Trwa ładowanie...

Ryba o superwłaściwościach zdrowotnych. Poznaj fakty na temat makreli i dołącz do kulinarnej rywalizacji rodzeństwa Kuroń!

Superzdrowa makrela znów w akcji. Po jesiennej kampanii promującej spożywanie tego gatunku ryby, przeszedł czas na konkurencję dwóch mistrzów kuchni i propagatorów zdrowego odżywiania. Gaja i Jakub Kuroniowie wezmą na kulinarny warsztat makrelę i zaproponują dania z jej wybornego mięsa. Dlaczego warto jeść tę rybę regularnie i jak wykorzystać ją w kuchni?

Share
Ryba o superwłaściwościach zdrowotnych. Poznaj fakty na temat makreli i dołącz do kulinarnej rywalizacji rodzeństwa Kuroń!
d4k90mf

Gaja czarować będzie smakołyki z makreli wędzonej, a Jakub zaproponuje kulinarne przepisy na bazie świeżej ryby. Jakie dania pojawią się na łamach WP i które z nich bardziej spodobają się czytelnikom? To wszystko okaże się już wkrótce, a teraz na początek zapraszamy do poznania fenomenu makreli i dowiedzenia się, dlaczego właśnie ona powinna pojawiać się na talerzu jak najczęściej. A na koniec zapowiedź kulinarnej rywalizacji znanego rodzeństwa.

– Makrela od lat pozostaje w polskiej kuchni rybą niedocenianą. Tymczasem jej smak cudownie komponuje się z pieczonymi warzywami, idealnie dopełnia smak dań kuchni śródziemnomorskiej, kocha oliwę oraz towarzystwo makaronu. Makrela to jeden z tzw. superfoods, obfitujących w wiele fantastycznych wartości odżywczych, a przy tym produkt relatywnie niedrogi. Mam więc nadzieję, że kampania promująca makrelę przyczyni się do wzrostu jej popularności, a sama ryba na stałe, w wielu urozmaiconych odsłonach, trafi na polskie talerze, wzbogacając w ten sposób repertuar gatunków rybnych, po które sięgamy – tłumaczy Jakub Kuroń, kulinarny ekspert i uczestnik kampanii "Makrela superdobra".

Makrela – dlaczego jest tak zdrowa?

Ryby to jeden z najzdrowszych pokarmów, jednak w Polsce ich spożycie wciąż jest zbyt niskie (w 2020 wynosiło 13,33 kg na 1 mieszkańca). Szkoda, bo ryby to nie tylko znacznie zdrowszy zamiennik mięsa, ale także prawdziwa bomba cennych składników odżywczych i remedium na wiele dolegliwości. Najzdrowsze i najcenniejsze pod względem właściwości zdrowotnych są ryby morskie. Do tej grupy należy także makrela. Tę popularną rybę zna chyba każdy z nas. Jej delikatne mięso doskonale smakuje na kanapce oraz jako dodatek do sałat i makaronów. Najczęściej kupowana jest makrela wędzona, jednak warto spróbować jej także w wielu innych odsłonach.

d4k90mf

Makrelę zaliczamy do tłustych ryb morskich – zdecydowanie najzdrowszych i najbardziej odżywczych. Gatunki ryb z tej grupy mają w sobie dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, łatwo przyswajalnego białka, witamin i cennych pierwiastków. Pod względem właściwości odżywczych makrela znacznie wyróżnia się na tle innych ryb morskich. Zawartość kwasów omega-3 i omega-6 w 100 g jej mięsa wynosi aż 7,2 g. Jest także doskonałym źródłem witamin A, D, E i K, witaminy C oraz witamin z grupy B. Makrela jest bogata w wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk i selen. Pierwiastki te korzystnie oddziałują na pracę mózgu, wspierają układ nerwowy, chronią serce i polepszają wygląd skóry, włosów i paznokci. Ponadto regularne spożywanie tej ryby poprawia wzrok, wzmacnia układ kostny i wspiera ogólną odporność organizmu.

materiały klienta

Pyszna porcja zdrowia dla każdego. Kto powinien sięgać po makrelę?

Tak naprawdę makrelę może jeść każdy, ponieważ to niezwykle zdrowy i smaczny produkt, który wzmacnia organizm, dzięki czemu poprawia się nasze samopoczucie. Szczególnie jednak poleca się ją osobom uczącym się i pracującym umysłowo, bo zawarte w niej składniki odżywcze ułatwiają koncentrację i zapamiętywanie oraz sprawiają, że codzienna praca staje się bardziej efektywna. Makrela to także świetne remedium na osłabiony wzrok. To zasługa dużej zawartości witaminy A, która chroni oczy i poprawia jakość widzenia. Ze względu na dobroczynne działanie kwasów tłuszczowych, po makrelę powinny też sięgać osoby z wysokim cholesterolem i problemami z sercem. Mięso makreli to cenne źródło białka i świetny budulec mięśni, dlatego posiłek z tą rybą sprawdzi się przed treningiem. Potrawy z makrelą w roli głównej powinny pojawiać się także w jadłospisie dzieci, ponieważ ma korzystny wypływ na ich rozwój, a także osób starszych, u których poziom kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów jest znacznie niższy.

d4k90mf

MakreLove menu. Pomysły na smaczne dania z makreli

Wbrew pozorom makrela daje wielkie pole do popisu w kuchni. Z jej udziałem możemy przygotować smaczne pasty i kanapki, a także pyszny farsz, który idealnie nadaje się do jajek i warzyw. Pieczona lub wędzona makrela może odmienić smak dobrze znanych potraw. Waro przygotować z nią zdrową sałatkę albo dodać do pizzy lub makaronu. To także świetna propozycja dla fanów klasycznego zestawu fish and chips. Makrela stworzy wspaniały duet z frytkami lub pieczonymi talarkami ziemniaków. Możliwości jest znacznie więcej, wystarczy tylko użyć wyobraźni, a bez trudu stworzymy smaczne i zdrowe posiłki z dodatkiem tej pysznej i zdrowej ryby. Nasz organizm na pewno podziękuje nam za to dobrym zdrowiem i świetnym samopoczuciem.

Makrela Superdobra. Kampania, która uczy Polaków, że warto jeść ryby

Jesienią zeszłego nasz kraj obiegała niezwykle ciekawa kampania edukacyjna Holenderskiej Agencji Rybnej Nederlands Visbureau. Inicjatywa pod hasłem "Makrela superdobra" miała na celu pokazanie Polakom, że makrela to zdrowy produkt codziennej diety i świetny dodatek do wielu dań. Większość osób do niedawna kojarzyło tę rybę z wędzoną przekąską o ograniczonych możliwościach kulinarnych. Ponad 60 proc. Polaków deklaruje, że je ryby min. raz w tygodniu. To wciąż mało, jednak coraz więcej osób przekonuje się do dań z ryb i planuje zwiększyć częstotliwość ich spożywania. Kampania "Makrela superdobra" pokazała Polakom, jak wiele wartości odżywczych ma ta smaczna i zdrowa ryba.

d4k90mf

Gaja i Kuba Kuroń w makrelowej konkurencji

To jednak nie koniec niespodzianek związanych z kampania Makrela Superdobra. Już w najbliższym czasie do akcji wkroczą Gaja i Jakub Kuroń. Znane rodzeństwo, które od lat zgłębia tajniki sztuki kulinarnej i zdrowego żywienia, zaproponuje smakowite wariacje z makrelą w roli głównej.

Gaja to certyfikowany szef kuchni 3 - go stopnia. Z zawodu jest dietetykiem, pracuje jako kucharz w firmie "Kuroniowie". Aktywnie prowadzi warsztaty i uczestniczy jako członek jury w wielu konkursach kulinarnych. Na co dzień chętnie dzieli się pozytywną energią i wiedzą na temat tajników gastronomii. W 2017 roku uczestniczka VI edycji programu "Masterchef", brała też udział w programach: "Kitchen Casting", "Kuchnia Boscha" oraz wielokrotnie gościła w "Dzień Dobry TVN". Jest autorką cyklu przepisów dla "Super Express". W kuchni ceni dobrą zabawę. Za cel stawia sobie "odchudzanie" tradycyjnych dań polskich. Konto na Instagramie @gajakuron.

Jakub Kuroń gotuje odkąd tylko pamięta. Dzięki ojcu, Maciejowi Kuroniowi, poznał kulinarne bogactwo wielu kuchni świata, aby ostatecznie wybrać zawód kucharza. Szef kuchni, który uczy technik gotowania podczas warsztatów i pokazów w całej Polsce, dzieli się wiedzą na temat kulinariów i przygotowuje dania z całego świata. Autor i współautor wielu kulinarnych publikacji. Prowadzi popularnego bloga kulinarnego www.kuron.com.pl. Prowadzi również profil na FB: Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń oraz konto na Instagramie: @gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron.

materiały klienta

Dlaczego rodzeństwo zachęca do jedzenia makreli? Gaja i Kuba zapewniają, że ta ryba wyróżnia się wspaniałym smakiem, ma porównywalnie dużo składników odżywczych, co takie gatunki, jak np. halibut i łosoś, a jest od nic znacznie tańsza. W pysznym mięsie makreli skrywają się kwasy tłuszczowe omega-3, żelazo oraz witaminy D, E, A, K, B12 i wysokowartościowe proteiny. Jej walory odżywcze i smakowe sprawiają że jest ceniona nie tylko przez kucharzy, ale także dietetyków. Rodzeństwo Kuroniów przekonuje, że makrela daje wiele możliwości w kuchni i wbrew pozorom jej zastosowanie wcale nie ogranicza się do jedzenia na kanapce.

d4k90mf

Rywalizacja na smaki, czyli głosowanie dla czytelników WP

Gaja i Jakub przygotowali dla czytelników WP ciekawą zabawę. W kolejnych tekstach będziemy- prezentować dwie potrawy z makreli zaproponowane przez rodzeństwo – w wykonaniu Gai będzie to danie z ryby wędzonej, a Kuba przedstawi czytelnikom swoją wariację na temat ryby surowej. Każde z nich będzie przekonywało do swojego przepisu i pokazywało go w mediach społecznościowych, zachwalając jego walory zdrowotne i smakowe. Czytelnicy będą mogli głosować na swoich kulinarnych faworytów w serwisie WP, a także dzielić się własnymi przepisami na makrelę, oznaczając post w mediach społecznościowych hashtagiem #makrelasuperdobra.

W kolejnych artykułach zaprezentujemy przepisy i wyniki głosowań. Zapowiada się zacięta rywalizacja w walce o królewski tytuł! Kto wygra w tej rywalizacji – makrela wędzona Gai, czy może makrela surowa Kuby? O tym przekonamy się już wkrótce.

d4k90mf
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4k90mf
d4k90mf
Więcej tematów