Ryba na piątek: zupa rybna

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 5Nie tylko na wigilijnym stole

Obraz
© iStock.com

Zupa rybna świetnie sprawdzi się nie tylko na wigilijnym stole. W lecie do jej wykonania możemy wykorzystać młode warzywa i świeżo złowioną rybę. Po co więc czekać do grudnia? Warto przyrządzić ją już teraz. Dziś w ramach cyklu "Ryba na piątek" przypominamy, jak przygotować zupę rybną. Zapraszamy do naszej galerii.

/ 5Jaką wybrać rybę?

Obraz
© 123RF

Do przygotowania rybnego wywaru nadaje się praktycznie każdy rodzaj ryby. Zupę możemy gotować na bazie filetów. Jednak na pewno znajdą się wśród nas zwolennicy zupy na głowach, ogonach i kręgosłupach. Warto pamiętać, że przed gotowaniem powinno się usunąć rybie oczy i skrzela. W przeciwnym razie zupa będzie gorzka i nabierze nieprzyjemnego, szarego koloru.

/ 5Jakie dodać warzywa?

Obraz
© iStock.com

Podobnie jak w przypadku wyboru ryby, warzywa jakie dodamy do zupy w dużej mierze zależne są od naszych upodobań. Zazwyczaj przyjmuje się, że klasyczną zupę rybną robimy na wywarze z jarzyn. Jest to więc bulion z warzyw, w którym znakomicie sprawdzą się m.in. marchew, seler, por, pietruszka, cebula, a w niektórych przepisach także pomidory. Smak i aromat wywaru podkreślą też przyprawy np. ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk i gałka muszkatołowa.

/ 5Ile gotować zupę?

Obraz
© 123RF

Pamiętajmy, że ryba nie powinna być gotowana zbyt długo. Może to spowodować, że kawałki mięsa rozpadną się. Nie ma konkretnej zasady, która mówi ile dokładnie należy przygotowywać rybny wywar. Przyjmuje się, że filety trzymamy na małym ogniu ok. 10 minut, a mniejsze kawałki ok. 5 minut. Jednak wszystko zależy od rodzaju ryby i jej wielkości.

/ 5Przepis na zupę rybną

Obraz
© 123RF

Składniki: 2 cebule, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 bulwa selera, 1 średniej wielkości por, 2 litry wody, 300 g rybnego filetu, śmietana, mąka, ziele angielskie, lubczyk, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki.

*Przygotowanie: *do dużego garnka wkładamy umyte i obrane warzywa. Przyprawiamy do smaku. Gotujemy ok. 90 minut. Wywar odcedzamy, po czym dodajemy pokrojony na kawałki rybny filet. Całość gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, tak aby ryba nie rozpadła się. Na koniec możemy zagęścić zupę dodając do niej odrobinę śmietany wymieszanej z mąką

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii