Sałatka makaronowa z kurczakiem i pomarańczami
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 400 g pełnoziarnistego makaronu typu penne
- 2 piersi z kurczaka
- szklanka mrożonego lub świeżego groszku
- szklanka mrożonej lub świeżej zielonej fasolki
- 2 pomarańcze
- olej
- szczypiorek
- sól, pieprz
- suszone oregano
- 2 łyżki masła
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu i hartujemy zimną wodą.
Piersi z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano i smażymy na oleju z dodatkiem masła. Jeśli piersi są bardzo grube, można je dopiec w piekarniku.
Ocieramy skórkę z jednej sparzonej pomarańczy. Pomarańcze obieramy nożem i wycinamy segmenty miąższu. Błony wyciskamy z reszty soku.
Groszek i fasolkę gotujemy i hartujemy zimną wodą by nie straciły koloru.
Makaron mieszamy z pomarańczą, sokiem i skórką z pomarańczy oraz groszkiem, fasolką i 2 łyżkami oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy siekanym szczypiorkiem. Na sałatce układamy plastry piersi z kurczaka.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze