Schab duszony w sosie daktylowo–śmietanowym

Schab w sosie daktylowo-śmietanowym to doskonała propozycja na wystawny obiad lub ciepłą kolację. Tak przygotowane mięso jest słodko-pikantne i soczyste. Pasuje do ziemniaków, ryżu lub klusek śląskich. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

Schab w sosie daktylowo–śmietanowymSchab w sosie daktylowo–śmietanowym
Alina Jasińska

Składniki

  • 4 kotlety schabowe, lekko rozbite
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 2-3 ząbki czosnku (posiekane)
  • 100 g rodzynek
  • 100 g daktyli (pokrojonych na mniejsze kawałki)
  • 2-3 goździki
  • szczypta cynamonu
  • pieprz, sól
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • olej
  • mąka pszenna
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki

Przepis

  • Mięso posypać pieprzem, solą, papryką ostrą i słodką. Talerz zawinąć folią i wstawić na min. 2 godz. do lodówki.
  • Po wyjęciu obtoczyć kotlety w mące i lekko zrumienić z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  • Wyjąć na talerz. Na tym samym oleju zrumienić cebulę i czosnek, ponownie włożyć kotlety, dodać rodzynki i daktyle, cynamon, goździki. Całość zalać bulionem warzywnym, przykryć i dusić około 60 minut (lub do miękkości mięsa).
  • Pod koniec gotowania doprawić śmietaną, ostrą papryką, pieprzem i solą. Podgrzewać na lekkim ogniu do zgęstnienia sosu.
  • Przed podaniem posypać siekaną pietruszką.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się