Sałatka leśna polana. Idealna na rodzinne spotkania
Przepis z bloga "Radość kipiąca uśmiechem".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- ok. 850 ml marynowanych prawdziwków
- kilka łyżek majonezu
- kilka łyżek ketchupu
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 3 marchewki ugotowane
- 6 kiszonych ogórków
- sól, pieprz, curry, garam masala,
- zielony koperek
- kilka łyżek oleju do smażenia mięsa
- Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy folią spożywczą.
- Na dnie układamy odsączone prawdziwki kapeluszami do dołu.
- Zieleninę siekamy i posypujemy pieczarki. Ugotowaną marchew kroimy w kostkę i wykładamy.
- Delikatnie oprószamy solą i pieprzem i smarujemy majonezem.
- Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
- Smażę na patelni do miękkości. Po wystudzeniu wykładamy na wcześniejszą warstwę.
- Ogórki kroimy w kostkę, lekko odciskamy, wykładam.
- Smarujemy majonezem oraz ketchupem. Na to wykładamy odsączoną kukurydze. Smarujemy delikatnie majonezem.
- Na wierzch wykładamy pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Delikatnie dociskamy i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia tortownicę nakrywamy talerzem, odwracamy ją do góry dnem wykładając sałatkę na talerz. Ściągamy folię i gotowe.
- Pięknie wygląda i równie dobrze smakuje.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze