Trwa ładowanie...
d2ih6is
Alina Jasińska

Schab duszony w sosie daktylowo–śmietanowym

Przepis

Schab w sosie daktylowo-śmietanowym to doskonała propozycja na wystawny obiad lub ciepłą kolację. Tak przygotowane mięso jest słodko-pikantne i soczyste. Pasuje do ziemniaków, ryżu lub klusek śląskich. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

d2ih6is
1.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Gotuj ze mną
Źródło: Gotuj ze mną
Składniki
  • 4 kotlety schabowe, lekko rozbite
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 2-3 ząbki czosnku (posiekane)
  • 100 g rodzynek
  • 100 g daktyli (pokrojonych na mniejsze kawałki)
  • 2-3 goździki
  • szczypta cynamonu
  • pieprz, sól
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • olej
  • mąka pszenna
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
Przepis
  • Mięso posypać pieprzem, solą, papryką ostrą i słodką. Talerz zawinąć folią i wstawić na min. 2 godz. do lodówki.
  • Po wyjęciu obtoczyć kotlety w mące i lekko zrumienić z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  • Wyjąć na talerz. Na tym samym oleju zrumienić cebulę i czosnek, ponownie włożyć kotlety, dodać rodzynki i daktyle, cynamon, goździki. Całość zalać bulionem warzywnym, przykryć i dusić około 60 minut (lub do miękkości mięsa).
  • Pod koniec gotowania doprawić śmietaną, ostrą papryką, pieprzem i solą. Podgrzewać na lekkim ogniu do zgęstnienia sosu.
  • Przed podaniem posypać siekaną pietruszką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Schab duszony w sosie daktylowo–śmietanowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
Share
d2ih6is
d2ih6is
d2ih6is
d2ih6is
d2ih6is
Więcej tematów
d2ih6is