Rozgrzewający napój figowy. Doskonały na jesienne przeziębienia
Na rozgrzanie chętnie przygotowujemy herbatki - alternatywą dla dobrze znanej czarnej odmiany, będzie pyszny napar na bazie fig. Owoce te są nieocenione w kuchni indyjskiej, wyróżniają się wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 6 sporych dojrzałych fig
- 2 szklanki mleka migdałowego lub owsianego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
Każdą z fig przekrawamy na pół i delikatnie wyjmujemy miąższ, następnie miksujemy go z cynamonem i mlekiem migdałowym. Całość przelewamy do rondelka i powoli doprowadzamy do wrzenia. Chwilę po zagotowaniu do napoju dodajemy miód i mieszamy, dopóki się nie rozpuści. Do kubka z napojem można dodać laskę cynamonu, by podkreślić smak.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze