Schab gotowany. Sprawdzony pomysł na domową wędlinę

Schab gotowany to uniwersalna propozycja na mięso – do obiadu, na kanapkę. Świetnie sprawdzi się na Boże Narodzenie czy Wielkanoc w zastępstwie sklepowej wędliny. Schab gotowany jest bardzo kruchy i delikatny, a dzięki gotowaniu w bulionie nie jest suchy.

Schab gotowanySchab gotowany
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 10 liści laurowych
  • 4 jagody jałowca
  • 4 łyżki oleju

Przepis

  • Schab opłukać i oczyścić z błon, a następnie osuszyć dokładnie. Zostawić na kilka godzin, by osiągnął temperaturę pokojową.
  • Do dużego garnka wlać bulion, dodać pokrojoną w grube talarki cebulę i wszystkie przyprawy. Po zagotowaniu dodać olej i ocet.
  • Włożyć do garnka schab i gotować przez 7 minut od ponownego zagotowania bulionu. Wyłączyć gaz i pozostawić w bulionie do ostygnięcia.
  • Gdy bulion wraz z mięsem ostygną, ponownie postawić garnek na palniku i doprowadzić do wrzenia – od tego momentu ponownie gotować schab przez 6-7 minut.
  • Po powtórnym ostygnięciu wody, schab można wyjąć i osuszyć. Mięso jest gotowe do jedzenia.

Wybrane dla Ciebie

Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie