers/ savoiardi),
  3. 4 żółtka,
  4. 4 łyżki cukru pudru albo drobnego cukru,
  5. 500 g serka mascarpone,
  6. 50 ml likieru amaretto,
  7. 4 łyżki kakao,
  8. opcjonalnie kilka kostek startej gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Kawę zaparzyć, po czym odstawić do wystygnięcia. Kiedy ostygnie, przelać ją do głębokiego talerza albo miseczki i połączyć z amaretto.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie do masy dodawać serek mascarpone, łyżka po łyżce, miksując po każdym dodaniu.
  3. Przygotować foremkę do tiramisu (jedną dużą albo kilka mniejszych). Biszkopty na krótko zanurzać w kawie z likierem, uważając, żeby się nie rozpadły.
  4. Nasączone biszkopty ułożyć na dnie foremki. Wyłożyć na nie połowę kremu. Oprószyć kakao (przez sitko) i ewentualnie czekoladą.
  5. Zrobić drugą warstwę deseru - na oprószonym kremie ułożyć nasączone biszkopty i następnie resztę kremu.
  6. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać kakao i startą czekoladą.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości