Sekretny składnik jajecznicy po lubelsku. Odmieni twój poranek

Nie wiadomo, dlaczego ta jajecznica nazywa się właśnie jajecznicą po lubelsku. Przepiękne miasto we wschodniej Polsce słynie z wielu przysmaków, ale sposób, jaki – być może studenci, bo Lublin to ważne miasto akademickie – znaleźli na jajecznicę powala prostotą i odkrywczością.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Jajecznica to najlepszy sposób na dobry początek dnia
Jajecznica to najlepszy sposób na dobry początek dnia (iStock.com)
WP

Na patelnię wrzucamy zimne masło. Kiedy się rozpuści, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Ważne, by jej nie przysmażyć. Powinna być zaledwie lekko zeszklona. W międzyczasie w miseczce rozbijamy jajka. Do roztrzepanych widelcem, dodajemy (na oko) mleko. Najlepiej pełnotłuste, tak by jajecznica miała aksamitną konsystencję. Doprawiamy odrobiną maggi i szczyptą vegety. Te dwie przyprawy sprawią, że jajecznica zyska fantastyczny smak.

ZOBACZ TEŻ: Nie tylko z cebulką. Nietypowe i pyszne dodatki do jajecznicy

WP

Doprawione i roztrzepane z mlekiem jajka wylewamy na lekko ostudzoną patelnię z cebulką. Smażymy, intensywnie mieszając, tak aby jajecznica miała gładką konsystencję. Najlepiej smakuje podana ze świeżymi pomidorami. Zwłaszcza w niedzielę na śniadanie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

WP
Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP