Wielu popełnia te błędy w przechowywaniu warzyw i owoców. Zobacz, czego się wystrzegać

Przechowywanie warzyw i owoców we właściwy sposób ma nie tylko wpływ na ich wygląd i konsystencję. Zapewnienie im dogodnych warunków w domu decyduje się przede wszystkim o ich świeżości, smaku i naszym zdrowiu. Jak przechowywać warzywa i owoce, by były długo świeże?

Większość z nas nie wie, jak przechowywać owoce i warzywaWiększość z nas nie wie, jak przechowywać owoce i warzywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Warzywa i owoce to ważne składniki w diecie, stanowiące cenne źródło witamin i minerałów. Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia, minimalne spożycie warzyw i owoców powinno wynosić 400 gramów w ciągu dnia. W związku z tym większość z nas regularnie kupuje owoce i warzywa, choć niestety często w większej ilości, niż jesteśmy w stanie zjeść. Poza tym, że kupujemy "na zaś", często nieprawidłowo je przechowujemy. W konsekwencji wiele z nich się psuje i ląduje w koszu na śmieci. Jeżeli chcemy uniknąć marnowania jedzenia, a preferujemy robienie dużych zakupów "na zapas", to warto zgłębić temat właściwego przechowywania tego typu żywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowe ciasto Kubuś dla fanów marchewki. Zawsze zbiera pochwały

Jakie błędy najczęściej popełniamy w przechowywaniu warzyw i owoców?

Trzymajmy wszystkie warzywa w temperaturze pokojowej

Nie wszystkie owoce i warzywa dobrze czują się w niskiej temperaturze. Niektóre z nich dłużej będą świeże i zachowają swój smak, jeśli będą pozostawione w temperaturze pokojowej. Jakie warzywa lepiej trzymać na kuchennym blacie?

Pokojowa temperatura będzie idealna przede wszystkim dla cukinii, bakłażanów, ogórków i dyni, ponieważ są to soczyste, a zarazem mięsiste warzywa. To samo dotyczy pomidorów, których umieszczenie w lodówce powoduje utratę - niemal całkowicie -zapachu i smaku. Z tego powodu pomidory warto trzymać w niezbyt chłodnym miejscu, ale i niezbyt ciepłym - najlepiej bez dostępu do promieni słonecznych.

Kolejnym warzywem, któremu nie służy lodówka, są ziemniaki. Znacznie lepiej będą się czuły w nieco cieplejszym klimacie, ale nadal w dość chłodnym i ciemnym. Doskonałym miejsce będzie np. domowa spiżarnia. Unikaj magazynowania obok ziemniaków cebuli, ponieważ takie sąsiedztwo może doprowadzić do kiełkowania.

Trzymamy wszystkie owoce w temperaturze pokojowej

W temperaturze pokojowej lepiej będą się czuły również niektóre owoce, dzięki czemu zachowają swój smak, aromat i wygląd. Do tej grupy należą banany, które w niskich temperaturach tracą na wyglądzie - ich skórka brązowieje. Poza lodówką lepiej się czuje awokado, mandarynki, mango i owoce cytrusowe.

Wszystkie warzywa chowamy do lodówki

Są jednak warzywa i owoce, którym zdecydowanie potrzeba niskiej temperatury. W lodówkowych szufladach powinny się znaleźć takie warzywa, jak brukselka, marchewka, pietruszka, brokuły, kalafior, kolby kukurydzy, szparagi oraz zielony groszek, które należy najpierw zabezpieczyć przed wilgocią (wyjąć z folii i umieścić w osobnej, papierowej torebce). To również doskonałe miejsce na umieszczenie warzyw liściastych - wszelkiego rodzaju odmian sałaty, jarmużu, szpinaku czy rukoli.

Wszystkie owoce chowamy do lodówki

W krótkim czasie od zakupu w lodówce należy umieścić maliny, jagody, borówki, truskawki, czereśnie, winogrona oraz jabłka. Zwłaszcza tzw. owoce jagodowe są z natury nietrwałe, więc szybko tracą swoją świeżość.

Kładziemy warzywa przy owocach

Jedną z ważniejszych zasad dotyczącą przechowywania owoców i warzyw, jest odizolowanie ich od siebie. Nie ma w tym przypadku znaczenia, czy chowamy je do lodówki, czy zostawiamy na kuchennym blacie - nie powinny być obok siebie. Owoce wytwarzają etylen - substancję, która przyspiesza proces dojrzewania. Jeśli zatem owoce i warzywa leżą obok siebie, to warzywa szybciej stają się dojrzałe, szybciej się psują i może się okazać, że zanim zdążymy je zjeść, już są nieświeże.

Czego absolutnie nie powinniśmy trzymać obok warzyw? Przede wszystkim bananów, jabłek, gruszek i awokado. Warto również zwrócić uwagę na to, jak przechowujemy cebulę; najlepiej, by była w osobnym miejscu (szczególnie, jeśli jest przepołowiona), ponieważ wydziela intensywny aromat, który w negatywny sposób może wpływać na smak i zapach innej żywności.

Jak przygotować warzywa do magazynowania?

Warzywa dłużej zachowują swoją świeżość, jeśli przechowuje się je w całości. Nie należy zatem kroić marchewki w kostkę przed włożeniem do lodówki. Marchewkę i pietruszkę można natomiast pozbawić naci, by nie zajmowała dodatkowej przestrzeni.

Brukselkę należy przechowywać bez wcześniejszego umycia i oczyszczania. Z kolei szparagi warto owinąć lekko wilgotnym ręcznikiem papierowym, co pozytywnie wpłynie na ich świeżość. Ten sposób można zastosować także wobec pęczka szczypiorku lub natki pietruszki.

Czego nie możemy mrozić?

Mrożenie jest świetnym sposobem na zachowanie świeżości warzy i owoców, a jednocześnie chroni je przed zepsuciem i zmarnowaniem. Mimo tego, że większość z nich można mrozić, to jest też kilka takich, których absolutnie nie powinniśmy poddawać temu procesowi. Do zamrażalki nie powinniśmy wkładać ogórków, pomidorów, bakłażanów, kapusty pekińskiej, sałaty, rukoli, roszponki, rzodkiewki i ziemniaków. Nie mrozimy również takich owoców jak arbuzy, winogrona, melony, pomarańcze, grejpfruty, cytryny, gruszki i jabłka.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni