Wielu popełnia te błędy w przechowywaniu warzyw i owoców. Zobacz, czego się wystrzegać
Przechowywanie warzyw i owoców we właściwy sposób ma nie tylko wpływ na ich wygląd i konsystencję. Zapewnienie im dogodnych warunków w domu decyduje się przede wszystkim o ich świeżości, smaku i naszym zdrowiu. Jak przechowywać warzywa i owoce, by były długo świeże?
Warzywa i owoce to ważne składniki w diecie, stanowiące cenne źródło witamin i minerałów. Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia, minimalne spożycie warzyw i owoców powinno wynosić 400 gramów w ciągu dnia. W związku z tym większość z nas regularnie kupuje owoce i warzywa, choć niestety często w większej ilości, niż jesteśmy w stanie zjeść. Poza tym, że kupujemy "na zaś", często nieprawidłowo je przechowujemy. W konsekwencji wiele z nich się psuje i ląduje w koszu na śmieci. Jeżeli chcemy uniknąć marnowania jedzenia, a preferujemy robienie dużych zakupów "na zapas", to warto zgłębić temat właściwego przechowywania tego typu żywności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warstwowe ciasto Kubuś dla fanów marchewki. Zawsze zbiera pochwały
Jakie błędy najczęściej popełniamy w przechowywaniu warzyw i owoców?
Trzymajmy wszystkie warzywa w temperaturze pokojowej
Nie wszystkie owoce i warzywa dobrze czują się w niskiej temperaturze. Niektóre z nich dłużej będą świeże i zachowają swój smak, jeśli będą pozostawione w temperaturze pokojowej. Jakie warzywa lepiej trzymać na kuchennym blacie?
Pokojowa temperatura będzie idealna przede wszystkim dla cukinii, bakłażanów, ogórków i dyni, ponieważ są to soczyste, a zarazem mięsiste warzywa. To samo dotyczy pomidorów, których umieszczenie w lodówce powoduje utratę - niemal całkowicie -zapachu i smaku. Z tego powodu pomidory warto trzymać w niezbyt chłodnym miejscu, ale i niezbyt ciepłym - najlepiej bez dostępu do promieni słonecznych.
Kolejnym warzywem, któremu nie służy lodówka, są ziemniaki. Znacznie lepiej będą się czuły w nieco cieplejszym klimacie, ale nadal w dość chłodnym i ciemnym. Doskonałym miejsce będzie np. domowa spiżarnia. Unikaj magazynowania obok ziemniaków cebuli, ponieważ takie sąsiedztwo może doprowadzić do kiełkowania.
Trzymamy wszystkie owoce w temperaturze pokojowej
W temperaturze pokojowej lepiej będą się czuły również niektóre owoce, dzięki czemu zachowają swój smak, aromat i wygląd. Do tej grupy należą banany, które w niskich temperaturach tracą na wyglądzie - ich skórka brązowieje. Poza lodówką lepiej się czuje awokado, mandarynki, mango i owoce cytrusowe.
Wszystkie warzywa chowamy do lodówki
Są jednak warzywa i owoce, którym zdecydowanie potrzeba niskiej temperatury. W lodówkowych szufladach powinny się znaleźć takie warzywa, jak brukselka, marchewka, pietruszka, brokuły, kalafior, kolby kukurydzy, szparagi oraz zielony groszek, które należy najpierw zabezpieczyć przed wilgocią (wyjąć z folii i umieścić w osobnej, papierowej torebce). To również doskonałe miejsce na umieszczenie warzyw liściastych - wszelkiego rodzaju odmian sałaty, jarmużu, szpinaku czy rukoli.
Wszystkie owoce chowamy do lodówki
W krótkim czasie od zakupu w lodówce należy umieścić maliny, jagody, borówki, truskawki, czereśnie, winogrona oraz jabłka. Zwłaszcza tzw. owoce jagodowe są z natury nietrwałe, więc szybko tracą swoją świeżość.
Kładziemy warzywa przy owocach
Jedną z ważniejszych zasad dotyczącą przechowywania owoców i warzyw, jest odizolowanie ich od siebie. Nie ma w tym przypadku znaczenia, czy chowamy je do lodówki, czy zostawiamy na kuchennym blacie - nie powinny być obok siebie. Owoce wytwarzają etylen - substancję, która przyspiesza proces dojrzewania. Jeśli zatem owoce i warzywa leżą obok siebie, to warzywa szybciej stają się dojrzałe, szybciej się psują i może się okazać, że zanim zdążymy je zjeść, już są nieświeże.
Czego absolutnie nie powinniśmy trzymać obok warzyw? Przede wszystkim bananów, jabłek, gruszek i awokado. Warto również zwrócić uwagę na to, jak przechowujemy cebulę; najlepiej, by była w osobnym miejscu (szczególnie, jeśli jest przepołowiona), ponieważ wydziela intensywny aromat, który w negatywny sposób może wpływać na smak i zapach innej żywności.
Jak przygotować warzywa do magazynowania?
Warzywa dłużej zachowują swoją świeżość, jeśli przechowuje się je w całości. Nie należy zatem kroić marchewki w kostkę przed włożeniem do lodówki. Marchewkę i pietruszkę można natomiast pozbawić naci, by nie zajmowała dodatkowej przestrzeni.
Brukselkę należy przechowywać bez wcześniejszego umycia i oczyszczania. Z kolei szparagi warto owinąć lekko wilgotnym ręcznikiem papierowym, co pozytywnie wpłynie na ich świeżość. Ten sposób można zastosować także wobec pęczka szczypiorku lub natki pietruszki.
Czego nie możemy mrozić?
Mrożenie jest świetnym sposobem na zachowanie świeżości warzy i owoców, a jednocześnie chroni je przed zepsuciem i zmarnowaniem. Mimo tego, że większość z nich można mrozić, to jest też kilka takich, których absolutnie nie powinniśmy poddawać temu procesowi. Do zamrażalki nie powinniśmy wkładać ogórków, pomidorów, bakłażanów, kapusty pekińskiej, sałaty, rukoli, roszponki, rzodkiewki i ziemniaków. Nie mrozimy również takich owoców jak arbuzy, winogrona, melony, pomarańcze, grejpfruty, cytryny, gruszki i jabłka.