Ser feta a ser kanapkowo-sałatkowy

Gdy w przepisie kulinarnym widzimy w składnikach ser feta, bardzo często sięgamy po ser kanapkowo-sałatkowy, który ma go zastąpić. Niech pierwszy rzuci kamieniem, kto nigdy nie dopuścił się tego czynu. Czy robimy prawidłowo? Czy w ten sposób nasza potrawa coś traci? Spróbujmy odpowiedzieć na te pytania.

Ser fetaSer feta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Czym jest ser feta?

Ser feta jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli kuchni greckiej. Powstaje on z pasteryzowanego sera owczego, ewentualnie z dodatkiem mleka koziego. Mleko to zostaje poddawane procesowi dojrzewania poprzez dodanie do niego specjalnie wyselekcjonowanych bakterii. Następnie mleko przechodzi przez koagulację. W jej wyniku powstaje serwatka, a ser wkłada się w solną zalewę. Dzięki temu ser feta nabiera słonego smaku oraz robi się wilgotny.

Prawdziwy ser feta musi dojrzewać przez minimum trzy miesiące. Faza odsączania go z serwatki odbywa się bez użycia ciśnienia. W zależności od tego, jaki efekt chce osiągnąć producent, wydłuża on ten proces. Ser feta może być łagodniejszy lub bardziej pikantny, mniej lub bardziej słony. Świetnie łączy się z oliwą, warzywami, owocami morza. Oryginalna feta jest śnieżnobiała i krucha, a jednocześnie dobrze się topi.

Prawdziwy ser feta nie należy do produktów dostępnych w każdym sklepie. Jest on też stosunkowo drogi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczarki nadziewane serem feta i szynką. Świetna przekąska prosta w przygotowaniu

Od 2007 roku nazwa "ser feta" jest zarezerwowana tylko i wyłącznie dla prawdziwego sera feta produkowanego tylko w wybranych regionach Grecji. Jeśli na opakowaniu widnieje więc określenie "ser feta", to możemy być pewni jego oryginalności. Jednak wszelkie nazwy: "ser typu feta", "ser grecki", "ser typu greckiego", "ser sałatkowy" czy "ser kanapkowo-sałatkowy" oznaczają, że nie mamy do czynienia z prawdziwą fetą.

Czym jest ser kanapkowo-sałatkowy?

Ser kanapkowo-sałatkowy, mimo że my Polacy tak często wykorzystujemy go jako zastępnik dla fety, jest tak naprawdę zupełnie inny. Przede wszystkim ser sałatkowy jest solonym serem białym produkowanym z mleka krowiego. Czasami jest on bielony, by przypominał bardziej owczy, ale z pewnością nawet nie leżał obok owczego mleko – obok koziego też nie.

Sery sałatkowe są więc białe, dostępne w formie kostki w zalewie. Zdarzają się też w formie gotowych kosteczek, dzięki czemu nie musimy ich samodzielnie kroić, a ta czynność wcale nie należy do łatwych. Tego rodzaju ser lepi się do noża i kruszy się, więc stosunkowo ciężko pokroić go samodzielnie w idealną kostkę. Z reguły sery kanapkowo-sałatkowe mają też więcej węglowodanów niż prawdziwy ser feta.

Sery sałatkowe są dostępne prawie w każdym sklepie i z pewnością tańsze niż oryginał. Warto pamiętać, że zarówno ser feta nie zawsze bywa wysokiej jakości, jak i ser sałatkowy nie zawsze jest gorszy niż feta. Z tego też powodu bardzo ważne jest czytanie etykiet. Jeśli ser sałatkowy ma krótki skład, nie zawiera konserwantów i wzmacniaczy smaku, można go bezpiecznie stosować. Nie będzie on miał takiego samego smaku, jak feta, ale może go godnie zastąpić w różnego rodzaju daniach.

Jak jeść ser feta?

Ser feta można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Świetnie nadaje się jako jeden ze składników farszu do naleśników czy pierogów – szczególnie w połączeniu ze szpinakiem. Można go też stosować do nadziewania pieczonych warzyw. Okazuje się, że świetnie smakuje nie tylko w daniach wytrawnych, ale również słodkich – np. w owocowej sałatce.

Pieczona feta z pomidorkami
Pieczona feta z pomidorkami © Adobe Stock

Szukacie przepisu na proste danie obiadowe z fetą w roli głównej? Wypróbujcie makaron z pieczoną fetą i pomidorkami cherry.

Składniki:

  • 700 g pomidorków cherry,
  • 250 g sera feta,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1/3 łyżeczki płatków chili,
  • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
  • 400 g dowolnego makaronu,
  • ½ łyżeczki soli,
  • dowolne świeże zioła do posypania.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Układamy w nim umyte pomidorki cherry i czosnek (bez obierania go). Całość polewamy 1 łyżką oliwy i dokładnie mieszamy.
  2. Na samym środku, między warzywami kładziemy kostkę sera feta. Polewamy ją resztą oliwy. Wszystko posypujemy oregano, płatkami chili oraz pieprzem.
  3. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny. W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, odcedzamy go.
  4. Upieczoną fetę z pomidorkami wyjmujemy z piekarnika. Z łupinek wyciskamy czosnek. Wszystko delikatnie rozdrabniamy widelcem. Dzięki temu powstaje gęsty sos, do którego dodajemy makaron.
  5. Wszystko mieszamy. Nakładamy na talerze i dekorujemy świeżymi ziołami.

Aby w pełni zobaczyć różnicę między daniem z serem feta a daniem z serem kanapkowo-sałatkowym, przygotujcie tę samą potrawę raz z jednym, a raz z drugim rodzajem sera. Wtedy ocenicie, który z nich bardziej wam smakuje.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇