Sałatka z kurczakiem i makaronem. Królowa letnich imprez
Ta sałatka jest tak uniwersalna, że smakuje każdemu – małym i dużym. Połączenie kurczaka z makaronem, migdałami i jogurtowym sosem to idealne rozwiązanie na imprezę w ogrodzie, a także na szybki obiad po pracy.
Czas przygotowania: |
- 250 g makaronu kokardki lub drobne muszelki
- 300 g fileta z kurczaka
- 1 główka sałaty lodowej
- 170 g pomidorków cherry
- 200 g jogurtu greckiego
- 1/3 szklanki parmezanu
- ½ czerwonej cebuli
- ¼ szklanki uprażonych płatków migdałów
- marynata do kurczaka: 3 łyżki oliwy, ¼ łyżeczki soli, 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub mieszanki przypraw do ziołowego kurczaka z grilla
- Mięso umyć, oczyścić i zamarynować w oliwie z przyprawami. Odstawić na godzinę, a następnie usmażyć i pokroić na plasterki.
- Makaron ugotować według wskazówek podanych na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia pod przykryciem.
- Sałatę porwać na małe kawałki lub pokroić jak kapustę pekińską w cienkie paseczki.
- Pomidorki cherry przekroić na pół, a cebulę pokroić w cienkie pióra.
- W kubku wymieszać jogurt z parmezanem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Do dużej miski wsypać sałatę, dodać pomidorki koktajlowe i cebulę, prażone migdały, makaron i ostygniętego kurczaka.
- Wszystko polać sosem z jogurtu i parmezanu. Podawać z grzankami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze