Po czym poznać, że sałata jest nieświeża?
Sałata ma sporo witaminy C, E, wapnia, magnezu, potasu, kwasu foliowego, błonnika i przeciwutleniaczy.
Lodowa, rzymska, głowiasta, karbowana, roszponka, cykoria. To nieprawda, że sałata to tylko bezwartościowy pokarm dla królików. Ma sporo witaminy C, E, wapnia, magnezu, potasu, kwasu foliowego, błonnika i przeciwutleniaczy. Ważne tylko, by odpowiednio ją wybierać i myć, gdyż ma w sobie także dużo azotanów, które w organizmie zamieniają się w rakotwórcze azotyny.
Sałata lodowa musi być ciężka i z jasną, czystą od pleśni końcówką. To gwarancja, że jest świeża i poleży w lodówce wiele dni. Choć ma mniej składników odżywczych, można ją – jako jedyną – kroić nożem.
Sałata karbowana nie tylko ładnie wygląda na talerzu, ale ma także mnóstwo witamin i żelaza. Roszponka natomiast zawiera więcej potasu niż pomidor. Kupować należy ją tuż przed spożyciem, gdyż szybko się psuje. Jeśli chcemy dostarczyć organizmowi kwas foliowy i zapobiegać nowotworom, warto włączyć do diety rukolę.