Schab duszony w sosie daktylowo–śmietanowym
Schab w sosie daktylowo-śmietanowym to doskonała propozycja na wystawny obiad lub ciepłą kolację. Tak przygotowane mięso jest słodko-pikantne i soczyste. Pasuje do ziemniaków, ryżu lub klusek śląskich. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 4 kotlety schabowe, lekko rozbite
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 2-3 ząbki czosnku (posiekane)
- 100 g rodzynek
- 100 g daktyli (pokrojonych na mniejsze kawałki)
- 2-3 goździki
- szczypta cynamonu
- pieprz, sól
- papryka słodka i ostra w proszku
- olej
- mąka pszenna
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
- Mięso posypać pieprzem, solą, papryką ostrą i słodką. Talerz zawinąć folią i wstawić na min. 2 godz. do lodówki.
- Po wyjęciu obtoczyć kotlety w mące i lekko zrumienić z każdej strony na rozgrzanym oleju.
- Wyjąć na talerz. Na tym samym oleju zrumienić cebulę i czosnek, ponownie włożyć kotlety, dodać rodzynki i daktyle, cynamon, goździki. Całość zalać bulionem warzywnym, przykryć i dusić około 60 minut (lub do miękkości mięsa).
- Pod koniec gotowania doprawić śmietaną, ostrą papryką, pieprzem i solą. Podgrzewać na lekkim ogniu do zgęstnienia sosu.
- Przed podaniem posypać siekaną pietruszką.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze