Rzeżucha – właściwości, zastosowanie i domowa uprawa

Rzeżucha to jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli Wielkanocy. Dekorujemy nią stoły, jajka wielkanocne i kuchenne parapety. Lądujemy w pastach i sałatkach. A mogłaby tak przez cały rok, bo jest bardzo zdrowa, rośnie w 10 dni i potrzebuje tylko kawałka waty i wody, żeby wykiełkować. Rzeżucha ma przy tym szereg właściwości, o których warto wiedzieć.

RzeżuchaSadzenie rzeżuchy jest banalnie proste
Źródło zdjęć: © adobe stock
2

Rzeżucha – właściwości

Do Polski rzeżucha dotarła w XV wieku i niemal od razu stała się symbolem Świąt Wielkiej Nocy, ale jej dobroczynne właściwości znane były ludzkości już dużo wcześniej. Rzeżucha podchodzi z terenów z południowo-zachodniej Azji i północno-wschodniej Afryki. Persowie posypywali nią chleb przed bitwami wojennymi i polowaniami, a w starożytnym Egipcie na przykład składano ją do grobowców faraonów jako prezent.

Lecznicze właściwości rzeżuchy znane są w medycynie ludowej i praktykowane już od wieków. Stosuje się przede wszystkim jako lek likwidujący pasożyty jelit i środek dezynfekujący jamę ustną. Rzeżucha pomaga także w walce z owrzodzeniami skóry. Dzięki zawartości siarki roślina ta pobudza apetyt i ułatwia trawienie. Ma również właściwości oczyszczające, ponieważ jest moczopędna.

Wśród wartości odżywczych rzeżuchy znajdziemy także wapń, żelazo, magnez, potas, miedź, jod i mangan oraz wiele cennych witamin, jak choćby witaminy z grupy B, A, C i witaminę K. Rzeżucha jest cenna dla kobiet w ciąży, z uwagi na fakt, że zawiera sporo kwasu foliowego. Dzięki zawartości żelaza zaleca się jedzenie rzeżuchy w leczeniu anemii. Roślina ta pomoże również obniżyć poziom cukru we krwi, dlatego rzeżucha powinna stać się ulubienicą osób cierpiących na cukrzycę. Warto także jeść kiełki rzeżuchy.

Zakręcone pizzerki. Obłędny przysmak nie tylko na imprezę

Dodawajmy rzeżuchę albo kiełki rzeżuchy codziennie do kanapek, żeby cieszyć się energią witalną, a także zdrową skóra i pięknymi włosami. Siarka zawarta w roślinie sprawia bowiem, że cebulki włosów są pobudzone do wzrostu i lepiej odżywione.

Rzeżucha – zastosowanie

Obecnie używamy rzeżuchy głównie w celach dekoracyjnych, ale z powodzeniem sprawdzi się ona jako dodatek do zup warzywnych i wielu innych potraw. Możemy przyrządzić sałatkę z rzeżuchy, a także dodać ją wraz z innymi ziołami do sosu. Kiedy przygotowujemy twarożek na kanapki, możemy zamiast szczypiorkiem dosypać do niego rzeżuchy. Sprytne mamy mogą wykorzystywać jej właściwości pobudzające apetyt i serwować ją małym niejadkom. Co ważne, nie warto traktować rzeżuchy jak roślinę sezonową. Nic prostszego niż wyhodować ją na parapecie i cieszyć się jej dobroczynnymi właściwościami przez cały rok.

Rzeżucha – domowa uprawa

Sadzenie rzeżuchy jest banalnie proste. Wystarczy kupić saszetkę nasion, przygotować spodek i odrobinę waty. Podłoże zwilżamy sowicie wodą, wysypujemy na nim nasiona i odstawiamy w ciepłe i mocno nasłonecznione miejsce. Każdego dnia możemy spryskać lekko kiełkująca rzeżuchą wodą, a już po 10 dniach osiągnie ona pełnię rozwoju. Wtedy należy ściąć rzeżuchę nożyczkami. Ważne, żeby nie dopuścić do kwitnienia, bo w wyniku rozwijania się kwiatostanów rzeżucha nabiera wyjątkowo intensywnego smaku, który nie wszystkim przypadnie do gustu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach