Sękacz z naleśników z gruszkami w sosie waniliowym

Na dżemem, owocami czy szpinakiem. Na obiad czy podwieczorek. Naleśniki to jedno z ulubionych dań Polaków. To pomysł na pożywne śniadanie, słodki deser czy lekką kolacją.
Nie tylko są proste w przygotowaniu, smakują przepyszne i można je podawać z czym tylko dusza zapragnie. Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" naleśniki w zupełnie innej Kucharz zdradził przepis na sękacz z naleśników z gruszkami, naleśniki z kaszanką oraz z ziemniakami

Z dżemem, owocami czy szpinakiem. Naleśniki to pomysł na pożywne śniadanie, słodki deser czy lekką kolacją. Nie tylko są proste w przygotowaniu, ale smakują przepysznie. Andrzej Polan przyrządził w kuchni "Dzień Dobry TVN" naleśniki w zupełnie innej odsłonie. W jego menu znalazł się przepis na sękacz z naleśników z gruszkami, naleśniki z kaszanką i ziemniakami.

Sękacz z naleśników z gruszkami i sosem waniliowym.

Składniki na naleśniki:

200 g masła
200 g mąki
200 g cukru
200 g śmietany 18 proc.
8 jajek
40 ml rumu
cukier wanilinowy
skórka z cytryny

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, w trakcie ubijania dodajemy żółtka. Do puszystej masy dodajemy rozpuszczone masło, śmietanę, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny, alkohol i na koniec mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki. Następnie układamy jeden na drugim i wypiekamy w piekarniku, przyrumieniając bardziej z jednej strony.

Składniki na sos waniliowy:

4 żółtka
550 ml mleka
2 łyżki miodu
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier wanilinowy
skórka z cytryny
4 gruszki
1 granat

Przygotowanie:

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niedużą ilością mleka i żółtkami, pozostałe mleko zagotowujemy z białym cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy zawiesinę z mąki z żółtkami, następnie zagotowujemy. Gruszki przesmażamy na miodzie, porcję sękacza przed podaniem przesmażamy na maśle. Podajemy z sosem waniliowym gruszkami i owocami granatu.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥