Sałatka jarzynowa. Będzie smaczniejsza dzięki tym trikom

Sałatka jarzynowa to typowo wschodnioeuropejski przysmak, którego smak zna każdy z nas. Z uwagi na mnogość składników, wykonujemy ją zazwyczaj tylko na szczególne okazje. Nie zabraknie jej na świątecznym stole i u cioci na imieninach.

Sałatka jarzynowaSałatka jarzynowa. Dzięki tym trikom będzie smaczniejsza
Źródło zdjęć: © 123RF

Sałatka jarzynowa niegdyś

Tradycyjnie składa się z warzyw korzeniowych – marchwi, selera, pietruszki oraz ziemniaków, cebuli, jajek, ogórków kiszonych oraz puszkowanej kukurydzy i groszku. Smaki słodki, słony i kwaśny spojone są charakterystycznym smakiem majonezu.

Sałatka jarzynowa pochodzi z Rosji, a jej twórcą jest Lucien Olivier. Stąd anglosaska nazwa poczciwej sałatki jarzynowej: "Russian Olivier's salad". Jednak w przepisie moskiewskiego szefa kuchni do składników sałatki należą: ozory, kapary, sałata, pikle. Jak widać, niewiele miała wspólnego z daniem tak popularnym w Polsce, zwłaszcza w latach 80. i 90. Wówczas z wyrafinowanego moskiewskiego przysmaku stała się naszym narodowym klasykiem.

Oczywiście, gdyby nie odpowiednie proporcje współczesna sałatka jarzynowa byłaby zwykłą mieszaniną warzyw oraz jajek, a tymczasem jest majstersztykiem. Każda gospodyni ma swój własny sposób na przygotowanie tego dania, ale zasadniczo sałatka jarzynowa zasadza się na ugotowanych i posiekanych w niewielką kostkę warzywach.

Skąd się wzięła sałatka jarzynowa?

Sałatka jarzynowa - prosty trik, by była smaczniejsza

Choć wydawałoby się, że nie ma potrzeby modyfikacji sałatki jarzynowej, bo jak wiadomo, lepsze jest wrogiem dobrego, to kilka trików może sprawić, że danie będzie miało głębszy smak.

Niektórzy radzą, by warzywa, to jest marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki, ugotować w rosole – z pewnością dobry rosół drobiowy lub drobiowo-wołowy może wpłynąć znacząco na smak sałatki jarzynowej. Nie każdy jednak jest fanem tak intensywnych aromatów w daniu, które powinno być z założenia jarskie. Za to na pewno każdemu przypadnie do gustu pomysł, by ugotować warzywa na parze. Gotowanie na parze sprawia, że warzywa pozostają jędrne i mają zdecydowanie bardziej intensywny aromat. Nic dziwnego – pozostaje on w warzywach, a nie w wodzie.

Jeśli dotychczas dodawaliście groszek i kukurydzę z puszki, to zaskoczy was delikatny smak i chrupkość tych samych warzyw, ale mrożonych. Po ugotowaniu groszek pozostanie intensywnie zielony i niezwykle słodki, czego nie można powiedzieć o groszku z puszki. Kukurydza mrożona może być trudno dostępna – za to na półkach sklepowych na pewno odnajdziecie ją w słoiku.

Jak zrobić majonez?

I wreszcie – majonez. Choć większość z nas przywykła do majonezu ze słoika, to warto przynajmniej od święta pokusić się o własnoręczne wykonanie majonezu. Wystarczy wysokie naczynie i blender "żyrafa". Dwa żółtka świeżych, ekologicznych jaj ubite z odrobiną musztardy, soli i oleju dolewanego cienkim strumykiem tworzą pyszny, świeży, domowy sos.

Przygotowanie sałatki jarzynowej
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji