Rzeżucha - nie tylko świąteczna dekoracja

Wysiewanie rzeżuchy przed Świętami Wielkanocnymi jest już swego rodzaju tradycją. Każdy z nas lubi, gdy ładnie się zieleni na talerzyku czy ozdobnym półmisku, bo symbolizuje nadejście wiosny, odradzanie się życia. Wspaniale komponuje się z kolorowymi pisankami. Ta niepozorna roślinka to jednak nie tylko ozdoba, bo jest walory odżywcze nie są już tak skromne jak ona sama.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Wysiewanie rzeżuchy przed Świętami Wielkanocnymi jest już swego rodzaju tradycją. Każdy z nas lubi, gdy ładnie się zieleni na talerzyku czy ozdobnym półmisku, bo symbolizuje nadejście wiosny, odradzanie się życia. Wspaniale komponuje się z kolorowymi pisankami. Ta niepozorna roślinka to jednak nie tylko ozdoba, bo jest walory odżywcze nie są już tak skromne jak ona sama.

Rzeżucha pochodzi z Zachodniej i Środkowej Azji, ale jest uprawiana na całym świecie. Jej zaletą jest to, że jest łatwa w pielęgnacji i toleruje każdy rodzaj klimatu. Podobno jest też jedną z najstarszych roślin liściastych spożywanych przez ludzi.

Uprawa najłatwiejsza na świecie

Rzeżuchę wysiewa się w marcu i kwietniu, jednak prawda jest taka, że nie ma żadnych przeszkód, by uprawiać ją przez całe dwanaście miesięcy . Do założenia takiej domowej „grządki" warto zachęcić dzieci, bo codzienne obserwacje kiełkujących nasionek będą na pewno dużą frajdą. Z pewnością także najmłodsi poczują nie lada dumę, że udało mi się samodzielnie wyhodować roślinkę. Taka forma zabawy to sposób na wprowadzenie i zaangażowanie dzieci w proces uprawy roślin.

Pierwszym krokiem do własnej uprawy jest zakup nasion, a następnym przygotowanie podłoża, na którym ziele zasiejemy. Do tego celu potrzebne nam będzie naczynie, które wykładamy watą, ligniną czy też gazą. W okresie wielkanocnym tylko od naszej wyobraźni zależy jakiego typu „doniczki" użyjemy - mogą to być kieliszki, szklane kule, formy do pieczenia, a nawet połówki skorupek jaj, ważny jest tu efekt dekoracyjny.

Kilka dni i gotowe

Gdy już podejmiemy decyzję, czego użyjemy i wyłożymy to watą lub innym materiałem, wówczas dokładnie nawilżamy podłoże. O to, by było ono odpowiednio nawodnione, musimy zresztą dbać przez cały okres hodowli. Dopiero po takim zabiegu rozsypujemy nasionka, uważając, by nie się nie pokrywały. Dobrze też namoczyć je przedtem przez dobę w wodzie, choć nie jest to konieczne.

Na koniec całość zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na parapet okna, które jest dobrze nasłonecznione. Pamiętajmy jednak, że bardziej chodzi tu o wysoką temperaturę niż same promienie słoneczne, bo w wyniku ich działania kiełki staną się gorzkie i ostre w smaku. Po upływie dwóch dni, kiedy już nasiona zaczną kiełkować, zdejmujemy folię i od tego momentu musimy odczekać kolejne trzy lub cztery dni, by cieszyć się efektem pracy.

Rzeżucha dużo może

Hodowla kiełków rzeżuchy, w przeciwieństwie do kiełków wielu innych roślin, nie jest trudna, nie wymaga wielu zabiegów, za to ich właściwości są naprawdę imponujące. Dlatego to, że rzeżucha zdobi głównie nasze stoły okresie wielkanocnym, a znacznie rzadziej pojawia się na talerzach na co dzień, jest sporym błędem dietetycznym.

100 g kiełków rzeżuchy zawiera około 60 mg witaminy C, 1,30 mg witaminy PP, po 0,20 mg witamin B1 i B2, 160 mg potasu, 32 mg magnezu, 36 mg wapnia oraz spore ilości siarki, żelaza, fosforu, chromu i jodu.

Kanapka z rzeżuchą?

To bogactwo dobrych składników powinniśmy wykorzystać właśnie wczesną wiosną, kiedy nasz organizm jest w gorszej kondycji po wielu zimowych miesiącach, a w sklepach czy na straganach nie pojawiły się jeszcze świeże warzywa. Rzeżuchę możemy wykorzystać jako dodatek do sałatek, surówek, zup, past - najlepiej jajecznych - czy twarożku. Można też spożywać ją ze świeżym pieczywem i masłem.

Ważne, by pamiętać, że aromat rzeżuchy jest bardzo ulotny, podatny na zmiany zarówno ciepła, jak i wilgoci, a więc kiełki nie powinny być poddawane obróbce termicznej. Nie można ich także suszyć.

Aleksandra Dwórznik

fot. sxc.hu

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał