Szprot – mała rybka, którą można użyć do nakarmienia wielu gości

Lizbona słynie z grilowanych sardynek. We Włoszech, zwłaszcza w Neapolu triumfy święci alici in tortiera, czyli sardela europejska na blaszce po neapolitańsku. W Polsce tańszym i równie smacznym odpowiednikiem będą szproty z Bałtyku.

SzprotkiSzprotki są proste do przyrządzenia
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Szprot – rybka łatwa w obsłudze

Szprot bywa nazywany sardynką norweską lub po prostu szprotką. Mięso tej małej ryby jest białe i delikatne, a jednocześnie dość tłuste. Szprotki są wyjątkowo proste w obsłudze. Nie trzeba czyścić ich z łusek, ściągać skóry lub filetować – ze smakiem są jadane w całości. Nawet gdy zdecydujemy się jednak na usunięcie ości, nie stanowi to większego problemu. Wystarczy otworzyć tuszkę i wyjąć kręgosłup, zaczynając od ogona.

Jeśli chodzi o przyprawy, ryby nie potrzebują zbyt wielu dodatków. Wystarczą najprostsze – sól (najlepiej morska), pieprz oraz sok z cytryny. Rybka nadaje się do wędzenia i marynowania. Bez problemu znajdziemy w sklepach szprotki wędzone w oleju lub w sosie pomidorowym. Dobrze jest mieć je w swoich kuchennych zapasach, bo uratują nas, kiedy wpadną do nas goście z niezapowiedzianą wizytą.

Szprot na wiele sposobów

Nie trzeba stosować skomplikowanych technik kulinarnych, by dobrze przyrządzić szprotki. Nadają się do grillowana i pieczenia. Jednak to smażona ryba nie ma sobie równych. Szproty prezentują się znakomicie lekko obtoczone w mące, chociaż czasem warto zanurzyć je także w cieście naleśnikowym i smażyć na rozgrzanym oleju.

Ryby wędzone. Czy są zdrowe?

Prostym i jednocześnie wykwintnym sposobem na szproty jest usmażenie ich na oliwie z dodatkiem czosnku, białego wina i natki pietruszki. Tego rodzaju przekąski są bardzo popularna we wszystkich krajach na południu Europy, tyle że tam jada się... sardynki. Szprot może jednak doskonale je zastąpić.

Szprot sprawdza się w pastach

Szproty to idealne rybki na pastę - tłuste, mocne w smaku i zapachu. Do przygotowania pasty wybieramy wędzone szproty – te w oleju będą za tłuste. Rybek nie obieramy – odcinamy im tylko głowy i ogonki, mięso wrzucamy do blendera. Razem z ośćmi i kręgosłupami bez problemu się rozdrobnią.

Dodajemy szalotki, które kroimy na mniejsze kawałki, oddcedzamy z oleju połówki pomidorów, dodajemy twarogowy serek, skórkę otartą z cytryny. Wszystko razem blendujemy przez 3-4 minuty na wysokich obrotach blendera. Aromatyczną pastę przekładamy do miseczek. Możemy je też wymieszać z twarogiem i podawać z ulubionym pieczywem. Dodatek warzyw do rybek jest zalecany. Nadają się świeże i konserwowe ogórki, szczypiorek oraz pomidorki koktajlowe.

Pastą można nadziać połówki jajka, które na końcu posypujemy szczypiorkiem lub kiełkami brokułu, buraka, rzodkiewki lub rzeżuchy. Szprotami wzbogacimy domową pizzę – zastąpią popularne anchois. Możemy dodawać je do potraw makaronowych, w których nie brakuje także suszonych pomidorów, kaparów, duszonej cebuli, mozzarelli i oliwy.

Jak widać, szproty można użyć w wielu prostych do wykonania potrawach, którymi można nakarmić sporą grupę gości.

Szprotki
© 123RF

Szproty inspiracją na pyszną kolację

Nawet zachomikowane w kuchennej szafce dwie puszki wędzonych szprot w oleju mogą być inspiracją do pysznego posiłku. Wystarczy zrobić jeszcze drobne zakupy i kupić świeżą bagietkę, zieloną pietruszkę i czerwoną cebulę. Czosnek, cytryna, oliwa, sól i pieprz zwykle są w każdej kuchni. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, smarujemy kromki bagietki oliwą z dwóch stron, nacieramy przeciętym ząbkiem czosnku i układamy na blasze piekarnika. W rozgrzanym piekarniku pieczemy przez 5-7 minut aż staną się chrupiące i złociste. Odstawiamy do ostudzenia.

Szprotki rozgniatamy widelcem, dodajemy pietruszkę oraz drobno pokrojoną cebulę. Mieszamy do połączenia się składników. Jeżeli mieszanka jest zbyt sucha, dodajemy więcej oliwy z oliwek i sok z cytryny do smaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozprowadzamy na przestygniętych, grillowanych kawałkach pieczywa i dekorujemy plasterkami cytryny. Niezależnie od tego, czy posiłek popijemy herbatą, wodą czy kieliszkiem wytrawnego, białego wina, to będzie pyszne zakończenie dnia.

Zobacz też:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia