Składniki
- 1 puszka soczewicy Bonduelle
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka oliwy
- na dressing:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- 1/2 łyżeczki płynnego miodu
- sól i pieprz
Przepis
Obrane marchewki i pietruszki kroimy wzdłuż na pół, a następnie na 3-4 cząstki. Cebulę obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Na blachę do pieczenia wylewamy oliwę, zioła i dodajemy warzywa. Mieszamy całość, by zioła oblepiły wszystkie warzywa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez ok. 20 minut.
Przepis
Mieszamy składniki dressingu. Odsączamy soczewicę.
Przepis
Na półmisku układamy soczewicę, upieczone warzywa i polewamy całość dressingiem. Sałatkę można wzbogacić o dodatek świeżych ziół.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl