Schabowe inaczej. Podaj je z serem i pieczarkami
Kotlety schabowe najlepiej smakują od razu po usmażeniu. Panierka jest rumiana i chrupiąca, a mięso miękkie i soczyste. Zdarza się jednak, ze na drugi dzień zostanie nam parę kotletów. Odgrzewane nie są już tak pyszne. Beata, autorka bloga "Kulinarna chwila", proponuje przykryć je sosem z pieczarkami i żółtym serem. Przepis dostaliśmy na dziejesiewp.pl.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mięso kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy sola i pieprzem, panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju (jeśli komuś nie zostały kotlety).
- Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.
- Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.
- Majonez mieszamy z ketchupem i łączymy z grzybami. Schabowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na każdym kawałku mięsa układamy sos z pieczarkami.
- Wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl