Ryba na piątek: zupa rybna

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 5Nie tylko na wigilijnym stole

Obraz
© iStock.com

Zupa rybna świetnie sprawdzi się nie tylko na wigilijnym stole. W lecie do jej wykonania możemy wykorzystać młode warzywa i świeżo złowioną rybę. Po co więc czekać do grudnia? Warto przyrządzić ją już teraz. Dziś w ramach cyklu "Ryba na piątek" przypominamy, jak przygotować zupę rybną. Zapraszamy do naszej galerii.

/ 5Jaką wybrać rybę?

Obraz
© 123RF

Do przygotowania rybnego wywaru nadaje się praktycznie każdy rodzaj ryby. Zupę możemy gotować na bazie filetów. Jednak na pewno znajdą się wśród nas zwolennicy zupy na głowach, ogonach i kręgosłupach. Warto pamiętać, że przed gotowaniem powinno się usunąć rybie oczy i skrzela. W przeciwnym razie zupa będzie gorzka i nabierze nieprzyjemnego, szarego koloru.

/ 5Jakie dodać warzywa?

Obraz
© iStock.com

Podobnie jak w przypadku wyboru ryby, warzywa jakie dodamy do zupy w dużej mierze zależne są od naszych upodobań. Zazwyczaj przyjmuje się, że klasyczną zupę rybną robimy na wywarze z jarzyn. Jest to więc bulion z warzyw, w którym znakomicie sprawdzą się m.in. marchew, seler, por, pietruszka, cebula, a w niektórych przepisach także pomidory. Smak i aromat wywaru podkreślą też przyprawy np. ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk i gałka muszkatołowa.

/ 5Ile gotować zupę?

Obraz
© 123RF

Pamiętajmy, że ryba nie powinna być gotowana zbyt długo. Może to spowodować, że kawałki mięsa rozpadną się. Nie ma konkretnej zasady, która mówi ile dokładnie należy przygotowywać rybny wywar. Przyjmuje się, że filety trzymamy na małym ogniu ok. 10 minut, a mniejsze kawałki ok. 5 minut. Jednak wszystko zależy od rodzaju ryby i jej wielkości.

/ 5Przepis na zupę rybną

Obraz
© 123RF

Składniki: 2 cebule, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 bulwa selera, 1 średniej wielkości por, 2 litry wody, 300 g rybnego filetu, śmietana, mąka, ziele angielskie, lubczyk, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki.

*Przygotowanie: *do dużego garnka wkładamy umyte i obrane warzywa. Przyprawiamy do smaku. Gotujemy ok. 90 minut. Wywar odcedzamy, po czym dodajemy pokrojony na kawałki rybny filet. Całość gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, tak aby ryba nie rozpadła się. Na koniec możemy zagęścić zupę dodając do niej odrobinę śmietany wymieszanej z mąką

Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania