Ryba na piątek: zupa rybna

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 5Nie tylko na wigilijnym stole

Obraz
© iStock.com

Zupa rybna świetnie sprawdzi się nie tylko na wigilijnym stole. W lecie do jej wykonania możemy wykorzystać młode warzywa i świeżo złowioną rybę. Po co więc czekać do grudnia? Warto przyrządzić ją już teraz. Dziś w ramach cyklu "Ryba na piątek" przypominamy, jak przygotować zupę rybną. Zapraszamy do naszej galerii.

/ 5Jaką wybrać rybę?

Obraz
© 123RF

Do przygotowania rybnego wywaru nadaje się praktycznie każdy rodzaj ryby. Zupę możemy gotować na bazie filetów. Jednak na pewno znajdą się wśród nas zwolennicy zupy na głowach, ogonach i kręgosłupach. Warto pamiętać, że przed gotowaniem powinno się usunąć rybie oczy i skrzela. W przeciwnym razie zupa będzie gorzka i nabierze nieprzyjemnego, szarego koloru.

/ 5Jakie dodać warzywa?

Obraz
© iStock.com

Podobnie jak w przypadku wyboru ryby, warzywa jakie dodamy do zupy w dużej mierze zależne są od naszych upodobań. Zazwyczaj przyjmuje się, że klasyczną zupę rybną robimy na wywarze z jarzyn. Jest to więc bulion z warzyw, w którym znakomicie sprawdzą się m.in. marchew, seler, por, pietruszka, cebula, a w niektórych przepisach także pomidory. Smak i aromat wywaru podkreślą też przyprawy np. ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk i gałka muszkatołowa.

/ 5Ile gotować zupę?

Obraz
© 123RF

Pamiętajmy, że ryba nie powinna być gotowana zbyt długo. Może to spowodować, że kawałki mięsa rozpadną się. Nie ma konkretnej zasady, która mówi ile dokładnie należy przygotowywać rybny wywar. Przyjmuje się, że filety trzymamy na małym ogniu ok. 10 minut, a mniejsze kawałki ok. 5 minut. Jednak wszystko zależy od rodzaju ryby i jej wielkości.

/ 5Przepis na zupę rybną

Obraz
© 123RF

Składniki: 2 cebule, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 bulwa selera, 1 średniej wielkości por, 2 litry wody, 300 g rybnego filetu, śmietana, mąka, ziele angielskie, lubczyk, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki.

*Przygotowanie: *do dużego garnka wkładamy umyte i obrane warzywa. Przyprawiamy do smaku. Gotujemy ok. 90 minut. Wywar odcedzamy, po czym dodajemy pokrojony na kawałki rybny filet. Całość gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, tak aby ryba nie rozpadła się. Na koniec możemy zagęścić zupę dodając do niej odrobinę śmietany wymieszanej z mąką

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz