Rzeżucha – właściwości, zastosowanie i domowa uprawa
Rzeżucha to jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli Wielkanocy. Dekorujemy nią stoły, jajka wielkanocne i kuchenne parapety. Lądujemy w pastach i sałatkach. A mogłaby tak przez cały rok, bo jest bardzo zdrowa, rośnie w 10 dni i potrzebuje tylko kawałka waty i wody, żeby wykiełkować. Rzeżucha ma przy tym szereg właściwości, o których warto wiedzieć.
Rzeżucha – właściwości
Do Polski rzeżucha dotarła w XV wieku i niemal od razu stała się symbolem Świąt Wielkiej Nocy, ale jej dobroczynne właściwości znane były ludzkości już dużo wcześniej. Rzeżucha podchodzi z terenów z południowo-zachodniej Azji i północno-wschodniej Afryki. Persowie posypywali nią chleb przed bitwami wojennymi i polowaniami, a w starożytnym Egipcie na przykład składano ją do grobowców faraonów jako prezent.
Lecznicze właściwości rzeżuchy znane są w medycynie ludowej i praktykowane już od wieków. Stosuje się przede wszystkim jako lek likwidujący pasożyty jelit i środek dezynfekujący jamę ustną. Rzeżucha pomaga także w walce z owrzodzeniami skóry. Dzięki zawartości siarki roślina ta pobudza apetyt i ułatwia trawienie. Ma również właściwości oczyszczające, ponieważ jest moczopędna.
Wśród wartości odżywczych rzeżuchy znajdziemy także wapń, żelazo, magnez, potas, miedź, jod i mangan oraz wiele cennych witamin, jak choćby witaminy z grupy B, A, C i witaminę K. Rzeżucha jest cenna dla kobiet w ciąży, z uwagi na fakt, że zawiera sporo kwasu foliowego. Dzięki zawartości żelaza zaleca się jedzenie rzeżuchy w leczeniu anemii. Roślina ta pomoże również obniżyć poziom cukru we krwi, dlatego rzeżucha powinna stać się ulubienicą osób cierpiących na cukrzycę. Warto także jeść kiełki rzeżuchy.
Zakręcone pizzerki. Obłędny przysmak nie tylko na imprezę
Dodawajmy rzeżuchę albo kiełki rzeżuchy codziennie do kanapek, żeby cieszyć się energią witalną, a także zdrową skóra i pięknymi włosami. Siarka zawarta w roślinie sprawia bowiem, że cebulki włosów są pobudzone do wzrostu i lepiej odżywione.
Rzeżucha – zastosowanie
Obecnie używamy rzeżuchy głównie w celach dekoracyjnych, ale z powodzeniem sprawdzi się ona jako dodatek do zup warzywnych i wielu innych potraw. Możemy przyrządzić sałatkę z rzeżuchy, a także dodać ją wraz z innymi ziołami do sosu. Kiedy przygotowujemy twarożek na kanapki, możemy zamiast szczypiorkiem dosypać do niego rzeżuchy. Sprytne mamy mogą wykorzystywać jej właściwości pobudzające apetyt i serwować ją małym niejadkom. Co ważne, nie warto traktować rzeżuchy jak roślinę sezonową. Nic prostszego niż wyhodować ją na parapecie i cieszyć się jej dobroczynnymi właściwościami przez cały rok.
Rzeżucha – domowa uprawa
Sadzenie rzeżuchy jest banalnie proste. Wystarczy kupić saszetkę nasion, przygotować spodek i odrobinę waty. Podłoże zwilżamy sowicie wodą, wysypujemy na nim nasiona i odstawiamy w ciepłe i mocno nasłonecznione miejsce. Każdego dnia możemy spryskać lekko kiełkująca rzeżuchą wodą, a już po 10 dniach osiągnie ona pełnię rozwoju. Wtedy należy ściąć rzeżuchę nożyczkami. Ważne, żeby nie dopuścić do kwitnienia, bo w wyniku rozwijania się kwiatostanów rzeżucha nabiera wyjątkowo intensywnego smaku, który nie wszystkim przypadnie do gustu.