WAŻNE
TERAZ

Inflacja w październiku. GUS opublikował nowy raport

Schab duszony w sosie daktylowo–śmietanowym

Schab w sosie daktylowo-śmietanowym to doskonała propozycja na wystawny obiad lub ciepłą kolację. Tak przygotowane mięso jest słodko-pikantne i soczyste. Pasuje do ziemniaków, ryżu lub klusek śląskich. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

Schab w sosie daktylowo–śmietanowymSchab w sosie daktylowo–śmietanowym
Alina Jasińska

Składniki

  • 4 kotlety schabowe, lekko rozbite
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 2-3 ząbki czosnku (posiekane)
  • 100 g rodzynek
  • 100 g daktyli (pokrojonych na mniejsze kawałki)
  • 2-3 goździki
  • szczypta cynamonu
  • pieprz, sól
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • olej
  • mąka pszenna
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki

Przepis

  • Mięso posypać pieprzem, solą, papryką ostrą i słodką. Talerz zawinąć folią i wstawić na min. 2 godz. do lodówki.
  • Po wyjęciu obtoczyć kotlety w mące i lekko zrumienić z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  • Wyjąć na talerz. Na tym samym oleju zrumienić cebulę i czosnek, ponownie włożyć kotlety, dodać rodzynki i daktyle, cynamon, goździki. Całość zalać bulionem warzywnym, przykryć i dusić około 60 minut (lub do miękkości mięsa).
  • Pod koniec gotowania doprawić śmietaną, ostrą papryką, pieprzem i solą. Podgrzewać na lekkim ogniu do zgęstnienia sosu.
  • Przed podaniem posypać siekaną pietruszką.
Wybrane dla Ciebie
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem