Sękacz z naleśników z gruszkami w sosie waniliowym

Na dżemem, owocami czy szpinakiem. Na obiad czy podwieczorek. Naleśniki to jedno z ulubionych dań Polaków. To pomysł na pożywne śniadanie, słodki deser czy lekką kolacją.
Nie tylko są proste w przygotowaniu, smakują przepyszne i można je podawać z czym tylko dusza zapragnie. Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" naleśniki w zupełnie innej Kucharz zdradził przepis na sękacz z naleśników z gruszkami, naleśniki z kaszanką oraz z ziemniakami

Z dżemem, owocami czy szpinakiem. Naleśniki to pomysł na pożywne śniadanie, słodki deser czy lekką kolacją. Nie tylko są proste w przygotowaniu, ale smakują przepysznie. Andrzej Polan przyrządził w kuchni "Dzień Dobry TVN" naleśniki w zupełnie innej odsłonie. W jego menu znalazł się przepis na sękacz z naleśników z gruszkami, naleśniki z kaszanką i ziemniakami.

Sękacz z naleśników z gruszkami i sosem waniliowym.

Składniki na naleśniki:

200 g masła
200 g mąki
200 g cukru
200 g śmietany 18 proc.
8 jajek
40 ml rumu
cukier wanilinowy
skórka z cytryny

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, w trakcie ubijania dodajemy żółtka. Do puszystej masy dodajemy rozpuszczone masło, śmietanę, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny, alkohol i na koniec mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki. Następnie układamy jeden na drugim i wypiekamy w piekarniku, przyrumieniając bardziej z jednej strony.

Składniki na sos waniliowy:

4 żółtka
550 ml mleka
2 łyżki miodu
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier wanilinowy
skórka z cytryny
4 gruszki
1 granat

Przygotowanie:

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niedużą ilością mleka i żółtkami, pozostałe mleko zagotowujemy z białym cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy zawiesinę z mąki z żółtkami, następnie zagotowujemy. Gruszki przesmażamy na miodzie, porcję sękacza przed podaniem przesmażamy na maśle. Podajemy z sosem waniliowym gruszkami i owocami granatu.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść