Sekretny składnik jajecznicy po lubelsku. Odmieni twój poranek

Nie wiadomo, dlaczego ta jajecznica nazywa się właśnie jajecznicą po lubelsku. Przepiękne miasto we wschodniej Polsce słynie z wielu przysmaków, ale sposób, jaki – być może studenci, bo Lublin to ważne miasto akademickie – znaleźli na jajecznicę powala prostotą i odkrywczością.

Jajecznica to najlepszy sposób na dobry początek dnia
Źródło zdjęć: © iStock.com

Na patelnię wrzucamy zimne masło. Kiedy się rozpuści, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Ważne, by jej nie przysmażyć. Powinna być zaledwie lekko zeszklona. W międzyczasie w miseczce rozbijamy jajka. Do roztrzepanych widelcem, dodajemy (na oko) mleko. Najlepiej pełnotłuste, tak by jajecznica miała aksamitną konsystencję. Doprawiamy odrobiną maggi i szczyptą vegety. Te dwie przyprawy sprawią, że jajecznica zyska fantastyczny smak.

ZOBACZ TEŻ: Nie tylko z cebulką. Nietypowe i pyszne dodatki do jajecznicy

Doprawione i roztrzepane z mlekiem jajka wylewamy na lekko ostudzoną patelnię z cebulką. Smażymy, intensywnie mieszając, tak aby jajecznica miała gładką konsystencję. Najlepiej smakuje podana ze świeżymi pomidorami. Zwłaszcza w niedzielę na śniadanie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości