- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1 główka sałaty lodowej lub rzymskiej
- 2 pomidory
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 czerwona cebula
- pęczek szczypiorku
- 1 cytryna
- sól sodowo-potasowa
- pieprz
Przepis
1. Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki, pomidora pokrój na sześć części, obrane jajka na ćwiartki, cebulę w piórka.2. Tuńczyka odcedź z sosu, rybę dodaj do sałatki.3. Wykonaj dressing: sok z cytryny wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem.4. Tak przygotowanym sosem polej całą sałatkę. Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl