WAŻNE
TERAZ

Jest decyzja: Sławomir Cenckiewicz szefem BBN

Szprot – mała rybka, którą można użyć do nakarmienia wielu gości

Lizbona słynie z grilowanych sardynek. We Włoszech, zwłaszcza w Neapolu triumfy święci alici in tortiera, czyli sardela europejska na blaszce po neapolitańsku. W Polsce tańszym i równie smacznym odpowiednikiem będą szproty z Bałtyku.

SzprotkiSzprotki są proste do przyrządzenia
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Szprot – rybka łatwa w obsłudze

Szprot bywa nazywany sardynką norweską lub po prostu szprotką. Mięso tej małej ryby jest białe i delikatne, a jednocześnie dość tłuste. Szprotki są wyjątkowo proste w obsłudze. Nie trzeba czyścić ich z łusek, ściągać skóry lub filetować – ze smakiem są jadane w całości. Nawet gdy zdecydujemy się jednak na usunięcie ości, nie stanowi to większego problemu. Wystarczy otworzyć tuszkę i wyjąć kręgosłup, zaczynając od ogona.

Jeśli chodzi o przyprawy, ryby nie potrzebują zbyt wielu dodatków. Wystarczą najprostsze – sól (najlepiej morska), pieprz oraz sok z cytryny. Rybka nadaje się do wędzenia i marynowania. Bez problemu znajdziemy w sklepach szprotki wędzone w oleju lub w sosie pomidorowym. Dobrze jest mieć je w swoich kuchennych zapasach, bo uratują nas, kiedy wpadną do nas goście z niezapowiedzianą wizytą.

Szprot na wiele sposobów

Nie trzeba stosować skomplikowanych technik kulinarnych, by dobrze przyrządzić szprotki. Nadają się do grillowana i pieczenia. Jednak to smażona ryba nie ma sobie równych. Szproty prezentują się znakomicie lekko obtoczone w mące, chociaż czasem warto zanurzyć je także w cieście naleśnikowym i smażyć na rozgrzanym oleju.

Ryby wędzone. Czy są zdrowe?

Prostym i jednocześnie wykwintnym sposobem na szproty jest usmażenie ich na oliwie z dodatkiem czosnku, białego wina i natki pietruszki. Tego rodzaju przekąski są bardzo popularna we wszystkich krajach na południu Europy, tyle że tam jada się... sardynki. Szprot może jednak doskonale je zastąpić.

Szprot sprawdza się w pastach

Szproty to idealne rybki na pastę - tłuste, mocne w smaku i zapachu. Do przygotowania pasty wybieramy wędzone szproty – te w oleju będą za tłuste. Rybek nie obieramy – odcinamy im tylko głowy i ogonki, mięso wrzucamy do blendera. Razem z ośćmi i kręgosłupami bez problemu się rozdrobnią.

Dodajemy szalotki, które kroimy na mniejsze kawałki, oddcedzamy z oleju połówki pomidorów, dodajemy twarogowy serek, skórkę otartą z cytryny. Wszystko razem blendujemy przez 3-4 minuty na wysokich obrotach blendera. Aromatyczną pastę przekładamy do miseczek. Możemy je też wymieszać z twarogiem i podawać z ulubionym pieczywem. Dodatek warzyw do rybek jest zalecany. Nadają się świeże i konserwowe ogórki, szczypiorek oraz pomidorki koktajlowe.

Pastą można nadziać połówki jajka, które na końcu posypujemy szczypiorkiem lub kiełkami brokułu, buraka, rzodkiewki lub rzeżuchy. Szprotami wzbogacimy domową pizzę – zastąpią popularne anchois. Możemy dodawać je do potraw makaronowych, w których nie brakuje także suszonych pomidorów, kaparów, duszonej cebuli, mozzarelli i oliwy.

Jak widać, szproty można użyć w wielu prostych do wykonania potrawach, którymi można nakarmić sporą grupę gości.

Szprotki
© 123RF

Szproty inspiracją na pyszną kolację

Nawet zachomikowane w kuchennej szafce dwie puszki wędzonych szprot w oleju mogą być inspiracją do pysznego posiłku. Wystarczy zrobić jeszcze drobne zakupy i kupić świeżą bagietkę, zieloną pietruszkę i czerwoną cebulę. Czosnek, cytryna, oliwa, sól i pieprz zwykle są w każdej kuchni. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, smarujemy kromki bagietki oliwą z dwóch stron, nacieramy przeciętym ząbkiem czosnku i układamy na blasze piekarnika. W rozgrzanym piekarniku pieczemy przez 5-7 minut aż staną się chrupiące i złociste. Odstawiamy do ostudzenia.

Szprotki rozgniatamy widelcem, dodajemy pietruszkę oraz drobno pokrojoną cebulę. Mieszamy do połączenia się składników. Jeżeli mieszanka jest zbyt sucha, dodajemy więcej oliwy z oliwek i sok z cytryny do smaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozprowadzamy na przestygniętych, grillowanych kawałkach pieczywa i dekorujemy plasterkami cytryny. Niezależnie od tego, czy posiłek popijemy herbatą, wodą czy kieliszkiem wytrawnego, białego wina, to będzie pyszne zakończenie dnia.

Zobacz też:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie