Sałatka z bundzem owocami kaki i pomarańczami
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 kaki
- 100 g marchewki "baby"
- sok z 1 dużej pomarańczy
- 200 g sera bundz
- 200 g mieszanki sałat
- 2 łyżki masła
- 1 średnia, czerwona cebula
- 1 łyżka posiekanych liści bazylii
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- szczypta cukru
- pieprz, sól
Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy szczyptę soli i marchewkę. Gotujemy pod przykryciem, aż będą miękkie, a jednocześnie jędrne. W trakcie gotowania można dolać trochę wody, jeśli będzie się wygotowywać. Marchewki wyjmujemy, studzimy, a następnie kroimy na pół.
Kaki, obecnie dość powszechnie dostępne w sklepach, kroimy w ósemki i dodajemy do roztopionego w rondelku masła. Mieszamy i posypujemy szczyptą cukru i soli. Układamy na rozgrzanej patelni i podsmażamy przez chwilę z jednej i drugiej strony. Odkładamy na bok i studzimy.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Przygotowujemy sos. Mieszamy oliwę, sok z cytryny, bazylię, sól i pieprz.
Na talerzu układamy porcję sałaty, pokrojonego w plastry bundza, marchewkę, kaki, cebulę. Całość polewamy sosem i podajemy.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze