Rozgrzewające produkty i potrawy
Chociaż wielkie mrozy jeszcze nam nie zagrażają, warto już teraz zadbać o to, by nasz organizm, nie wychładzał się i sprawnie funkcjonował. Na pewno pomoże nam w tym odpowiednia dieta. Sięgnijmy więc po przyprawy, dania i napoje, które rozgrzeją nas od wewnątrz i pozwolą lepiej poradzić sobie z niskimi temperaturami. Jakie składniki powinny na stałe zagościć w naszym menu? Na to pytanie odpowiada ekspertka, specjalistka ds. żywienia człowieka z poradni Dietosfera, Agata Lewandowska, która przygotowała doskonały zestaw rozgrzewających produktów spożywczych.
Rozgrzej się!
Chociaż wielkie mrozy jeszcze nam nie zagrażają, warto już teraz zadbać o to, by nasz organizm nie wychładzał się i sprawnie funkcjonował. Na pewno pomoże nam w tym odpowiednia dieta. Sięgnijmy więc po przyprawy, dania i napoje, które rozgrzeją nas od wewnątrz i pozwolą lepiej poradzić sobie z niskimi temperaturami. Jakie składniki powinny na stałe zagościć w naszym menu? Na to pytanie odpowiada ekspertka, specjalistka ds. żywienia człowieka z poradni Dietosfera, Agata Lewandowska, która przygotowała doskonały zestaw rozgrzewających produktów spożywczych.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl
Pieprz
Jedna z najpopularniejszych w Polsce przypraw - pieprz, używany jest niemal do wszystkiego. Jego pikantny smak powoduje przyjemne rozgrzanie. Pikanteria ziarenek to zasługa alkaloidu - piperyny. To związek, który znakomicie wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Pobudza wydzielanie soków trawiennych (żołądkowego, trzustkowego, jelitowego) i pomaga w leczeniu zaparć, nudności i wzdęć. Piperyna jest także sprzymierzeńcem osób walczących z nadwagą. Dodawajmy go więc do sałatek, mięs i zup.
Kardamon
Kardamon jest znacznie mniej popularną, ale posiadającą również mnóstwo zalet przyprawą. Jego nasiona mają lekko kamforowy zapach. Zawierają olejek lotny, tłuszcz, skrobię i cukier. Kardamon dodany do kawy czy herbaty silnie rozgrzewa. Można go używać do napojów, jak również do ciast i innych wypieków. Pasuje do dań na słodko z ryżu i kaszy np. jaglanej. Użyty w niewielkiej ilości, wzbogaci też smak sosu pomidorowego. Uważa się, że kardamon zmniejsza skłonność do przeziębień, chorób gardła i dróg oddechowych. Osoby na diecie zapewne ucieszy fakt, że poprawia przemianę materii, a więc może wspomagać proces odchudzania. Ma też właściwości antyseptyczne i... odświeża oddech.
Imbir
W Polsce najczęściej stosuje się go jako przyprawę do wypieków i napojów. Lepiej jednak postawić na świeży imbir, który ma zastosowanie w wielu daniach kuchni orientalnej. Rewelacyjnie rozgrzewa i zmniejsza ryzyko infekcji. Zawarty w nim olejek eteryczny oraz substancje nadające ostry smak, jak gingerol i szogaol, łagodzą napięcie nerwowe oraz pobudzają perystaltykę jelit. Składniki imbiru wpływają dodatkowo na pobudzenie produkcji soków trawiennych, żółci i śliny.
Papryczka chili
Ta niewielka papryczka zawiera kapsaicynę - składnik rozgrzewający, który lekko przyspiesza metabolizm, zwiększając wydzielanie ciepła przez organizm. Tradycyjnie używa się jej jako leku na infekcje dróg oddechowych, więc warto nią przyprawiać dania mięsne i warzywne, szczególnie zimą. Można ją też dodawać do sosów i zup, a nawet do... napojów czekoladowych.
Cynamon
To popularna przyprawa, którą używamy zazwyczaj do jabłek i wypieków z tymi owocami. Można go także dodać do ryżu z mlekiem, kaszy z bakaliami, deserów czy napojów, np. do kawy. Działa bakteriobójczo, hamuje wirusy i wspomaga trawienie. Dowiedziono, też że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.
Goździki
Goździki są świetne do wypieków i niezastąpione w zimowych napojach - kawie lub herbacie z plasterkami pomarańczy i miodem. Do tego mają działanie antybakteryjne. Świetnie działają też na choroby przyzębia, łagodząc ból i walcząc z drobnoustrojami. Ostatnio naukowcy odkryli, że są też bardzo silnym antyutleniaczem - sprawdzają się więc w profilaktyce nowotworowej.
Zupa krem
W zimowe chłody doskonale sprawdzą się też zupy kremy, np. z marchewki, pieczonej papryki lub dyni, z dodatkiem rozgrzewających przypraw. To dzięki nim, a także płynnej i gęstej konsystencji, doskonale nas rozgrzeją w zimowy wieczór. Przygotowując zupy, warto korzystać z korzeniowych warzyw takich jak marchewka, buraki, seler, pietruszka - są dostępne zimą i mogą stanowić bazę pysznej, pożywnej zupy, przemycając jednocześnie do diety witaminy i składniki mineralne.
Odrobina malin
Herbata z sokiem malinowym od lat tradycyjnie stosowana jest jako napój rozgrzewający i pomagający zwalczyć infekcje. Ale uwaga - skuteczny jest tylko prawdziwy sok z malin, a nie mocno słodzone syropy, które zawierają najwyżej kilka procent owoców. Warto zrobić go samemu latem i przechowywać na zimne miesiące lub kupić oryginalny produkt. Ważne, by nie wlewać soku do wrzącego naparu. Warto odczekać chwilę, by ocalić witaminy.
Miód z cytryną
Kolejny hit na chłodne dni to herbata z miodem i cytryną. Taka mieszanka rozgrzeje, poprawi stan gardła i dostarczy organizmowi dużej dawki witaminy C. Podobnie jak w przypadku soku z malin, warto jednak odczekać z dodaniem miodu i soku z cytryny, aż temperatura herbaty spadnie. Dzięki temu zostanie nam więcej witaminy, a miód nie straci swoich odkażających właściwości.
Owsianka z bakaliami
Płatki owsiane z dodatkiem suszonych owoców i orzechów to wspaniałe zimowe śniadanie - ciepłe, gęste i na długo pozostające w żołądku. Taka mieszanka zawiera też wiele pożytecznych dla naszego zdrowia składników, np. żelazo, miedź, kwas foliowy, wapń, magnez, witaminy B5 i B6, lecytynę, a także selen i cynk - wspierające system immunologiczny. Pamiętajmy, że selen wzmaga ochronę przed mutującymi się wirusami grypy. Dla lepszego efektu można do niej dodać nieco miodu lub korzennych przypraw.
Kasza jaglana z dodatkami
Doskonałą alternatywą dla owsianki jest niezwykle zdrowa kasza jaglana z orzechami i miodem. To pyszna i bardzo pożywna potrawa, która po śniadaniu utrzyma się w przewodzie pokarmowym przez kilka godzin, dając uczucie sytości i ciepła.
Kasza jaglana bogata jest w sole mineralne: potas, wapń oraz głównie witaminy z grupy B (B1, B2, B6). Zawiera rzadko spotykaną krzemionkę, wyjątkowo cenną dla zdrowia stawów oraz skóry. To także jedyna kasza o działaniu zasadotwórczym, czyli nie zakwasza organizmu.
Z jednego garnka
Skutecznie rozgrzeją nas także potrawy jednogarnkowe np. leczo, rozmaite gulasze czy potrawki. Są sycące, a za sprawą gęstej konsystencji przyjemnie rozgrzewają i wypełniają żołądek. Warto do ich przygotowania użyć papryki, warzyw korzeniowych (np. marchewki czy pietruszki), jak również fasoli lub soczewicy. Efekt rozgrzania spotęguje dodatek pieprzu i mielonej ostrej papryki.
Rosół
To nasza najbardziej tradycyjna i typowa zupa. Stanowi nie tylko podstawę niedzielnego obiadu, ale także jest świetnym lekarstwem i środkiem profilaktycznym przy infekcjach. Rosół rozgrzewa i dodaje sił. Aminokwasy i substancje biologiczne zawarte w tym aromatycznym wywarze mięsnym, działają wzmacniająco i świetnie służą osobom przeziębionym, jak również rekonwalescentom. Uwaga - najlepszy pod tym względem jest rosół wołowy lub drobiowy z dodatkiem wołowiny.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl