Ser feta a ser kanapkowo-sałatkowy

Gdy w przepisie kulinarnym widzimy w składnikach ser feta, bardzo często sięgamy po ser kanapkowo-sałatkowy, który ma go zastąpić. Niech pierwszy rzuci kamieniem, kto nigdy nie dopuścił się tego czynu. Czy robimy prawidłowo? Czy w ten sposób nasza potrawa coś traci? Spróbujmy odpowiedzieć na te pytania.

Ser fetaSer feta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Czym jest ser feta?

Ser feta jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli kuchni greckiej. Powstaje on z pasteryzowanego sera owczego, ewentualnie z dodatkiem mleka koziego. Mleko to zostaje poddawane procesowi dojrzewania poprzez dodanie do niego specjalnie wyselekcjonowanych bakterii. Następnie mleko przechodzi przez koagulację. W jej wyniku powstaje serwatka, a ser wkłada się w solną zalewę. Dzięki temu ser feta nabiera słonego smaku oraz robi się wilgotny.

Prawdziwy ser feta musi dojrzewać przez minimum trzy miesiące. Faza odsączania go z serwatki odbywa się bez użycia ciśnienia. W zależności od tego, jaki efekt chce osiągnąć producent, wydłuża on ten proces. Ser feta może być łagodniejszy lub bardziej pikantny, mniej lub bardziej słony. Świetnie łączy się z oliwą, warzywami, owocami morza. Oryginalna feta jest śnieżnobiała i krucha, a jednocześnie dobrze się topi.

Prawdziwy ser feta nie należy do produktów dostępnych w każdym sklepie. Jest on też stosunkowo drogi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczarki nadziewane serem feta i szynką. Świetna przekąska prosta w przygotowaniu

Od 2007 roku nazwa "ser feta" jest zarezerwowana tylko i wyłącznie dla prawdziwego sera feta produkowanego tylko w wybranych regionach Grecji. Jeśli na opakowaniu widnieje więc określenie "ser feta", to możemy być pewni jego oryginalności. Jednak wszelkie nazwy: "ser typu feta", "ser grecki", "ser typu greckiego", "ser sałatkowy" czy "ser kanapkowo-sałatkowy" oznaczają, że nie mamy do czynienia z prawdziwą fetą.

Czym jest ser kanapkowo-sałatkowy?

Ser kanapkowo-sałatkowy, mimo że my Polacy tak często wykorzystujemy go jako zastępnik dla fety, jest tak naprawdę zupełnie inny. Przede wszystkim ser sałatkowy jest solonym serem białym produkowanym z mleka krowiego. Czasami jest on bielony, by przypominał bardziej owczy, ale z pewnością nawet nie leżał obok owczego mleko – obok koziego też nie.

Sery sałatkowe są więc białe, dostępne w formie kostki w zalewie. Zdarzają się też w formie gotowych kosteczek, dzięki czemu nie musimy ich samodzielnie kroić, a ta czynność wcale nie należy do łatwych. Tego rodzaju ser lepi się do noża i kruszy się, więc stosunkowo ciężko pokroić go samodzielnie w idealną kostkę. Z reguły sery kanapkowo-sałatkowe mają też więcej węglowodanów niż prawdziwy ser feta.

Sery sałatkowe są dostępne prawie w każdym sklepie i z pewnością tańsze niż oryginał. Warto pamiętać, że zarówno ser feta nie zawsze bywa wysokiej jakości, jak i ser sałatkowy nie zawsze jest gorszy niż feta. Z tego też powodu bardzo ważne jest czytanie etykiet. Jeśli ser sałatkowy ma krótki skład, nie zawiera konserwantów i wzmacniaczy smaku, można go bezpiecznie stosować. Nie będzie on miał takiego samego smaku, jak feta, ale może go godnie zastąpić w różnego rodzaju daniach.

Jak jeść ser feta?

Ser feta można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Świetnie nadaje się jako jeden ze składników farszu do naleśników czy pierogów – szczególnie w połączeniu ze szpinakiem. Można go też stosować do nadziewania pieczonych warzyw. Okazuje się, że świetnie smakuje nie tylko w daniach wytrawnych, ale również słodkich – np. w owocowej sałatce.

Pieczona feta z pomidorkami
Pieczona feta z pomidorkami © Adobe Stock

Szukacie przepisu na proste danie obiadowe z fetą w roli głównej? Wypróbujcie makaron z pieczoną fetą i pomidorkami cherry.

Składniki:

  • 700 g pomidorków cherry,
  • 250 g sera feta,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1/3 łyżeczki płatków chili,
  • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
  • 400 g dowolnego makaronu,
  • ½ łyżeczki soli,
  • dowolne świeże zioła do posypania.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Układamy w nim umyte pomidorki cherry i czosnek (bez obierania go). Całość polewamy 1 łyżką oliwy i dokładnie mieszamy.
  2. Na samym środku, między warzywami kładziemy kostkę sera feta. Polewamy ją resztą oliwy. Wszystko posypujemy oregano, płatkami chili oraz pieprzem.
  3. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny. W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, odcedzamy go.
  4. Upieczoną fetę z pomidorkami wyjmujemy z piekarnika. Z łupinek wyciskamy czosnek. Wszystko delikatnie rozdrabniamy widelcem. Dzięki temu powstaje gęsty sos, do którego dodajemy makaron.
  5. Wszystko mieszamy. Nakładamy na talerze i dekorujemy świeżymi ziołami.

Aby w pełni zobaczyć różnicę między daniem z serem feta a daniem z serem kanapkowo-sałatkowym, przygotujcie tę samą potrawę raz z jednym, a raz z drugim rodzajem sera. Wtedy ocenicie, który z nich bardziej wam smakuje.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja