Zauważyłeś biały nalot na kiełbasie? Mało kto wie, o czym to świadczy

Sery pleśniowe cieszą się dużą popularnością wśród Europejczyków. Są smaczne, pasują do wielu potraw, podkreślają smak i urozmaicają dania. Można je jeść bez obaw o zdrowie, ale czy to samo dotyczy kiełbas i innych produktów spożywczych? Czy taka pleśń nie szkodzi? I czym jest biały nalot na kiełbasie?

Biały nalot na kiebasie - o czym świadczy?Biały nalot na kiebasie - o czym świadczy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | EvgeniyAndreev

Rozwiewając wszelkie wątpliwości, należy powiedzieć, że wszystkie kiełbasy, mięsa i wędliny z pleśnią są bardzo szkodliwe. Jednak groźna dla zdrowia pleśń, pojawiająca się na kiełbasach, nie powinna być mylona z białym nalotem. Taki nalot, choć budzi strach wśród konsumentów, nie jest niczym groźnym i nie oznacza, że kiełbasa się zepsuła.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiełbasa w piwnej marynacie

Czym jest biały nalot?

Biały nalot to w rzeczywistości skrystalizowana sól i białko, które pojawiają się w wyniku naturalnego procesu w czasie przechowywania kiełbasy. Niezależnie od tego, czy kiełbasę trzymamy w lodówce, czy też w suchym i chłodnym miejscu, zawartość soli oraz białka wytrąca się z mięsa, tworząc budzący skrajne emocje biały osad.

Jednak nie ma powodów do obaw — ten nalot nie jest oznaką zepsucia, a jest nawet wręcz przeciwnie. Kiełbasa, na której wierzchu po jakimś czasie pojawia się nalot, jest świadectwem tego, że wyprodukowano ją w odpowiedni sposób, z użyciem właściwych składników. Taki produkt nie zawiera niepotrzebnych dodatków typu fosforany i azotany.

Biały nalot na kiełbasie można zaliczyć do tego samego gatunku, co pleśń na serze brie i camembert. Skórka zawierająca białą "pleśń" jest zdatna do spożycia i w 100 proc. jadalna. Nie ma jednak przeszkód, by ją ściągnąć przed jedzeniem, jeśli wpływa na nasze poczucie estetyki. Można ją usunąć w prosty sposób — wystarczy zeskrobać osad nożem lub używając papierowego ręcznika.

Reasumując, biały nalot nie świadczy o nieświeżej kiełbasie, nie powoduje pogorszenia smaku czy utraty zapachu. Wiele osób traktuje go nawet jako walor estetyczny.

Kiełbasy z białym nalotem

Biały nalot możemy zauważyć na różnych rodzajach kiełbasy — zarówno na suchej, podsuszanej, parzonej, wędzonej, jak i surowej. Najczęściej stykają się z nią miłośnicy włoskich i hiszpańskich kiełbas.

Jedną z najpopularniejszych włoskich kiełbas jest salami, produkowana z połączenia kilku rodzajów mięs: wołowego, wieprzowego, drobiowego, końskiego i dziczyzny. Białawy osad występuje również na hiszpańskiej kiełbasie o nazwie Chorizo, czy suszonej kiełbasie Fuet. Nalot może wystąpić również na polskich kiełbasach długo dojrzewających — chociażby o nazwie Palcówka.

Jak rozpoznać pleśń?

O ile biały nalot świadczy o wysokiej jakości kiełbasy, to tradycyjna pleśń jest niebezpieczna dla zdrowia i należy się jej wystrzegać. Pleśń to bowiem potoczna nazwa grzybów strzępkowych, które występują w środowisku. Ten rodzaj grzybów zajmuje najpierw fragment powierzchni żywności, a z czasem rozwija się i rozprzestrzenia. Najbardziej sprzyjające warunki ma, gdy jest ciepło i wilgotno. Po czym ją można rozpoznać? Wygląda zupełnie inaczej niż biały nalot, który nie ma zapachu i nie wpływa na smak produktu.

Pleśń częściej jest szarego, niebieskiego, zielonego lub czarnego koloru. Na początku objawia się w postaci nieco okrągłych plamek, z czasem zajmując coraz większe powierzchnie. Wyróżnia się charakterystycznym, nieprzyjemnym zapachem.

Dlaczego pleśń jest szkodliwa?

Proces pleśnienia powoduje pogorszenie wyglądu oraz smaku jedzenia i ma bardzo szkodliwy wpływ na zdrowie. Zjedzenie żywności, którą dopadła pleśń, może spowodować mikotoksykozę, czyli zatrucie toksycznymi metabolitami grzybów.

Mała dawka pleśni zazwyczaj nie będzie wiązała się z silną reakcją i ograniczy się do osłabienia, bólu brzucha, biegunki czy wymiotów. Jednak konsekwencje zjedzenia większej ilości pleśni mogą skutkować rozstrojem układu odpornościowego i nerwowego, uszkodzeniem wątroby, skóry i błon śluzowych, powodować problemy z prawidłowym funkcjonowaniem nerek i układu krwionośnego, niosąc wyższe ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i powstawania obrzęków płuc.

Dobra i zła pleśń a biały nalot

Nie ma dobrej i złej pleśni na kiełbasie. Jeśli pleśń jest spowodowana rozwojem grzybów, to jest ona niebezpieczna dla zdrowia. Biały nalot, który pojawia się na niej, nie jest szkodliwy, ponieważ nie jest pleśnią. Jako ciekawostkę można podać biały nalot na czekoladzie, często traktowany jako pleśń. Ten biały osad widoczny na dopiero co zakupionym produkcie, który ma prawidłową datę przydatności do spożycia, to nic innego jak zemulgowany tłuszcz. Powstaje on w wyniku niewłaściwego przechowywania produktu.

Jak zatem prawidłowo przechowywać kiełbasę? Dobrym rozwiązaniem jest wyjęcie kiełbasy z plastikowej torebki i zawinięcie jej w pergamin lub specjalny papier do żywności. Tak przygotowaną kiełbasę warto trzymać w lodówce w miejscu do tego przeznaczonym (nowoczesne modele lodówek mają dedykowane miejsca na żywność tego typu, np. w szufladach).

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw