Sałatka z pieczonych buraków
Prosta do przygotowania, a zarazem bardzo smaczna sałatka. Idealna na domowe imprezy, niedzielny obiad lub święta. Burak, który na co dzień jest warzywem niedocenianym, ma mnóstwo wartości odżywczych, dlatego warto po niego sięgać. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- Buraki myję, osuszam, układam w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzę, obieram i kroję w kostkę.
- Rukolę myję, osuszam, układam na półmisku.
- Oliwę z oliwek wlewam do naczynia, dodaję musztardę, sok z cytryny, miód, sól i dokładnie mieszam. Sos wlewam do buraków i ponownie dokładnie mieszam. Buraki wykładam na rukolę, po bokach układam, pokrojony w kostkę ser feta.
- Sałatka gotowa.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze