Rzeżucha – właściwości, zastosowanie i domowa uprawa

Rzeżucha to jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli Wielkanocy. Dekorujemy nią stoły, jajka wielkanocne i kuchenne parapety. Lądujemy w pastach i sałatkach. A mogłaby tak przez cały rok, bo jest bardzo zdrowa, rośnie w 10 dni i potrzebuje tylko kawałka waty i wody, żeby wykiełkować. Rzeżucha ma przy tym szereg właściwości, o których warto wiedzieć.

RzeżuchaSadzenie rzeżuchy jest banalnie proste
Źródło zdjęć: © adobe stock

Rzeżucha – właściwości

Do Polski rzeżucha dotarła w XV wieku i niemal od razu stała się symbolem Świąt Wielkiej Nocy, ale jej dobroczynne właściwości znane były ludzkości już dużo wcześniej. Rzeżucha podchodzi z terenów z południowo-zachodniej Azji i północno-wschodniej Afryki. Persowie posypywali nią chleb przed bitwami wojennymi i polowaniami, a w starożytnym Egipcie na przykład składano ją do grobowców faraonów jako prezent.

Lecznicze właściwości rzeżuchy znane są w medycynie ludowej i praktykowane już od wieków. Stosuje się przede wszystkim jako lek likwidujący pasożyty jelit i środek dezynfekujący jamę ustną. Rzeżucha pomaga także w walce z owrzodzeniami skóry. Dzięki zawartości siarki roślina ta pobudza apetyt i ułatwia trawienie. Ma również właściwości oczyszczające, ponieważ jest moczopędna.

Wśród wartości odżywczych rzeżuchy znajdziemy także wapń, żelazo, magnez, potas, miedź, jod i mangan oraz wiele cennych witamin, jak choćby witaminy z grupy B, A, C i witaminę K. Rzeżucha jest cenna dla kobiet w ciąży, z uwagi na fakt, że zawiera sporo kwasu foliowego. Dzięki zawartości żelaza zaleca się jedzenie rzeżuchy w leczeniu anemii. Roślina ta pomoże również obniżyć poziom cukru we krwi, dlatego rzeżucha powinna stać się ulubienicą osób cierpiących na cukrzycę. Warto także jeść kiełki rzeżuchy.

Zakręcone pizzerki. Obłędny przysmak nie tylko na imprezę

Dodawajmy rzeżuchę albo kiełki rzeżuchy codziennie do kanapek, żeby cieszyć się energią witalną, a także zdrową skóra i pięknymi włosami. Siarka zawarta w roślinie sprawia bowiem, że cebulki włosów są pobudzone do wzrostu i lepiej odżywione.

Rzeżucha – zastosowanie

Obecnie używamy rzeżuchy głównie w celach dekoracyjnych, ale z powodzeniem sprawdzi się ona jako dodatek do zup warzywnych i wielu innych potraw. Możemy przyrządzić sałatkę z rzeżuchy, a także dodać ją wraz z innymi ziołami do sosu. Kiedy przygotowujemy twarożek na kanapki, możemy zamiast szczypiorkiem dosypać do niego rzeżuchy. Sprytne mamy mogą wykorzystywać jej właściwości pobudzające apetyt i serwować ją małym niejadkom. Co ważne, nie warto traktować rzeżuchy jak roślinę sezonową. Nic prostszego niż wyhodować ją na parapecie i cieszyć się jej dobroczynnymi właściwościami przez cały rok.

Rzeżucha – domowa uprawa

Sadzenie rzeżuchy jest banalnie proste. Wystarczy kupić saszetkę nasion, przygotować spodek i odrobinę waty. Podłoże zwilżamy sowicie wodą, wysypujemy na nim nasiona i odstawiamy w ciepłe i mocno nasłonecznione miejsce. Każdego dnia możemy spryskać lekko kiełkująca rzeżuchą wodą, a już po 10 dniach osiągnie ona pełnię rozwoju. Wtedy należy ściąć rzeżuchę nożyczkami. Ważne, żeby nie dopuścić do kwitnienia, bo w wyniku rozwijania się kwiatostanów rzeżucha nabiera wyjątkowo intensywnego smaku, który nie wszystkim przypadnie do gustu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami