Rozgrzewające produkty i potrawy

Chociaż wielkie mrozy jeszcze nam nie zagrażają, warto już teraz zadbać o to, by nasz organizm, nie wychładzał się i sprawnie funkcjonował. Na pewno pomoże nam w tym odpowiednia dieta. Sięgnijmy więc po przyprawy, dania i napoje, które rozgrzeją nas od wewnątrz i pozwolą lepiej poradzić sobie z niskimi temperaturami. Jakie składniki powinny na stałe zagościć w naszym menu? Na to pytanie odpowiada ekspertka, specjalistka ds. żywienia człowieka z poradni Dietosfera, Agata Lewandowska, która przygotowała doskonały zestaw rozgrzewających produktów spożywczych.

Obraz

/ 14Rozgrzej się!

Obraz
© Fotolia

Chociaż wielkie mrozy jeszcze nam nie zagrażają, warto już teraz zadbać o to, by nasz organizm nie wychładzał się i sprawnie funkcjonował. Na pewno pomoże nam w tym odpowiednia dieta. Sięgnijmy więc po przyprawy, dania i napoje, które rozgrzeją nas od wewnątrz i pozwolą lepiej poradzić sobie z niskimi temperaturami. Jakie składniki powinny na stałe zagościć w naszym menu? Na to pytanie odpowiada ekspertka, specjalistka ds. żywienia człowieka z poradni Dietosfera, Agata Lewandowska, która przygotowała doskonały zestaw rozgrzewających produktów spożywczych.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 14Pieprz

Obraz
© 123RF

Jedna z najpopularniejszych w Polsce przypraw - pieprz, używany jest niemal do wszystkiego. Jego pikantny smak powoduje przyjemne rozgrzanie. Pikanteria ziarenek to zasługa alkaloidu - piperyny. To związek, który znakomicie wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Pobudza wydzielanie soków trawiennych (żołądkowego, trzustkowego, jelitowego) i pomaga w leczeniu zaparć, nudności i wzdęć. Piperyna jest także sprzymierzeńcem osób walczących z nadwagą. Dodawajmy go więc do sałatek, mięs i zup.

/ 14Kardamon

Obraz
© Fotolia

Kardamon jest znacznie mniej popularną, ale posiadającą również mnóstwo zalet przyprawą. Jego nasiona mają lekko kamforowy zapach. Zawierają olejek lotny, tłuszcz, skrobię i cukier. Kardamon dodany do kawy czy herbaty silnie rozgrzewa. Można go używać do napojów, jak również do ciast i innych wypieków. Pasuje do dań na słodko z ryżu i kaszy np. jaglanej. Użyty w niewielkiej ilości, wzbogaci też smak sosu pomidorowego. Uważa się, że kardamon zmniejsza skłonność do przeziębień, chorób gardła i dróg oddechowych. Osoby na diecie zapewne ucieszy fakt, że poprawia przemianę materii, a więc może wspomagać proces odchudzania. Ma też właściwości antyseptyczne i... odświeża oddech.

/ 14Imbir

Obraz
© Fotolia

W Polsce najczęściej stosuje się go jako przyprawę do wypieków i napojów. Lepiej jednak postawić na świeży imbir, który ma zastosowanie w wielu daniach kuchni orientalnej. Rewelacyjnie rozgrzewa i zmniejsza ryzyko infekcji. Zawarty w nim olejek eteryczny oraz substancje nadające ostry smak, jak gingerol i szogaol, łagodzą napięcie nerwowe oraz pobudzają perystaltykę jelit. Składniki imbiru wpływają dodatkowo na pobudzenie produkcji soków trawiennych, żółci i śliny.

/ 14Papryczka chili

Obraz
© 123RF

Ta niewielka papryczka zawiera kapsaicynę - składnik rozgrzewający, który lekko przyspiesza metabolizm, zwiększając wydzielanie ciepła przez organizm. Tradycyjnie używa się jej jako leku na infekcje dróg oddechowych, więc warto nią przyprawiać dania mięsne i warzywne, szczególnie zimą. Można ją też dodawać do sosów i zup, a nawet do... napojów czekoladowych.

/ 14Cynamon

Obraz
© Fotolia

To popularna przyprawa, którą używamy zazwyczaj do jabłek i wypieków z tymi owocami. Można go także dodać do ryżu z mlekiem, kaszy z bakaliami, deserów czy napojów, np. do kawy. Działa bakteriobójczo, hamuje wirusy i wspomaga trawienie. Dowiedziono, też że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

/ 14Goździki

Obraz
© 123RF

Goździki są świetne do wypieków i niezastąpione w zimowych napojach - kawie lub herbacie z plasterkami pomarańczy i miodem. Do tego mają działanie antybakteryjne. Świetnie działają też na choroby przyzębia, łagodząc ból i walcząc z drobnoustrojami. Ostatnio naukowcy odkryli, że są też bardzo silnym antyutleniaczem - sprawdzają się więc w profilaktyce nowotworowej.

/ 14Zupa krem

Obraz
© 123RF

W zimowe chłody doskonale sprawdzą się też zupy kremy, np. z marchewki, pieczonej papryki lub dyni, z dodatkiem rozgrzewających przypraw. To dzięki nim, a także płynnej i gęstej konsystencji, doskonale nas rozgrzeją w zimowy wieczór. Przygotowując zupy, warto korzystać z korzeniowych warzyw takich jak marchewka, buraki, seler, pietruszka - są dostępne zimą i mogą stanowić bazę pysznej, pożywnej zupy, przemycając jednocześnie do diety witaminy i składniki mineralne.

/ 14Odrobina malin

Obraz
© Fotolia

Herbata z sokiem malinowym od lat tradycyjnie stosowana jest jako napój rozgrzewający i pomagający zwalczyć infekcje. Ale uwaga - skuteczny jest tylko prawdziwy sok z malin, a nie mocno słodzone syropy, które zawierają najwyżej kilka procent owoców. Warto zrobić go samemu latem i przechowywać na zimne miesiące lub kupić oryginalny produkt. Ważne, by nie wlewać soku do wrzącego naparu. Warto odczekać chwilę, by ocalić witaminy.

10 / 14Miód z cytryną

Obraz
© 123RF

Kolejny hit na chłodne dni to herbata z miodem i cytryną. Taka mieszanka rozgrzeje, poprawi stan gardła i dostarczy organizmowi dużej dawki witaminy C. Podobnie jak w przypadku soku z malin, warto jednak odczekać z dodaniem miodu i soku z cytryny, aż temperatura herbaty spadnie. Dzięki temu zostanie nam więcej witaminy, a miód nie straci swoich odkażających właściwości.

11 / 14Owsianka z bakaliami

Obraz
© 123RF

Płatki owsiane z dodatkiem suszonych owoców i orzechów to wspaniałe zimowe śniadanie - ciepłe, gęste i na długo pozostające w żołądku. Taka mieszanka zawiera też wiele pożytecznych dla naszego zdrowia składników, np. żelazo, miedź, kwas foliowy, wapń, magnez, witaminy B5 i B6, lecytynę, a także selen i cynk - wspierające system immunologiczny. Pamiętajmy, że selen wzmaga ochronę przed mutującymi się wirusami grypy. Dla lepszego efektu można do niej dodać nieco miodu lub korzennych przypraw.

12 / 14Kasza jaglana z dodatkami

Obraz
© 123RF

Doskonałą alternatywą dla owsianki jest niezwykle zdrowa kasza jaglana z orzechami i miodem. To pyszna i bardzo pożywna potrawa, która po śniadaniu utrzyma się w przewodzie pokarmowym przez kilka godzin, dając uczucie sytości i ciepła.

Kasza jaglana bogata jest w sole mineralne: potas, wapń oraz głównie witaminy z grupy B (B1, B2, B6). Zawiera rzadko spotykaną krzemionkę, wyjątkowo cenną dla zdrowia stawów oraz skóry. To także jedyna kasza o działaniu zasadotwórczym, czyli nie zakwasza organizmu.

13 / 14Z jednego garnka

Obraz
© 123RF

Skutecznie rozgrzeją nas także potrawy jednogarnkowe np. leczo, rozmaite gulasze czy potrawki. Są sycące, a za sprawą gęstej konsystencji przyjemnie rozgrzewają i wypełniają żołądek. Warto do ich przygotowania użyć papryki, warzyw korzeniowych (np. marchewki czy pietruszki), jak również fasoli lub soczewicy. Efekt rozgrzania spotęguje dodatek pieprzu i mielonej ostrej papryki.

14 / 14Rosół

Obraz
© Fotolia

To nasza najbardziej tradycyjna i typowa zupa. Stanowi nie tylko podstawę niedzielnego obiadu, ale także jest świetnym lekarstwem i środkiem profilaktycznym przy infekcjach. Rosół rozgrzewa i dodaje sił. Aminokwasy i substancje biologiczne zawarte w tym aromatycznym wywarze mięsnym, działają wzmacniająco i świetnie służą osobom przeziębionym, jak również rekonwalescentom. Uwaga - najlepszy pod tym względem jest rosół wołowy lub drobiowy z dodatkiem wołowiny.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja