Schab duszony w sosie daktylowo–śmietanowym

Schab w sosie daktylowo-śmietanowym to doskonała propozycja na wystawny obiad lub ciepłą kolację. Tak przygotowane mięso jest słodko-pikantne i soczyste. Pasuje do ziemniaków, ryżu lub klusek śląskich. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

Schab w sosie daktylowo–śmietanowymSchab w sosie daktylowo–śmietanowym
Alina Jasińska

Składniki

  • 4 kotlety schabowe, lekko rozbite
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 2-3 ząbki czosnku (posiekane)
  • 100 g rodzynek
  • 100 g daktyli (pokrojonych na mniejsze kawałki)
  • 2-3 goździki
  • szczypta cynamonu
  • pieprz, sól
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • olej
  • mąka pszenna
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki

Przepis

  • Mięso posypać pieprzem, solą, papryką ostrą i słodką. Talerz zawinąć folią i wstawić na min. 2 godz. do lodówki.
  • Po wyjęciu obtoczyć kotlety w mące i lekko zrumienić z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  • Wyjąć na talerz. Na tym samym oleju zrumienić cebulę i czosnek, ponownie włożyć kotlety, dodać rodzynki i daktyle, cynamon, goździki. Całość zalać bulionem warzywnym, przykryć i dusić około 60 minut (lub do miękkości mięsa).
  • Pod koniec gotowania doprawić śmietaną, ostrą papryką, pieprzem i solą. Podgrzewać na lekkim ogniu do zgęstnienia sosu.
  • Przed podaniem posypać siekaną pietruszką.
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki