Rozgrzewająca zupa gulaszowa. Sycąca i przepyszna
Zupa gulaszowa bardzo skutecznie rozgrzewa podczas mroźnych popołudni, a co ważniejsze przepysznie smakuje z pajdą domowego pieczywa. Czasami nie potrzeba nic więcej, aby poczuć się naprawdę szczęśliwym. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Just my delicious".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże cebule
- 450 g mięsa wołowego na gulasz
- 4 łyżki ketchupu
- 1 łyżka musztardy
- 2 duże pomidory
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała zielona papryka
- 1 mała żółta papryka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 liście laurowe
- 1 kostka bulionu mięsnego (najlepiej domowa)
- 2 zmielone goździki
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- ok. 1 l bulionu mięsnego
Przepis
Przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną cebulę podsmaż na natłuszczonej patelni na złoto. Następnie dodaj do nich mięso i duś pod przykryciem ok. 7-10 minut. Teraz dodaj pozostałe składniki (pomidory zblenduj lub pokrój w niewielką kostkę, papryki bez gniazd nasiennych pokrój w kostkę) i całość gotuj na małym lub średnim ogniu bez przykrycia przez ok. 30-50 minut, do czasu, aż składniki zmiękną i zupa będzie aromatyczna.
Zobacz także: prosta zupa rybna