Ryba na piątek: zupa rybna

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 5Nie tylko na wigilijnym stole

Obraz
© iStock.com

Zupa rybna świetnie sprawdzi się nie tylko na wigilijnym stole. W lecie do jej wykonania możemy wykorzystać młode warzywa i świeżo złowioną rybę. Po co więc czekać do grudnia? Warto przyrządzić ją już teraz. Dziś w ramach cyklu "Ryba na piątek" przypominamy, jak przygotować zupę rybną. Zapraszamy do naszej galerii.

/ 5Jaką wybrać rybę?

Obraz
© 123RF

Do przygotowania rybnego wywaru nadaje się praktycznie każdy rodzaj ryby. Zupę możemy gotować na bazie filetów. Jednak na pewno znajdą się wśród nas zwolennicy zupy na głowach, ogonach i kręgosłupach. Warto pamiętać, że przed gotowaniem powinno się usunąć rybie oczy i skrzela. W przeciwnym razie zupa będzie gorzka i nabierze nieprzyjemnego, szarego koloru.

/ 5Jakie dodać warzywa?

Obraz
© iStock.com

Podobnie jak w przypadku wyboru ryby, warzywa jakie dodamy do zupy w dużej mierze zależne są od naszych upodobań. Zazwyczaj przyjmuje się, że klasyczną zupę rybną robimy na wywarze z jarzyn. Jest to więc bulion z warzyw, w którym znakomicie sprawdzą się m.in. marchew, seler, por, pietruszka, cebula, a w niektórych przepisach także pomidory. Smak i aromat wywaru podkreślą też przyprawy np. ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk i gałka muszkatołowa.

/ 5Ile gotować zupę?

Obraz
© 123RF

Pamiętajmy, że ryba nie powinna być gotowana zbyt długo. Może to spowodować, że kawałki mięsa rozpadną się. Nie ma konkretnej zasady, która mówi ile dokładnie należy przygotowywać rybny wywar. Przyjmuje się, że filety trzymamy na małym ogniu ok. 10 minut, a mniejsze kawałki ok. 5 minut. Jednak wszystko zależy od rodzaju ryby i jej wielkości.

/ 5Przepis na zupę rybną

Obraz
© 123RF

Składniki: 2 cebule, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 bulwa selera, 1 średniej wielkości por, 2 litry wody, 300 g rybnego filetu, śmietana, mąka, ziele angielskie, lubczyk, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki.

*Przygotowanie: *do dużego garnka wkładamy umyte i obrane warzywa. Przyprawiamy do smaku. Gotujemy ok. 90 minut. Wywar odcedzamy, po czym dodajemy pokrojony na kawałki rybny filet. Całość gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, tak aby ryba nie rozpadła się. Na koniec możemy zagęścić zupę dodając do niej odrobinę śmietany wymieszanej z mąką

Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd