Rozgrzewający kapuśniak krok po kroku
Kapuśniak to jedna z tradycyjnych polskich zup. Idealna na chłodne dni. Doskonale rozgrzewa i syci. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 150 g kiszonej kapusty posiekanej
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 100 g poszatkowanej świeżej białej kapusty
- 1 średnia marchewka starta na tartce
- 700 ml wody
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 150 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 150 g kiełbasy pokrojonej w plastry i podsmażonej
- majeranek, sól i pieprz do smaku
- W garnku podsmażyć cebulę i czosnek, następnie dodać białą kapustę, ziemniaki, marchewkę, ziele, liść laurowy, koncentrat pomidorowy i wlać wodę.
- Gotować przez około 20 min. na małym ogniu.
- Dodać podsmażona kiełbasę i kiszoną kapustę, gotować jeszcze chwilę, na końcu wsypać majeranek i doprawić w razie potrzeby.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze