Rozgrzewające produkty i potrawy

Chociaż wielkie mrozy jeszcze nam nie zagrażają, warto już teraz zadbać o to, by nasz organizm, nie wychładzał się i sprawnie funkcjonował. Na pewno pomoże nam w tym odpowiednia dieta. Sięgnijmy więc po przyprawy, dania i napoje, które rozgrzeją nas od wewnątrz i pozwolą lepiej poradzić sobie z niskimi temperaturami. Jakie składniki powinny na stałe zagościć w naszym menu? Na to pytanie odpowiada ekspertka, specjalistka ds. żywienia człowieka z poradni Dietosfera, Agata Lewandowska, która przygotowała doskonały zestaw rozgrzewających produktów spożywczych.

Obraz

/ 14Rozgrzej się!

Obraz
© Fotolia

Chociaż wielkie mrozy jeszcze nam nie zagrażają, warto już teraz zadbać o to, by nasz organizm nie wychładzał się i sprawnie funkcjonował. Na pewno pomoże nam w tym odpowiednia dieta. Sięgnijmy więc po przyprawy, dania i napoje, które rozgrzeją nas od wewnątrz i pozwolą lepiej poradzić sobie z niskimi temperaturami. Jakie składniki powinny na stałe zagościć w naszym menu? Na to pytanie odpowiada ekspertka, specjalistka ds. żywienia człowieka z poradni Dietosfera, Agata Lewandowska, która przygotowała doskonały zestaw rozgrzewających produktów spożywczych.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 14Pieprz

Obraz
© 123RF

Jedna z najpopularniejszych w Polsce przypraw - pieprz, używany jest niemal do wszystkiego. Jego pikantny smak powoduje przyjemne rozgrzanie. Pikanteria ziarenek to zasługa alkaloidu - piperyny. To związek, który znakomicie wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Pobudza wydzielanie soków trawiennych (żołądkowego, trzustkowego, jelitowego) i pomaga w leczeniu zaparć, nudności i wzdęć. Piperyna jest także sprzymierzeńcem osób walczących z nadwagą. Dodawajmy go więc do sałatek, mięs i zup.

/ 14Kardamon

Obraz
© Fotolia

Kardamon jest znacznie mniej popularną, ale posiadającą również mnóstwo zalet przyprawą. Jego nasiona mają lekko kamforowy zapach. Zawierają olejek lotny, tłuszcz, skrobię i cukier. Kardamon dodany do kawy czy herbaty silnie rozgrzewa. Można go używać do napojów, jak również do ciast i innych wypieków. Pasuje do dań na słodko z ryżu i kaszy np. jaglanej. Użyty w niewielkiej ilości, wzbogaci też smak sosu pomidorowego. Uważa się, że kardamon zmniejsza skłonność do przeziębień, chorób gardła i dróg oddechowych. Osoby na diecie zapewne ucieszy fakt, że poprawia przemianę materii, a więc może wspomagać proces odchudzania. Ma też właściwości antyseptyczne i... odświeża oddech.

/ 14Imbir

Obraz
© Fotolia

W Polsce najczęściej stosuje się go jako przyprawę do wypieków i napojów. Lepiej jednak postawić na świeży imbir, który ma zastosowanie w wielu daniach kuchni orientalnej. Rewelacyjnie rozgrzewa i zmniejsza ryzyko infekcji. Zawarty w nim olejek eteryczny oraz substancje nadające ostry smak, jak gingerol i szogaol, łagodzą napięcie nerwowe oraz pobudzają perystaltykę jelit. Składniki imbiru wpływają dodatkowo na pobudzenie produkcji soków trawiennych, żółci i śliny.

/ 14Papryczka chili

Obraz
© 123RF

Ta niewielka papryczka zawiera kapsaicynę - składnik rozgrzewający, który lekko przyspiesza metabolizm, zwiększając wydzielanie ciepła przez organizm. Tradycyjnie używa się jej jako leku na infekcje dróg oddechowych, więc warto nią przyprawiać dania mięsne i warzywne, szczególnie zimą. Można ją też dodawać do sosów i zup, a nawet do... napojów czekoladowych.

/ 14Cynamon

Obraz
© Fotolia

To popularna przyprawa, którą używamy zazwyczaj do jabłek i wypieków z tymi owocami. Można go także dodać do ryżu z mlekiem, kaszy z bakaliami, deserów czy napojów, np. do kawy. Działa bakteriobójczo, hamuje wirusy i wspomaga trawienie. Dowiedziono, też że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

/ 14Goździki

Obraz
© 123RF

Goździki są świetne do wypieków i niezastąpione w zimowych napojach - kawie lub herbacie z plasterkami pomarańczy i miodem. Do tego mają działanie antybakteryjne. Świetnie działają też na choroby przyzębia, łagodząc ból i walcząc z drobnoustrojami. Ostatnio naukowcy odkryli, że są też bardzo silnym antyutleniaczem - sprawdzają się więc w profilaktyce nowotworowej.

/ 14Zupa krem

Obraz
© 123RF

W zimowe chłody doskonale sprawdzą się też zupy kremy, np. z marchewki, pieczonej papryki lub dyni, z dodatkiem rozgrzewających przypraw. To dzięki nim, a także płynnej i gęstej konsystencji, doskonale nas rozgrzeją w zimowy wieczór. Przygotowując zupy, warto korzystać z korzeniowych warzyw takich jak marchewka, buraki, seler, pietruszka - są dostępne zimą i mogą stanowić bazę pysznej, pożywnej zupy, przemycając jednocześnie do diety witaminy i składniki mineralne.

/ 14Odrobina malin

Obraz
© Fotolia

Herbata z sokiem malinowym od lat tradycyjnie stosowana jest jako napój rozgrzewający i pomagający zwalczyć infekcje. Ale uwaga - skuteczny jest tylko prawdziwy sok z malin, a nie mocno słodzone syropy, które zawierają najwyżej kilka procent owoców. Warto zrobić go samemu latem i przechowywać na zimne miesiące lub kupić oryginalny produkt. Ważne, by nie wlewać soku do wrzącego naparu. Warto odczekać chwilę, by ocalić witaminy.

10 / 14Miód z cytryną

Obraz
© 123RF

Kolejny hit na chłodne dni to herbata z miodem i cytryną. Taka mieszanka rozgrzeje, poprawi stan gardła i dostarczy organizmowi dużej dawki witaminy C. Podobnie jak w przypadku soku z malin, warto jednak odczekać z dodaniem miodu i soku z cytryny, aż temperatura herbaty spadnie. Dzięki temu zostanie nam więcej witaminy, a miód nie straci swoich odkażających właściwości.

11 / 14Owsianka z bakaliami

Obraz
© 123RF

Płatki owsiane z dodatkiem suszonych owoców i orzechów to wspaniałe zimowe śniadanie - ciepłe, gęste i na długo pozostające w żołądku. Taka mieszanka zawiera też wiele pożytecznych dla naszego zdrowia składników, np. żelazo, miedź, kwas foliowy, wapń, magnez, witaminy B5 i B6, lecytynę, a także selen i cynk - wspierające system immunologiczny. Pamiętajmy, że selen wzmaga ochronę przed mutującymi się wirusami grypy. Dla lepszego efektu można do niej dodać nieco miodu lub korzennych przypraw.

12 / 14Kasza jaglana z dodatkami

Obraz
© 123RF

Doskonałą alternatywą dla owsianki jest niezwykle zdrowa kasza jaglana z orzechami i miodem. To pyszna i bardzo pożywna potrawa, która po śniadaniu utrzyma się w przewodzie pokarmowym przez kilka godzin, dając uczucie sytości i ciepła.

Kasza jaglana bogata jest w sole mineralne: potas, wapń oraz głównie witaminy z grupy B (B1, B2, B6). Zawiera rzadko spotykaną krzemionkę, wyjątkowo cenną dla zdrowia stawów oraz skóry. To także jedyna kasza o działaniu zasadotwórczym, czyli nie zakwasza organizmu.

13 / 14Z jednego garnka

Obraz
© 123RF

Skutecznie rozgrzeją nas także potrawy jednogarnkowe np. leczo, rozmaite gulasze czy potrawki. Są sycące, a za sprawą gęstej konsystencji przyjemnie rozgrzewają i wypełniają żołądek. Warto do ich przygotowania użyć papryki, warzyw korzeniowych (np. marchewki czy pietruszki), jak również fasoli lub soczewicy. Efekt rozgrzania spotęguje dodatek pieprzu i mielonej ostrej papryki.

14 / 14Rosół

Obraz
© Fotolia

To nasza najbardziej tradycyjna i typowa zupa. Stanowi nie tylko podstawę niedzielnego obiadu, ale także jest świetnym lekarstwem i środkiem profilaktycznym przy infekcjach. Rosół rozgrzewa i dodaje sił. Aminokwasy i substancje biologiczne zawarte w tym aromatycznym wywarze mięsnym, działają wzmacniająco i świetnie służą osobom przeziębionym, jak również rekonwalescentom. Uwaga - najlepszy pod tym względem jest rosół wołowy lub drobiowy z dodatkiem wołowiny.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść