Sałatka z pieczonych buraków
Prosta do przygotowania, a zarazem bardzo smaczna sałatka. Idealna na domowe imprezy, niedzielny obiad lub święta. Burak, który na co dzień jest warzywem niedocenianym, ma mnóstwo wartości odżywczych, dlatego warto po niego sięgać. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Buraki myję, osuszam, układam w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzę, obieram i kroję w kostkę.
- Rukolę myję, osuszam, układam na półmisku.
- Oliwę z oliwek wlewam do naczynia, dodaję musztardę, sok z cytryny, miód, sól i dokładnie mieszam. Sos wlewam do buraków i ponownie dokładnie mieszam. Buraki wykładam na rukolę, po bokach układam, pokrojony w kostkę ser feta.
- Sałatka gotowa.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl