Trwa ładowanie...
dwb9l7j
12-10-2020 11:53

Schabowe inaczej. Podaj je z serem i pieczarkami

Przepis

Kotlety schabowe najlepiej smakują od razu po usmażeniu. Panierka jest rumiana i chrupiąca, a mięso miękkie i soczyste. Zdarza się jednak, ze na drugi dzień zostanie nam parę kotletów. Odgrzewane nie są już tak pyszne. Beata, autorka bloga "Kulinarna chwila", proponuje przykryć je sosem z pieczarkami i żółtym serem. Przepis dostaliśmy na dziejesiewp.pl.

dwb9l7j
2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 1 kg schabu
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • oej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 2 całe jajka
  • bułka tarta do panierki
  • łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 20 dag sera żółtego
Przepis
  • Mięso kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy sola i pieprzem, panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju (jeśli komuś nie zostały kotlety).
  • Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.
  • Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.
  • Majonez mieszamy z ketchupem i łączymy z grzybami. Schabowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na każdym kawałku mięsa układamy sos z pieczarkami.
  • Wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Schabowe inaczej. Podaj je z serem i pieczarkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dwb9l7j
dwb9l7j
dwb9l7j
dwb9l7j
Więcej tematów
dwb9l7j