Sękacz z naleśników z gruszkami w sosie waniliowym

Na dżemem, owocami czy szpinakiem. Na obiad czy podwieczorek. Naleśniki to jedno z ulubionych dań Polaków. To pomysł na pożywne śniadanie, słodki deser czy lekką kolacją.
Nie tylko są proste w przygotowaniu, smakują przepyszne i można je podawać z czym tylko dusza zapragnie. Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" naleśniki w zupełnie innej Kucharz zdradził przepis na sękacz z naleśników z gruszkami, naleśniki z kaszanką oraz z ziemniakami

Z dżemem, owocami czy szpinakiem. Naleśniki to pomysł na pożywne śniadanie, słodki deser czy lekką kolacją. Nie tylko są proste w przygotowaniu, ale smakują przepysznie. Andrzej Polan przyrządził w kuchni "Dzień Dobry TVN" naleśniki w zupełnie innej odsłonie. W jego menu znalazł się przepis na sękacz z naleśników z gruszkami, naleśniki z kaszanką i ziemniakami.

Sękacz z naleśników z gruszkami i sosem waniliowym.

Składniki na naleśniki:

200 g masła
200 g mąki
200 g cukru
200 g śmietany 18 proc.
8 jajek
40 ml rumu
cukier wanilinowy
skórka z cytryny

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, w trakcie ubijania dodajemy żółtka. Do puszystej masy dodajemy rozpuszczone masło, śmietanę, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny, alkohol i na koniec mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki. Następnie układamy jeden na drugim i wypiekamy w piekarniku, przyrumieniając bardziej z jednej strony.

Składniki na sos waniliowy:

4 żółtka
550 ml mleka
2 łyżki miodu
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier wanilinowy
skórka z cytryny
4 gruszki
1 granat

Przygotowanie:

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niedużą ilością mleka i żółtkami, pozostałe mleko zagotowujemy z białym cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy zawiesinę z mąki z żółtkami, następnie zagotowujemy. Gruszki przesmażamy na miodzie, porcję sękacza przed podaniem przesmażamy na maśle. Podajemy z sosem waniliowym gruszkami i owocami granatu.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu