Schabowe inaczej. Podaj je z serem i pieczarkami
Kotlety schabowe najlepiej smakują od razu po usmażeniu. Panierka jest rumiana i chrupiąca, a mięso miękkie i soczyste. Zdarza się jednak, ze na drugi dzień zostanie nam parę kotletów. Odgrzewane nie są już tak pyszne. Beata, autorka bloga "Kulinarna chwila", proponuje przykryć je sosem z pieczarkami i żółtym serem. Przepis dostaliśmy na dziejesiewp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Mięso kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy sola i pieprzem, panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju (jeśli komuś nie zostały kotlety).
- Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.
- Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.
- Majonez mieszamy z ketchupem i łączymy z grzybami. Schabowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na każdym kawałku mięsa układamy sos z pieczarkami.
- Wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze